Β τάξη

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022   Καλό Σαββατοκύριακο!

Γλώσσα: Τετράδιο εργασιών σελ. 55-56,58, ασκήσεις 8,9,πίνακας αυτοαξιολόγησης, η άσκηση 10 δεν θα γίνει. Ανθολόγιο σελ. 91: Το φεγγαράκι. Τελειώσαμε την ένατη ενότητα της Γλώσσας. Θυμηθήκαμε όλα τα γραμματικά φαινόμενα που μάθαμε σε αυτή την ενότητα και στο Ανθολόγιο σημειώσαμε τις παρομοιώσεις στο ποίημα. Για το σπίτι: Ανάγνωση το ποίημα: Το φεγγαράκι, αντιγραφή δύο φορές και ορθογραφία την πρώτη στροφή: Φεγγαράκι σιγανό πλέει μες στον ουρανό σα σκαφίδι φωτεινό.

Μαθηματικά: Τετράδιο εργασιών σελ. 18-19, εργασίες α,β,δ. Η εργασία γ αφαιρείται. Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα.

Μελέτη π.:  Συνεχίσαμε με τα Μαθηματικά και μετά ανέλαβε το μάθημα μία μαθήτρια. Κάναμε ανταλλαγή ρόλων. Τα παιδιά διασκέδασαν πολύ!

 

 

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ .14, μάθαμε τον ενικό αριθμό, τον πληθυντικό αριθμό, τις τέσσερις πτώσεις (ονομαστική, γενική, αιτιατική, κλητική), να κλίνουμε αρσενικά ουσιαστικά σε -ας και τέλος τη διάκριση των άρθρων: τον (τον έναν γράφεται με όμικρον) των (των πολλών γράφεται με ωμέγα). Για το σπίτι: Ένα φυλλάδιο. Και ένα λινκ όπου διαβάζετε τη θεωρία και κάνετε τις ασκήσεις. Αφού κάνετε τις ασκήσεις πατάτε finish μετά check my answers και βλέπετε τι πετύχατε!

https://www.liveworksheets.com/db1441961lg

Μαθηματικά: Βιβλίο μαθητή σελ. 58-59: Αναλύω αριθμούς μέχρι το 100 – Εισαγωγή στην προπαίδεια, δραστηριότητα – ανακάλυψη και εργασία 1. Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα.

Εργαστήριο δεξιοτήτων: Συνεχίσαμε με Μαθηματικά. Στο εργαστήριο ακούσαμε την ιστορία: Με γεια τα καινούρια αυτιά, η οποία εστιάζει στο ότι τα παιδιά δεν ακούνε αυτά που τους λέμε ή καλύτερα ακούν μόνο αυτά που τους αρέσουν περισσότερο. Στην δεξιότητα της ακρόασης, δηλ. είμαι συγκεντρωμένος σ’ αυτά που λέει ο συνομιλητής  μου.

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022  Σήμερα κάναμε το πρόγραμμά μας ανάποδα, ξεκινήσαμε από το τελευταίο μάθημα έτσι για αλλαγή!

Αύριο είναι η δράση μας στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Τα παιδιά έρχονται κανονικά στο σχολείο και σχολάνε κανονικά. Δε χρειάζεται να φέρουν τις τσάντες τους, μόνο ένα τσαντάκι με το φαγητό και το νεράκι τους και την κασετίνα τους.

Μελέτη π. : Τελειώσαμε την τρίτη δραστηριότητα του προγράμματος του ΚΠΕ που θα πάμε αύριο.

Μαθηματικά: Τετράδιο εργασιών σελ. 16-17: Λύνω σύνθετα προβλήματα, εργασίες α,γ.. Η β και η δ δε θα γίνουν. Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα.

Γλώσσα:  Βιβλίο μαθητή σελ .10 άσκηση 5, σελ. 14 άσκηση 9. Σήμερα μάθαμε τι είναι η παρομοίωση και πως μας βοηθάει να περιγράψουμε κάτι καλύτερα. Επίσης γράψαμε μια εκθεσούλα για το αγαπημένο μας παιχνίδι. Τετράδιο εργασιών σελ. 54-55, ασκ. 6 και 7. Για το σπίτι: Ανάγνωση το κείμενο της άσκησης 9 σελ. 14 του βιβλίου, αντιγραφή δύο φορές και ορθογραφία την πρόταση: Το ποίημα αυτό βγαίνει από έναν μύθο του Αισώπου.

