Α τάξη

Εργαστήριο δεξιοτήτων: ένα καινοτόμο διδακτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται φέτος πιλοτικά στο Δημοτικό Σχολείων Φιλίππων. Το πρόγραμμα στοχεύει στην καλλιέργεια δεξιοτήτων που είναι ιδιαίτερα σημαντικές στην καθημερινή ζωή όπως η αποτελεσματική επικοινωνία και κοινωνική  έκφραση, ο αναστοχασμός, η κριτική προσέγγιση, η καλλιέργεια της φαντασίας και της δημιουργικότητας.

Στον πρώτο κύκλο η θεματική ενότητα έχει τίτλο ‘Ζω καλύτερα-Ευ ζην’ και οι βασικοί μας στόχοι ήταν:

·        Δημιουργία θετικού κλίματος στην σχολική τάξη.

·        Γνωριμία και δέσιμο των παιδιών τα οποία φοιτούν πρώτη φορά στο Δημοτικό σχολείο και έχουν την ανάγκη να προσαρμοστούν σε αυτό όσο καλύτερα γίνεται.

·        Συμμετοχή σε δραστηριότητες με στόχο την ενεργή εμπλοκή των μαθητών και την κινητοποίηση τους τόσο γνωστικά όσο και συναισθηματικά.

Οι μαθητές συμμετείχαν όλοι στις δραστηριότητες με ενδιαφέρον και στην αξιολόγηση που έγινε μέσω συζήτησης και συμπλήρωσης σύντομου ερωτηματολογίου αποτίμησαν σχεδόν όλοι θετικά όλες τις δραστηριότητες.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε στιγμιότυπα από τις δραστηριότητες που έγιναν με τους μαθητές της Α’ δημοτικού στα πλαίσια του α’ κύκλου του εργαστηρίου δεξιοτήτων. Κάντε κλικ στο βελάκι κάτω αριστερά για να πλοηγηθείτε μέσα στις διαφάνειες.

Στον Β θεματικό κύκλο του εργαστηρίου δεξιοτήτων ασχοληθήκαμε με το περιβάλλον και πιο συγκεκριμένα με την τοπική πολιτιστική κληρονομιά. Ο τίτλος του εργαστηρίου μας ήτανε Ανακαλύπτω τους θησαυρούς του τόπου μου – ανακαλύπτω τις βραχογραφίες των Φιλίππων. Οι μαθητές εξοικειώθηκαν περισσότερο με τα αξιοθέατα της Καβάλας και στη συνέχεια επικεντρωθήκαμε στις όμορφες και μοναδικές βραχογραφίες των Φιλίππων. Με την βοήθεια του υπεύθυνου του Κ.Π.Ε. Φιλίππων επισκεφτήκαμε τις βραχογραφίες, ενημερωθήκαμε γι’ αυτές, ανακαλύψαμε αρκετές από τις χαραγμένες απεικονίσεις και τις αποτυπώσαμε σε ένα διάφανο χαρτί. Στη συνέχεια φτιάξαμε τα δικά μας έργα με πηλό, πέτρα, κεραμίδι και πλαστελίνη και τα παρουσιάσαμε στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του σχολείου μας. Στην παρακάτω παρουσίαση φαίνονται αναλυτικά οι δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαμε κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου. 

 

Στον Γ θεματικό κύκλο μάθαμε τι σημαίνει εθελοντισμός, ποιες μορφές μπορεί να πάρει και γιατί είναι σημαντικός στη ζωή μας. Για να κατανοήσουμε καλύτερα την έννοια του εθελοντισμού διαβάσαμε σχετικό παραμύθι, δημιουργήσαμε ζωγραφιές και πήραμε μέρος σε δράσεις εντός του σχολικού χώρου. Παρακάτω φαίνονται αναλυτικά οι δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαμε κατά τη διάρκεια αυτού του κύκλου. 

Στον τελευταίο κύκλο αξιοποιώντας την τεχνολογία, παίξαμε ηλεκτρονικά κουίζ και με τη βοήθεια της δασκάλας μας φτιάξαμε πολυτροπική αφίσα για να παρουσιάσουμε τις βραχογραφίες και να ενημερώσουμε όποιον ενδιαφέρεται να τις επισκεφτεί. Έτσι, κλείσαμε τον κύκλο των εργαστηρίων μας αποκτώντας γνώσεις, εμπειρίες και όμορφες στιγμές.