Γ τάξη

Η σχολική μας μονάδα είναι μία από όσες εφάρμοσαν πιλοτικά τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων κατά τη σχολική χρονιά 2020-2021! Σε αυτή τη σελίδα μπορείτε να δείτε την πορεία των Εργαστηρίων που υλοποιήθηκαν από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄ τάξης του σχολείου μας!

Λίγα λόγια για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων…

Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων είναι μια καινοτόμος διδακτική και εκπαιδευτική  δράση, που αξιοποιεί μεθόδους διερευνητικής και ανακαλυπτικής μάθησης με σκοπό να ενισχύσει τα παιδιά να αποκτήσουν και να καλλιεργήσουν τις Δεξιότητες του 21ου αιώνα. Πιο συγκεκριμένα, τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων οργανώνονται σε τέσσερις θεματικούς κύκλουςκατά την υλοποίηση των οποίων προβλέπεται να καλλιεργηθούν δεξιότητες του νου, της μάθησης, της ζωής, της τεχνολογίας και της επιστήμης.

Υπεύθυνες Εργαστηρίων Γ΄τάξης:

Τζημοπούλου Αικατερίνη (ΠΕ70)  & Φιλιππίδου Αικατερίνη (ΠΕ07)

 

Τα νιντζάκια της Γ΄ τάξης!

Σεπτέμβριος 2020

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών λόγω της πανδημίας, κρίθηκε απαραίτητο να βρεθεί ένας τρόπος τα παιδιά να συμφιλιωθούν με τη χρήση της μάσκας. Έτσι, πήραν το ρόλο του νίντζα που ξέρει να προστατεύει τον εαυτό του, αλλά και να υπερασπίζεται τους άλλους! Η ιδέα εξελίχθηκε και συντάξαμε μαζί με τα παιδιά τον “Οδηγό του καλού νίντζα”!

 

1ος θεματικό κύκλος: Ζω Καλύτερα- Ευ ζην

“Όλη η τάξη μια αγκαλιά, είτε μαζί, είτε μακριά!”

Οκτώβριος 2020- Ιανουάριος 2021

Ο 1ος θεματικός κύκλος μας πρόσφερε τη δυνατότητα να ασχοληθούμε με δραστηριότητες συναισθηματικής αγωγής έχοντας ως κύριους άξονες: την αναγνώριση και την υγιή έκφραση των συναισθημάτων, την αυτοεκτίμηση και την αποδοχή των άλλων, τη διαχείριση του θυμού και την επίλυση συγκρούσεων και, τέλος, τη συνεργασία και την αποτελεσματική επικοινωνία!

Παρόλο που είχαμε συγκεκριμένους περιορισμούς λόγω των δύστροπων συνθηκών που δημιουργεί η πανδημία, παρόλο που και η τηλεκπαίδευση μας κράτησε μακριά για λίγο διάστημα, καταφέραμε και δουλέψαμε με τα παιδιά πολύ όμορφες δραστηριότητες που μας ένωσαν ως ομάδα, μας ενίσχυσαν στην προσπάθειά μας να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας και μας εφοδίασαν με πρακτικούς και ουσιαστικούς τρόπους να διαχειριζόμαστε το συναισθηματικό φορτίο της καθημερινότητάς μας!

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε στιγμιότυπα από τα Εργαστήρια του 1ου κύκλου!

 

2ος θεματικός κύκλος: Φροντίζω το Περιβάλλον- Πολιτιστική Κληρονομιά

“Ζωγραφισμένα ανθρωπάκια: προϊστορικά βραχογραφήματα Φιλίππων”

Φεβρουάριος- Μάρτιος 2021

Ο 2ος θεματικός κύκλος αξιοποιείται ως ευκαιρία τα παιδιά να γνωρίσουν, να εκτιμήσουν και να συναισθανθούν την αξία της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της απόκτησης γνώσεων για τις βραχογραφίες που υπάρχουν στο χώρο των Φιλίππων! Η επίσκεψή μας στο χώρο των βραχογραφιών σε συνεννόηση με τον κ. Κυριάκο Κελίδη από το Κ.Π.Ε. Φιλίππων και η συνάντησή μας με τον συγγραφέα, κ. Κώστα Πούλια, ήταν μοναδικές ευκαιρίες να συνειδητοποιήσουμε και συναισθανθούμε την αξία αυτού του θησαυρού!