 

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022  Καλή εβδομάδα με υγεία!  Σας παρακαλώ αύριο τα παιδιά που δεν έφεραν τα χρήματα και τη δήλωση για το πρόγραμμα να το τακτοποιήσουμε.

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 9, άσκηση 4. Τετράδιο εργασιών σελ. 53-54, ασκ. 4,5. Σήμερα μιλήσαμε για τα αντίθετα και τα συνώνυμα. Για το σπίτι: Ένα φυλλάδιο με ασκήσεις για τα αντίθετα και συνώνυμα.

Μαθηματικά: Δεν προχωρήσαμε παρακάτω. Κάναμε μία δράση για το πρόγραμμά μας την Τετάρτη.

 

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022   Καλό Σαββατοκύριακο!   Τα παιδιά έχουν στην κασετίνα τους την υπεύθυνη δήλωση για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Τη συμπληρώνετε  και την επιστρέφετε τη Δευτέρα στο σχολείο. Το κόστος συμμετοχής είναι 3 ευρώ για τη μετακίνηση. Να σας υπενθυμίσω τα παιδιά να φέρουν στο σχολείο και ένα βιβλίο για την ανταλλαγή μας με το άλλο σχολείο.

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 8-9, ασκ. 2,3. Τετράδιο εργασιών σελ. 2,3. Για το σπίτι: Ανάγνωση όλη την άσκηση 2 στη σελ. 8 του βιβλίου μαθητή, αντιγραφή δύο φορές και ορθογραφία τα επίθετα που κυκλώσαμε και τα ουσιαστικά της άσκησης 3 του βιβλίου σελ. 9: χοντρός, καθιστός κύριος , πολύχρωμη, μεγάλη ομπρέλα , ωραίο, καινούριο σπίτι. Στο μπλε τετράδιο εργασιών να μάθουμε καλά  τι είναι τα ουσιαστικά και τα επίθετα(εκτός το τελευταίο κουτάκι). Ένα φυλλάδιο.

Μαθηματικά: Βιβλίο μαθητή σελ. 56-47: Λύνω σύνθετα προβλήματα, δραστηριότητα – ανακάλυψη, εργασία 1. Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα.

Μελέτη π.: Μιλήσαμε για την παγκόσμια ημέρα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.

 

 

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022   Καλό μήνα σε όλους με υγεία!   Για τα παιδιά που απουσιάζουν μπορούν Σαββατοκύριακο σε μία κόλλα Α4 να σχεδιάσουν και να χρωματίσουν μία φιγούρα από το βιβλίο που θα φέρουν για το πρόγραμμα ή από κάποιο αγαπημένο τους βιβλίο λίγο μεγάλη γιατί θα την κολλήσουμε σε χαρτί του μέτρου.

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 6-8: Προοργανωτής , άσκηση 1. Τετράδιο εργασιών σελ. 51 άσκ. 1. Σήμερα ξεκινήσαμε την ένατη ενότητα και στη σελ. 7 του βιβλίου μπορείτε να διαβάσετε τους στόχους αυτής της ενότητας. Μάθαμε τα επίθετα, τις λέξεις που χρησιμοποιούμε και μας βοηθάνε να περιγράψουμε καλύτερα τους ανθρώπους, τα ζώα, τα πράγματα ( ουσιαστικά). Για το σπίτι: Ανάγνωση το κείμενο στη σελ. 6 του βιβλίου μαθητή, αντιγραφή δύο φορές και ορθογραφία την τελευταία πρόταση: Καλό μου ημερολόγιο,  νομίζω ότι δε θα ξεχάσω ποτέ αυτό το ταξίδι!

Μαθηματικά: Τετράδιο εργασιών σελ. 14-15, εργασίες α,δ. Η β και η γ δεν θα γίνουν. Λύσαμε στον πίνακα ένα πρόβλημα. Για το σπίτι:  Δεν έχουμε τίποτα. 

