Γιατί τα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν πρέπει να χρησιμοποιούν κινητό

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα παιδιά αρχίζουν να χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο σε πολύ μικρή ηλικία όλο και πιο συχνά. Ειδικά τώρα που περνάνε περισσότερη ώρα στο σπίτι λόγω του κορωναϊού. Όμως υπάρχουν σοβαροί λόγοι που η χρήση αυτή βλάπτει τα παιδιά. 

Η μεγαλύτερη ανησυχία των γονέων, ήταν πριν λίγα χρόνια, ότι τα παιδιά περνούσαν πολύ ώρα μπροστά στην τηλεόραση. Τώρα όμως  είναι τόσο κολλημένα με το κινητό τους ώστε κοιμούνται αγκαλιά με αυτό.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η χρήση τους βλάπτει την υγεία των παιδιών μας. Και εξηγούν τους κυριότερους λόγους για τους οποίους τα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν πρέπει να χρησιμοποιούν «έξυπνα» τηλέφωνα.

Παρόλο που τα σημερινά παιδιά γεννιούνται σχεδόν με ηλεκτρονικές συσκευές στα χέρια τους, είναι πολύ σημαντικό να αποφευχθεί κάθε υπερβολική χρήση και να γνωρίζουμε τις συνέπειες της.

Ανάπτυξη εγκεφάλου.

Όταν ο εγκέφαλος εκτίθεται σε υπερβολική χρήση της τεχνολογίας, η ανάπτυξή του μπορεί να επιταχυνθεί, ειδικά στα βρέφη έως 2 ετών. Αυτό όμως μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα, όπως διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, γνωστικές καθυστερήσεις, μαθησιακά προβλήματα, αυξημένη παρορμητικότητα και έλλειψη αυτοελέγχου.

Υπερβολική ακτινοβολία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κατατάσσει τα κινητά τηλέφωνα σαν επικίνδυνα για τα παιδιά ακόμη και για τους ενήλικες, επειδή εκπέμπουν υπερβολική ακτινοβολία. Τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.

Ψυχικές ασθένειες.

Πολλές μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι η υπερβολική χρήση νέων τεχνολογιών αυξάνει σημαντικά το ποσοστό παιδικής κατάθλιψης και άγχους, διαταραχών προσκόλλησης, διαταραχής ελλειμματικής προσοχής, διπολικής διαταραχής, ψύχωσης και άλλων προβλημάτων συμπεριφοράς της παιδικής ηλικίας.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι τα κινητά τηλέφωνα συνδέονται και με άλλα κοινωνικά δίκτυα, όπου τα παιδιά είναι συχνά επιρρεπή σε διαδικτυακό εκφοβισμό.

Επιθετική συμπεριφορά.

Με τις νέες τεχνολογίες, τα παιδιά είναι σχεδόν σίγουρο ότι βλέπουν στα παιχνίδια και τις ταινίες, βίαιο και επιθετικό περιεχόμενο, το οποίο μπορεί να μεταβάλει τη συμπεριφορά τους.

Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι τα παιδιά μιμούνται όλα όσα βλέπουν, όπως και κάτι επικίνδυνο χωρίς να το ελέγξουν πρώτα. Έτσι οι γονείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί σε ότι βλέπουν τα παιδιά τους.

Αλλαγή στον ύπνο τους. 

Όταν οι γονείς δεν βάζουν όρια στη χρήση των συσκευών  αυτών στην κρεβατοκάμαρα των παιδιών τους, αυτά θα έχουν περισσότερη δυσκολία να κοιμηθούν γιατί τα χρησιμοποιούν τη νύχτα. Αυτό, η έλλειψη δηλαδή του ύπνου, θα επηρεάσει την υγεία τους και τις ακαδημαϊκές επιδόσεις τους.

Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής. 

Η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας μπορεί επίσης να προκαλέσει διαταραχή ελλειμματικής προσοχής στα παιδιά, καθώς και να μειώσει την αλληλεπίδρασή τους με άλλα παιδιά και γενικά τους ανθρώπους.

Όπως επίσης μειώνει την ικανότητα τους για συγκέντρωση και καλή μνήμη, γιατί η ταχύτητα των πληροφοριών επηρεάζει τις περιοχές αυτές.

Παιδική παχυσαρκία.

Φυσικά τα παιδιά αυτά κάνουν καθιστική ζωή, και αυτό είναι ένα πρόβλημα που γίνεται όλο και πιο σοβαρό στα σπίτια. Η έλλειψη δραστηριότητας αναγκάζει τα παιδιά να γίνουν παχύσαρκα, με αποτέλεσμα διάφορες ασθένειες όπως ο διαβήτης ή και τα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Η συνεχής υπερβολική έκθεση των παιδιών στην τεχνολογία τα καθιστά ευάλωτα.

Εθισμός στην παιδική ηλικία.

Πρόσφατες μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ένα στα 11 παιδιά, ηλικίας 8 έως 18 ετών είναι εθισμένο στις νέες τεχνολογίες, ένα πολύ ανησυχητικό ποσοστό που μπορεί να αυξηθεί καθώς περνούν τα χρόνια.

Κάθε φορά που τα παιδιά χρησιμοποιούν μια ηλεκτρονική συσκευή, απομονώνονται από τους γονείς, την οικογένεια και τους φίλους τους.

Πότε λοιπόν μπορούν τα παιδιά και οι έφηβοι να χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο;

Η Ιαπωνική Ένωση Παιδιατρικής ξεκίνησε μία εκστρατεία κατά των έξυπνων τηλεφώνων για τα παιδιά, υποδεικνύοντας στους γονείς να βάζουν όρια και να περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά την απαγόρευση της χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών σε παιδάκια έως  2 ετών, από τα 3 έως 5 χρόνια ίσως 1 ώρα την ημέρα. Και τέλος από 6 έως 18 ετών όχι περισσότερο από 2 ώρες την ημέρα!

Είναι πολύ δύσκολο να αποφύγουμε τη χρήση των έξυπνων αυτών συσκευών, γιατί γενικά γεννιόμαστε με αυτές. Αλλά αξίζει τον κόπο η προσπάθεια κάθε γονιού να βάλει όρια στα παιδιά του.

Και είναι πολύ σημαντικό η τεχνολογία να μην παρεμποδίζει το χρόνο που περνάει το παιδί με την οικογένειά του, τους φίλους του, ή την ανάγνωση ενός βιβλίου. 

 

admin