Στην παρουσίαση που ακολουθεί μπορείτε να δείτε μερικές από τις δραστηριότητες που υλοποιήσαμε!

 

 

3ος θεματικός κύκλος: Ενδιαφέρομαι & ενεργώ- Κοινωνική συναίσθηση & ευθύνη

“Δεν εθελοτυφλώ, λέω ΝΑΙ στον εθελοντισμό!”

Απρίλιος- Μάιος 2021

Ο 3ος θεματικός κύκλος προσαρμόστηκε στις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση και κατάφεραν να εξοικειωθούν με τις έννοιες του εθελοντισμού, του εθελοντή και τους τομείς προσφοράς εθελοντικής εργασίας. Το πρόγραμμά μας έκλεισε με τη συνάντηση των παιδιών της Β΄, Γ΄& Δ΄ τάξης με την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλίππων, κ. Σογαντζή Βάσω. Τα παιδιά αποφάσισαν να εφαρμόσουν όσα έμαθαν και να οργανώσουν δική τους εθελοντική δράση

Περιηγηθείτε στην παρακάτω παρουσίαση πατώντας επάνω στα κουμπάκια (ξεκινώντας από το 1, ανά χρωματική ομάδα) για να δείτε τις δραστηριότητες!

 

4ος θεματικός κύκλος: Δημιουργώ & Καινοτομώ- Δημιουργική Σκέψη & πρωτοβουλία

“Ανακαλύπτοντας τον θησαυρό των Φιλίππων”

Ιούνιος 2021

Ο 4ος θεματικός κύκλος αποτελεί την υλοποίηση της ιδέας του 3ου κύκλου και ουσιαστικά αναδεικνύει όλη τη σκληρή δουλειά που έκαναν τα παιδιά κατά την υλοποίηση των εργαστηρίων από την αρχή της χρονιάς! Στην αρχή, καλλιεργήσαμε τις συνεργατικές μας δεξιότητες και μάθαμε να διαχειριζόμαστε ουσιαστικά και ειλικρινά τις σχέσεις μας, δεθήκαμε ως ομάδα και αυτό μας ενίσχυσε για τη συνέχεια. Μετά, ασχοληθήκαμε με τις βραχογραφίες και όσο μαθαίναμε γι΄ αυτές τόσο πιο πολύ τις αγαπούσαμε! Όταν ασχοληθήκαμε με την έννοια του εθελοντισμού, προέκυψε η ιδέα από τα παιδιά να δημιουργήσουμε μια ψηφιακή παρουσίαση με όλα όσα κάναμε και ένα κουίζ με θέμα τις βραχογραφίες! Είναι η συμβολή των παιδιών στην προσπάθεια να αναδειχθούν οι βραχογραφίες των Φιλίππων ως μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας! Η παρουσίαση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των παιδιών της Γ΄και της Δ΄τάξης, που προσκαλούν όλους και όλες σας να γνωρίσετε και να αγαπήσετε τις βραχογραφίες! 

Την παρουσίασή μας μπορείτε να την εντοπίσετε και στην επίσημη τουριστική ιστοσελίδα της Καβάλας στη σχετική ανάρτηση για τις βραχογραφίες!

https://www.visitkavala.gr/sightseeing/vraxografies/

 

Στην παρουσίαση συμπεριλαμβάνονται ενδεικτικά:

 

Οι υπεύθυνες των εργαστηρίων, Φιλιππίδου Κατερίνα & Τζημοπούλου Κατερίνα, είναι περήφανες για την ευρηματικότητα, τη δημιουργικότητα, τη φαντασία, την υπευθυνότητα και την αποτελεσματικότητα των παιδιών της Γ΄ τάξης! Ήταν μεγάλη μας χαρά να συνεργαστούμε με τα παιδιά και να τα βλέπουμε να συνεργάζονται! Τα καμαρώνουμε πολύ!

Ευχόμαστε ολόψυχα… καλή συνέχεια!