Εργαστήριο δεξιοτήτων:  Σήμερα ασχοληθήκαμε με τις δραστηριότητες του προγράμματος του ΚΠΕ: Περπατώ περπατώ στην αρχαία αγορά, βιβλίο βιβλίο είσαι εδώ; Πρώτη δραστηριότητα: Παίζω με τον τίτλο (χωριστά σε δύο μέρη). Α. Περπατώ περπατώ στην αρχαία αγορά… τι βρίσκω;  κατονομάζω ότι μπορεί να βρίσκω. Β. Βιβλίο, βιβλίο είσαι εδώ; (δημιουργώ ομοιοκαταληξίες, μικρά ποιήματα) Γ. Σχεδιάζω και ζωγραφίζω αυτά που λέγονται. 

 

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Γλώσσα: Τετράδιο εργασιών σελ. 49, πίνακας αυτοαξιολόγησης. Ανθολόγιο σελ. 135-136 και 145: Παροιμίες, γλωσσοδέτες, αινίγματα, τα διαβάσαμε στο σχολείο. Σήμερα τελειώσαμε το πρώτο τεύχος του βιβλίου μαθητή και πήραμε το δεύτερο. Από αύριο έχουμε μαζί μας το δεύτερο τεύχος. Για το σπίτι: Ένα φυλλάδιο με αινίγματα και στιχάκια.

Μαθηματικά: Βιβλίο μαθητή σελ. 54-55:Ελέγχω, διορθώνω και συμπληρώνω προβλήματα. Δραστηριότητα- ανακάλυψη. Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα. Σχετικά με τα προβλήματα,διαβάζουμε πολλές φορές το κάθε πρόβλημα μέχρι να το κατανοήσουμε και προσπαθούμε να το διατυπώσουμε με δικά μας λόγια. Κυκλώνουμε λέξεις – κλειδιά που θα μας βοηθήσουν να επιλέγουμε κάθε φορά τη σωστή πράξη. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πρόχειρο χαρτί για να κρατάμε σημειώσεις. αν χρειαστούμε κάνουμε κάποιο σχήμα, ή ότι άλλο μπορεί να φανεί χρήσιμο για τη λύση του προβλήματος.

Μελέτη π.: Ξεκινήσαμε τις δράσεις για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα κάνουμε με το ΚΠΕ Φιλίππων στην αρχαία αγορά των Φιλίππων. σήμερα γνωρίσαμε την αρχαία πόλη των Φιλίππων, την αρχαία αγορά με τα μαγαζάκια της και μάθαμε για τα προϊόντα της εποχής. Σας έστειλα ένα μέιλ με αυτά που θα χρειαστούμε από εσάς. Σας παρακαλώ πολύ να τα στείλετε έως το τέλος της εβδομάδας.

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 77-78, άσκηση 7, σελ. 79-81, γλωσσάριο. Τετράδιο εργασιών σελ. 47-48, ασκ. 7,8,9,10. Σήμερα μιλήσαμε για τα ποιήματα και την ομοιοκαταληξία. Για το σπίτι: Ανάγνωση την άσκηση 7 του βιβλίου μαθητή σελ. 77-78, αντιγραφή δύο φορές και ορθογραφία τις λέξεις του γλωσσάριου που κυκλώσαμε: διακρίνω, ευλογία, ιπτάμενος, μαντεύω, πάπυρος, περσινός, ροκανίζω, συλλογίζομαι.

Μαθηματικά: Δεν προχωρήσαμε, τελειώσαμε το καραβάκι των ευχών.

Μελέτη π.: Μιλήσαμε για τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.

 

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022    Καλή εβδομάδα με υγεία!

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 76-77: Στη Χωχαρούπα. Για το σπίτι: Ανάγνωση το κείμενο στη σελ. 76. αντιγραφή δύο φορές και ορθογραφία: Χωχαρούπα είναι η Χώρα των Χαρούμενων παιδιών, της αγάπης, της ειρήνης, των γλυκών ζαχαρωτών.

Μαθηματικά: Κάναμε μια καρτούλα για καλωσόρισμα.

 

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022   Καλό Σαββατοκύριακο! Τη Δευτέρα σας παρακαλώ μη ξεχνάτε τα πλαστικά μπουκαλάκια. Αν δε βρείτε καπάκια δεν πειράζει.

