Β’ τάξη

Το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το ΙΕΠ οργανώνει το καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα «Εργαστήρια Δεξιοτήτων». Το Δημοτικό Σχολείο Φιλίππων βρίσκεται ανάμεσα στα σχολεία τα οποία επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν σε αυτήν τη δράση.

Το παραπάνω πρόγραμμα έχει ως στόχο την ενίσχυση δεξιοτήτων του 21ου αιώνα:

 • Δεξιότητες Ζωής (αυτομέριμνα, κοινωνικές δεξιότητες, ενσυναίσθηση, υπευθυνότητα κ.α.)
 • Δεξιότητες Μάθησης (κριτική σκέψη, επικοινωνία, συνεργασία, δημιουργικότητα)
 • Δεξιότητες του Νου (στρατηγική σκέψη, επίλυση προβλημάτων κ.α.)
 • Δεξιότητες της τεχνολογίας και της επιστήμης (δεξιότητες μοντελισμού και προσομοίωσης, τεχνολογικός γραμματισμός, ψηφιακός γραμματισμός κ.ά.)

Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων χωρίζονται σε 4 θεματικούς κύκλους και έχουν ως εξής:

 1. Ζω καλύτερα – Ευ Ζην (Μαθήματα ζωής και αγωγής της υγείας): Διατροφή, ψυχική υγεία, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, αυτομέριμνα, ασφάλεια και πρόληψη, οδική ασφάλεια, πρόληψη από εξαρτήσεις.
 1. Φροντίζω το Περιβάλλον – Περιβάλλον (Άναψε πράσινο για τον πλανήτη): Οικολογική συνείδηση, κλιματική αλλαγή, πρόληψη και προστασία από τις φυσικές καταστροφές, παγκόσμια φυσική κληρονομιά και αειφορία, πολιτιστική κληρονομιά.
 1. Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη (Κάνε πράξη τη συνεργασία και την προσφορά): Ανθρώπινα δικαιώματα και συμπερίληψη, εθελοντισμός, αλληλοσεβασμός και διαφορετικότητα.
 1. Δημιουργώ και Καινοτομώ – Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία (Χτίσε νέες ιδέες, δώσε νέες λύσεις): Δημιουργώ, καινοτομώ, επιχειρώ, STEM/ STEAM, ρομποτική, επιχειρηματικότητα, νέες τεχνολογίες, γνωριμία με επαγγέλματα.

Α’ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

Ζω καλύτερα – Ευ Ζην

Τίτλος: «Γνωριζόμαστε καλά, συνεργαζόμαστε αρμονικά, πετυχαίνουμε πολλά»

Στο παρακάτω αρχείο μπορείτε να παρακολουθήσετε συγκεντρωμένες τις δράσεις από την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου του προγράμματος.

 


Β’ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

Φροντίζω το Περιβάλλον – Περιβάλλον

Τίτλος: «Ανακαλύπτω τους θησαυρούς του τόπου μου – ανακαλύπτω τις βραχογραφίες Φιλίππων»

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε συγκεντρωμένες τις δράσεις από την ολοκλήρωση του δεύτερου κύκλου του προγράμματος.

 


Γ’ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη

Τίτλος: «Στρέφοντας το βλέμμα από το ΕΓΩ στο ΕΜΕΙΣ!»

Ο τρίτος θεματικός κύκλος με τίτλο υλοποιήθηκε ως επί το πλείστον μέσω της τηλεκπαίδευσης. Κεντρικό θέμα του κύκλου ήταν ο εθελοντισμός. Αρχικά μέσα από διάφορα βίντεο παρουσιάσθηκε η έννοια του εθελοντισμού. Η ενασχόληση με διάφορες ψηφιακές δραστηριότητες βοήθησε τα παιδιά να γνωρίσουν τις μορφές του εθελοντισμού και τις εθελοντικές δράσεις στη χώρα μας. Ακόμη, συνέβαλε στη δυνατότητα διαχωρισμού του εθελοντισμού από τις απλές πράξεις. Οι μαθητές μέσα από συζητήσεις και από τη συνάντησή μας με την πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου Φιλίππων κ. Βάσω Σογαντζή, μετά από πρόσκληση της συναδέλφου Τζημοπούλου Κατερίνας, συνειδητοποίησαν τη σημαντικότητα της διαρκούς προσφοράς και τους τρόπους με τους οποίους ωφελεί όχι μόνο τον περίγυρό μας, αλλά και εμάς τους ίδιους. Η ευαισθητοποίηση των μαθητών και η επαφή τους με το θέμα ήταν σημαντική προκειμένου να υπάρξει συνέχεια και σύνδεση με τον επόμενο και τελευταίο κύκλο.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές από τις δραστηριότητες του τρίτου θεματικού κύκλου:

 


Δ’ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

Δημιουργώ και Καινοτομώ – Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία

Τίτλος: «Ακούστε με τα μάτια μας, διαβάστε με τη φωνή μας»

Στον 4ο και τελευταίο θεματικό κύκλο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων η Β’ τάξη κάνει πράξη την ενσυναίσθηση, τον εθελοντισμό και την κοινωνική ευθύνη, δεξιότητες που καλλιεργήθηκαν στους προηγούμενους κύκλους.  Διαβάζει και ηχογραφεί τα αγαπημένα της βιβλία, φτιάχνοντας podcast που θα ταξιδέψουν, μέσα από τη συνεργασία μας με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Διαβάζω για τους άλλους», ως προσφορά αγάπης προς τα παιδιά με απώλεια όρασης. Τι υπέροχος και αισιόδοξος τρόπος να αποχαιρετήσουμε αυτή τη δύσκολη σχολική χρονιά!

 • Δείτε την αφίσα της δράσης μας με την υπέροχη ζωγραφιά της Παρασκευής!

 • Παρακολουθήστε την παρακάτω παρουσίαση για να γνωρίσετε τις κυριότερες δραστηριότητες και τη δράση μας.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ Δ ΚΥΚΛΟΣ

 • Ακούστε τα ηχητικά μας βιβλία στο spotify:

https://open.spotify.com/show/0tgKhkZxxWimwlkJn7KnSQ?si=PhnDWVHJRHW43EqV_-8u9g&dl_branch=1

 • Και σε άλλες πλατφόρμες (διαλέξτε από τα εικονίδια κάτω από την εικόνα):

https://anchor.fm/kate-f12


Αργύρη, Γιώργο, Δήμητρα, Θωμαή, Ιπποκράτη, Κική, Κυριακή, Μαρκέλλα, Μυρτώ, Παρασκευή, μας κάνετε περήφανους! Συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά σας!

Καλό και ξέγνοιαστο καλοκαίρι!