Α΄ τάξη

1 ος θεματικός κύκλος: “Ζω καλύτερα – Ευ ζην”

Τίτλος προγράμματος:

“Υιοθετώ μια βιώσιμη διατροφή – Προστατεύω το περιβάλλον”

Κύριος στόχος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις της διατροφής τους σε σχέση με το περιβάλλον και η υιοθέτηση μιας βιώσιμης διατροφής, φιλικής προς τον πλανήτη γη.

Για να πετύχει την αλλαγή συμπεριφοράς το παρόν πρόγραμμα επικεντρώνεται σε μία συγκεκριμένη αλλαγή: την αντικατάσταση “ανθυγιεινών” τροφών με τρόφιμα που είναι ωφέλιμα για την υγεία και τον πλανήτη.

Ειδικότερα:

 – Οι μαθητές να κατανοήσουν τι είναι η βιώσιμη διατροφή (σπιτικό και όχι επεξεργασμένο φαγητό, τοπικά και εποχικά προϊόντα, μείωση της σπατάλης φαγητού)

– Να μάθουν να κάνουν σωστές επιλογές στην καθημερινή τους διατροφή

– Να καλλιεργήσουν την υπευθυνότητα και την κριτική σκέψη.

Εστιάζει κυρίως στην αλλαγή συμπεριφοράς και όχι στη γνώση, στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, στην αύξηση της κατανάλωσης περισσότερων φρούτων και λαχανικών, ιδιαίτερα φρούτων εφόσον αφορά το κολατσιό των παιδιών, στο να γίνει αυτό πιο σπιτικό και λιγότερο επεξεργασμένο και τέλος στο να μην έχουμε σπατάλη φαγητού.

Όλες οι δραστηριότητες βασίζονται  στο εκπαιδευτικό υλικό της WWF που έχει  να κάνει με τη βιώσιμη διατροφή.

Πατήστε πάνω στο υλικό από τις δράσεις για να διαβάσετε τις δραστηριότητες.

ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

 

2ος θεματικός κύκλος: “Φροντίζω το περιβάλλον/ Οικολογία”

Τίτλος προγράμματος: “Ανακύκλωση – Μία σύγχρονη συνήθεια”

 

Στον δεύτερο θεματικό κύκλο ασχοληθήκαμε με το θέμα της ανακύκλωσης και ειδικότερα πώς να ανακυκλώνουμε σωστά στον μπλε κάδο. 

Στόχος του προγράμματος ήταν να μάθουν τα παιδιά την έννοια της ανακύκλωσης συσκευασιών, την αξία και τα οφέλη της ανακύκλωσης συσκευασιών και τη σύνδεση της με την προστασία του περιβάλλοντος. 

Συγκεκριμένα οι μαθητές έμαθαν να ξεχωρίζουν ποιες συσκευασίες ανακυκλώνονται, έμαθαν να συνδέουν τα ανακυκλώσιμα υλικά με καθημερινά προϊόντα, να διαχωρίζουν τα υλικά που μπαίνουν στον μπλε κάδο και τέλος έμαθαν τα στάδια ανακύκλωσης συσκευασιών μετά τον μπλε κάδο.

Οι περισσότερες δραστηριότητες είναι από το εκπαιδευτικό υλικό της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.

Πατήστε πάνω στο υλικό από τις δράσεις για να διαβάσετε τις δραστηριότητες

ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