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ .74-75, άσκηση 5. Τετράδιο εργασιών σελ. 46 ασκ. 5,6. Σήμερα μιλήσαμε για τα αινίγματα. Για το σπίτι: Ανάγνωση το κείμενο της άσκησης 5 σελ. 74 του βιβλίου μαθητή, αντιγραφή δύο φορές και ορθογραφία το αίνιγμα του παπαγάλου στη σελ. 46 του τετραδίου εργασιών: Με πούπουλα χρωματιστά και ράμφος που τσιμπάει σαν άνθρωπος μιλάει.

Μαθηματικά: Τετράδιο  εργασιών σελ. 12-13, εργασίες β2,γ,δ, ε. Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα.

Μελέτη π.: Συνεχίσαμε και τελειώσαμε το φύλλο εργασίας 16 του τετραδίου εργασιών.

 

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Γλώσσα: Γράψαμε σ’ ένα φύλλο χαρτί μια ιστοριούλα χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερες λέξεις από την άσκηση 4 του τετραδίου εργασιών σελ. 45. Στόχος της άσκησης να προσπαθήσουν τα παιδιά να γράψουν μια φανταστική ιστορία με δικά τους λόγια. Δεν δίνουμε σημασία προς το παρόν στα ορθογραφικά λάθη, παρά μόνο στη σωστή διατύπωση. Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα.

Μαθηματικά:  Βιβλίο μαθητή σελ. 52-53: Γνωρίζω τα αριθμητικά μοτίβα, εισαγωγή στην προπαίδεια, εργ. 1,2,3. Τετράδιο εργασιών σελ. 12, εργ. α, β1. Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα.

Εργαστήριο δεξιοτήτων: Γράψαμε και κόψαμε τα γράμματα των λέξεων για τους κανόνες της τάξης μας και τα κολλήσαμε σε χρωματιστά χαρτόνια.

 

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 73, άσκ. 4, τετράδιο εργασιών σελ. 45, άσκ. 4.Σήμερα μιλήσαμε για τις λέξεις που έχουν πολλά σύμφωνα στη σειρά. Για το σπίτι: ανάγνωση το κείμενο στο πορτοκαλί πλαίσιο: Ο άντρας με το ακορντεόν και την άρπα, αντιγραφή δύο φορές και ορθογραφία τις λέξεις που κυκλώσαμε στο βιβλίο σελ. 73: μπράβο, Αρμπέν, άντρας, ακορντεόν, πράσινος, άρπα, βάτραχος, πορτοκαλί, κροκόδειλος, αρκούδα.

Μαθηματικά, Μελέτη π.: Ήρθε το φιλοζωικό σωματείο Νώε.

 

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 72, ασκ. 1,2. Τετράδιο εργασιών σελ. 43-44, ασκ. 1,2,3. Θυμηθήκαμε το ρήμα είμαι. Για το σπίτι: Ανάγνωση τους γλωσσοδέτες στο τετράδιο εργασιών σελ. 43 άσκηση 1, αντιγραφή δύο φορές και ορθογραφία τον πρώτο γλωσσοδέτη της άσκησης 2 του βιβλίου μαθητή σελ. 72: Πέμπτη, πέφτει ο πεύκος κάτω. Μαθαίνω απ’ έξω την κλίση του ρήματος είμαι από το μπλε τετράδιο εργασιών. Θα το έχουμε επίσης ορθογραφία.

Μαθηματικά: Βιβλίο μαθητή σελ. 50 τελειώσαμε τη δραστηριότητα- ανακάλυψη, τετράδιο εργασιών σελ. 10-11, εργασίες β, γ. Κάποιες εργασίες δεν τις κάνουμε. Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα.

Μελέτη π.: Βιβλίο μαθητή σελ. 69-70: Τα ζώα εμπνέουν, τι μάθαμε για τα ζώα. Τετράδιο εργασιών σελ. 20, φύλλο εργασίας 16: Το ζώο που μου αρέσει.

 

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022   Καλή εβδομάδα με υγεία!   Την Τετάρτη έχουμε μια δράση από τη φιλοζωική οργάνωση Νώε στο σχολείο μας. Τα παιδιά στην κασετίνα τους έχουν την δήλωση συμμετοχής ή όχι στη συγκεκριμένη δράση. Τη φέρνουν συμπληρωμένη αύριο.  Επίσης για τη γιορτή της Αγίας Βαρβάρας στις 4 Δεκεμβρίου θα κάνουμε καραβάκια από ανακυκλώσιμα υλικά. Οπότε θα ήθελα από το κάθε παιδί δύο ίδια πλαστικά μικρά μπουκαλάκια και πλαστικά καπάκια σε διάφορα χρώματα. 

Γλώσσα: Βιβλίο  μαθητή σελ. 69-71, προοργανωτής, άσκηση 1. Ξεκινήσαμε την όγδοη ενότητα όπου θα ασχοληθούμε με γλωσσοδέτες, αινίγματα και θα μάθουμε την κλίση του ρήματος είμαι. Σήμερα διαβάσαμε γλωσσοδέτες και μάθαμε ότι είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι με δύσκολες λέξεις . Για το σπίτι: Ανάγνωση όλο το κείμενο της άσκησης 1 σελ. 70 του βιβλίου μαθητή, αντιγραφή δύο φορές και ορθογραφία τον γλωσσοδέτη: Θα περάσετε την εκκλησιά τη μολυβωτή, πελεκητή, μολυβοκοντυλοπελεκητή.

Μαθηματικά: Βιβλίο μαθητή σελ. 50-51: Φτιάχνω διψήφιους αριθμούς με πρόσθεση ίδιων ή διαφορετικών αριθμών, δραστηριότητα – ανακάλυψη. Σήμερα είδαμε πως φτιάχνουμε αριθμούς με πρόσθεση ή αφαίρεση άλλων αριθμών.  Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα.

 

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022      Καλό Σαββατοκύριακο!

Γλώσσα: Τετράδιο εργασιών σελ. 42 συμπληρώσαμε τον πίνακα αυτοαξιολόγησης με τους στόχους της 7ης ενότητας, την οποία τελειώσαμε σήμερα. Ανθολόγιο σελ. 63-64: Η σφυρίχτρα. Για το σπίτι: Ανάγνωση όλο το κείμενο στη σελ. 63, αντιγραφή δύο φορές και ορθογραφία την πρώτη πρόταση: Ένας μικρός βοσκός βοσκούσε τα πρόβατά του κοντά σ’ ένα ποταμάκι.

Μαθηματικά: Βιβλίο μαθητή σελ. 48-49: Υπολογίζω με πολλούς τρόπους μέχρι το 100. Εισαγωγή στην προπαίδεια, εργασία 2. Τετράδιο εργασιών σελ. 8-9 εργασία α. Στόχος είναι τα παιδιά να μπορούν να κάνουν με το μυαλό τους υπολογισμούς μέχρι το 100. Να προσθέτουν με δεκάδες και μονάδες ή με υπέρβαση της δεκάδας ή με τα διπλά αθροίσματα και να ελέγχουν με κάθετη πράξη. Επίσης να κάνουν διαδοχικές προσθέσεις ίδιων όρων (εισαγωγή στην προπαίδεια). Για το σπίτι: Ένα φυλλάδιο με προσθέσεις.

Μελέτη π.: Συνεχίσαμε με Μαθηματικά.

 

 

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022  

Για αύριο μαζί με τα υπόλοιπα μαθήματα θα έχουμε ανάγνωση και το βιβλιαράκι του Πολυτεχνείου.

 

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022  Αύριο είναι η επέτειος της 17ης Νοεμβρίου. Τα παιδιά έρχονται σχολείο κανονικά το πρωί και σχολάνε στις 9.40. Να έχουν μαζί τους μόνο την κασετίνα τους.

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 67-68, άσκηση 8. Τετράδιο εργασιών σελ. 39-41, ασκ.9,11. Σήμερα μιλήσαμε για τη δομή μιας ιστορίας, ότι δηλ. έχει τίτλο, αρχή, μέση και τέλος. Είπαμε προφορικά διάφορα παραμύθια και συνεχίσαμε κάποιες ιστορίες. Για το σπίτι: Ανάγνωση το παραμύθι στη σελ. 67 του βιβλίου, αντιγραφή δύο φορές και ορθογραφία τις προτάσεις: Ζούσε κάποτε ένας βοσκός. Κάθε πρωί πήγαινε τα πρόβατά του να βοσκήσουν.

Μαθηματικά: Πήραμε το δεύτερο τεύχος του τετραδίου εργασιών. Το πρώτο τεύχος δεν το χρειαζόμαστε άλλο. Βιβλίο μαθητή σελ. 46-47: Γνωρίζω καλύτερα τα γεωμετρικά μοτίβα. Τετράδιο εργασιών σελ. 6-7, εργ. α,β,γ,δ.  Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα. Όποιος δεν τελείωσε τις εργασίες στο τετράδιο εργασιών τις κάνει.

Μελέτη π.: Συνεχίσαμε με τα Μαθηματικά.

 

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 65-66, ασκήσεις 6,7. Τετράδιο εργασιών σελ. 37-38 ασκ. 5,6,7,8. Σήμερα μιλήσαμε για τις λέξεις που εκφράζουν άρνηση και για τις λέξεις που χρησιμοποιούμε για να ρωτήσουμε. Για το σπίτι: Ανάγνωση το ποίημα: Οι νότες στη σελ. 66 του βιβλίου μαθητή, αντιγραφή μία φορά τις δύο στροφές του ποιήματος: Το ερωτηματικό στη σελ. 65 του βιβλίου μαθητή και ορθογραφία την πρώτη στροφή του ποιήματος: Το ερωτηματικό. Στην αντιγραφή γράφουμε τις στροφές τη μία κάτω από την άλλη.

Μαθηματικά: Βιβλίο μαθητή σελ 45, εργ 3β, τετράδιο εργασιών σελ. 38-39, ασκ. α,γ,ε. Συνεχίσαμε το επαναληπτικό της 2ης ενότητας. Συμπερασματικά τα περισσότερα παιδιά δυσκολεύονται λίγο στη γεωμετρία, στο σχηματισμό γεωμετρικών σχημάτων με δεδομένα στοιχεία, επίσης υπάρχει δυσκολία στον υπολογισμό με ευρώ, δηλ. δεν μπορούν να σχηματίσουν διάφορα ποσά με τη χρήση των κερμάτων και χαρτονομισμάτων και τέλος στον υπολογισμό πρόσθεσης και αφαιρέσεις στους αριθμούς μέχρι το 100. Για το σπίτι: Την άσκηση β σελ. 38 του τετραδίου εργασιών. Η άσκηση να γίνει με τη βοήθεια του πίνακα με τους αριθμούς από το 1-100. 

Μελέτη π.: Πήγαμε στη βιβλιοθήκη του σχολείου και πήραμε βιβλία για το σπίτι. Είπαμε κάποιους κανόνες για τα βιβλία, ότι τα διατηρούμε καθαρά, δεν τα σχίζουμε, δεν τα μουντζουρώνουμε. Βιβλίο μαθητή σελ. 68 διαβάσαμε έναν αρχαίο μύθο για το πώς έγιναν τα ζώα.

 

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022      Καλή εβδομάδα με υγεία!

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 62-64, ασκ. 3,4,5. Τετράδιο εργασιών σελ. 3. Σήμερα μιλήσαμε για τα σημεία στίξης και τον διπλό τόνο στις λέξεις. Για το σπίτι: Ανάγνωση το ποίημα στο φυλλάδιο και το κείμενο που κυκλώσαμε στο βιβλίο μαθητή σελ. 64, αντιγραφή δύο φορές και ορθογραφία την πρώτη πρόταση του κειμένου: Στο σινεμά, σελ. 64 του βιβλίου μαθητή.

Μαθηματικά: Βιβλίο μαθητή σελ .44-45: Επαναληπτικό μάθημα. Ασκήσεις 1,2,3. Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα.

 

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022   Καλό Σαββατοκύριακο!

Γλώσσα: Τετράδιο εργασιών σελ. 34 συμπληρώσαμε τον πίνακα αυτοαξιολόγησης. Τελειώσαμε έτσι την 6η ενότητα. Ανθολόγιο σελ. 87-90: Το τρομαγμένο χελιδονάκι. Για το σπίτι: Ανάγνωση το κομμάτι από την αρχή: «Ένα χελιδονάκι….έως: …στον αδελφό της», αντιγραφή δύο φορές και ορθογραφία την πρόταση που υπογραμμίσαμε: Ζωντανό είναι και δε φαίνεται να είναι πολύ χτυπημένο. Ζαλισμένο μόνο δείχνει.  Ένα φυλλάδιο με επαναληπτικές ασκήσεις της έκτης ενότητας. Στο σχολείο γράψαμε το ακούω και γράφω.

Μαθηματικά: Τετράδιο εργασιών σελ. 36-37: Μετρώ ευθύγραμμα τμήματα, εργασίες α,γ,δ. Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα.

Μελέτη π.: Βιβλίο μαθητή σελ .66-67: Τα ζώα έχουν ιδιαίτερα χαρίσματα.

 

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 57 άσκηση 5. Θυμηθήκαμε την απόστροφο και πότε τη βάζουμε. Για το σπίτι: Ανάγνωση το κείμενο στο μπλε πλαίσιο στη σελ. 57 του βιβλίου μαθητή, ορθογραφία δεν έχουμε και αντιγραφή θα κάνουμε την άσκηση 5 του τετραδίου εργασιών σελ. 33, δηλ. θα ξαναγράψουμε στο τετράδιο αντιγραφής στο σημείωμα του Λουκά, αλλά με τις λέξεις ολόκληρες, χωρίς απόστροφο.

Μαθηματικά: Βιβλίο μαθητή σελ. 43, εργασία 1. Υπολογίσαμε την περίμετρο των σχημάτων. Για το σπίτι: Από το τετράδιο εργασιών σελ. 36 την άσκηση β.

Εργαστήριο δεξιοτήτων: Για την επόμενη φορά ο κάθε μαθητής σκέφτεται ένα άτομο ή μια ομάδα που θαυμάζει γιατί έχουν καταφέρει σημαντικά πράγματα στη ζωή τους. 

 

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 54-56,ασκ.3,4. Τετράδιο εργασιών σελ. 32 άσκ.4. Σήμερα μιλήσαμε για το ενωτικό και τους διφθόγους: αϊ, άι, αη, οϊ, όι, οη. Για το σπίτι: Ανάγνωση το κείμενο της άσκησης 3 στο βιβλίο μαθητή σελ. 55: Στο καλό, χελιδονάκια, αντιγραφή δύο φορές και ορθογραφία τις προτάσεις με τα έντονα γράμματα: «Τα χελιδόνια φεύγουν. Πάνε σε ζεστές χώρες. Ελάτε να τα αποχαιρετήσουμε».

Μαθηματικά: Τετράδιο εργασιών σελ. 35, ασκ. δ. Βιβλίο μαθητή σελ. 42: Μετρώ ευθύγραμμα τμήματα, δραστηριότητα-ανακάλυψη.Σήμερα μάθαμε τι είναι περίμετρος ενός σχήματος και πώς μπορούμε να τη βρούμε. Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα.

Μελέτη π.: Βιβλίο μαθητή σελ. 65, μιλήσαμε για τα απειλούμενα είδη ζώων και για την πυρκαγιά στο δάσος και τα προβλήματα που δημιουργεί στα ζώα που ζουν εκεί.

 

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022     Καλή εβδομάδα με υγεία!

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ 53-54 άσκ. 2, τετράδιο εργασιών σελ. 31-32,ασκ. 1,2,3. Θυμηθήκαμε τα διαλυτικά. Τα σημαδάκια που μπαίνουν πάνω από ορισμένα γράμματα. Για το σπίτι: Δεν έχουμε ανάγνωση, αντιγραφή δύο φορές και ορθογραφία τις λέξεις στο μπλε πλαίσιο στη σελ. 54 του βιβλίου μαθητή: ειρήνη, παιδιά, οικογένεια, αυλή, θεϊκός, γαϊδούρια, κοροϊδεύω, αϋπνία.

Μαθηματικά: Τετράδιο εργασιών σελ. 34-35: Φτιάχνω γεωμετρικά σχήματα, ασκ. α,β,γ.Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα.

 

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022   Καλό Σαββατοκύριακο!

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 51-53, άσκ. 1. Ξεκινήσαμε την έκτη ενότητα, όπου στη σελ. 51 μπορείτε να διαβάσετε τι θα μάθουμε σε αυτήν. Σήμερα μιλήσαμε αναλυτικά για τα μηνύματα, τι είναι, πότε τα χρειαζόμαστε, πώς θα αφήσουμε ένα μήνυμα (προφορικό – γραπτό και τι πρέπει να προσέχουμε όταν αφήνουμε ένα μήνυμα. Έπειτα είδαμε στον υπολογιστή την εφαρμογή Google earth, μιλήσαμε για τη γη και βρήκαμε τις χώρες του μαθήματος. Για το σπίτι: Ανάγνωση όλη τη σελίδα 52 μέχρι τις ερωτήσεις, αντιγραφή δύο φορές και ορθογραφία την πρόταση με τα έντονα γράμματα: Βλέπει σε μια σελίδα πολλά ονόματα χωρών.

Μαθηματικά:  Βιβλίο μαθητή σελ. 40-41: Φτιάχνω γεωμετρικά σχήματα, δραστηριότητα- ανακάλυψη, εργασία 2. Συνεχίζουμε να εξασκούμαστε στον σχεδιασμό γεωμετρικών σχημάτων με τον χάρακα και στην εκμάθηση και αναγνώριση αυτών. Για το σπίτι: Ένα φυλλάδιο.

Μελέτη π.: Συνεχίσαμε και τελειώσαμε την κατασκευή με τη φωλίτσα της αλεπούς.

 

 

 

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022   Αύριο πάμε εκδρομή στα αρχαία. Τα παιδιά του Πολύστυλου να είναι στη στάση τους στις 8.45 και των Φιλίππων να είναι στο σχολείο στις 9.00. Ώρα επιστροφής περίπου 13.00- 13.15 στις κάτω τόπους στάσεις. Να έχουν μαζί τους νερό, φαγητό και μια αλλαξιά για κάθε ενδεχόμενο.

Γλώσσα: Τελειώσαμε την πέμπτη ενότητα και γράψαμε επαναληπτικό φυλλάδιο. Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα.

Μαθηματικά: Τετράδιο εργασιών σελ. 33 εργασίες γ,δ. Μαθαίνουμε και εξασκούμαστε να σχηματίζουμε γεωμετρικά σχήματα.  Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα.

Μελέτη π.: Κάναμε μια κατασκευή που έχει  σχέση με την προσαρμογή των ζώων στο φυσικό περιβάλλον.

 

 

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022  Καλό μήνα με υγεία!

Γλώσσα: Βιβλίο  μαθητή σελ. 50 άσκ.8, τετράδιο εργασιών σελ. 29-30, άσκ. 6, πίνακας αυτοαξιολόγησης. Σήμερα μιλήσαμε για τους κανόνες συλλαβισμού και συμπληρώσαμε τον πίνακα αξιολόγησης. Ανθολόγιο σελ. 65-67: Μια φορά ήταν… η Κολοτούμπα. Για το σπίτι: Ανάγνωση όλο το κείμενο σελ. 65-66 στο ανθολόγιο, αντιγραφή από το βιβλίο μαθητή σελ. 50 μία φορά όλες τις παροιμίες στα πορτοκαλί πλαίσια, ορθογραφία τις δύο πρώτες: Του Γενάρη το φεγγάρι λάμπει σαν μαργαριτάρι. Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει.

Μαθηματικά: Βιβλίο μαθητή σελ. 39, εργασίες 1,2. Τετράδιο εργασιών σελ. 32, εργασ.α προφορικά, εργασία β, μιλήσαμε για το τάγκραμ. Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα.

Μελέτη π.: Βιβλίο μαθητή σελ. 64-65: Τα ζώα προσαρμόζονται στο περιβάλλον.

 

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022    Καλή εβδομάδα με υγεία!  Την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022 θα πάμε εκδρομή στον αρχαιολογικό χώρο Φιλίππων. Τα παιδιά έχουν μαζί τους τη δήλωση για τη συμμετοχή τους. Τη συμπληρώνεται και την επιστρέφεται πίσω το αργότερο μέχρι την Τετάρτη. Το κόστος είναι 3 ευρώ.

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 48-49, άσκ. 6,7. Θυμηθήκαμε τους συνδυασμούς αυ, ευ. Τετράδιο εργασιών σελ. 28 άσκ. 5. Γράφουμε από κεφαλαία σε πεζά και μαθαίνουμε τη σειρά των μηνών. Για το σπίτι: Ανάγνωση το ποίημα στη σελ. 48: Οι μέρες της εβδομάδας, αντιγραφή δύο φορές και ορθογραφία τις ημέρες της εβδομάδας. Τις μαθαίνουμε απ’ έξω, αύριο θα τις γράψουν μόνα τους.

Μαθηματικά: Βιβλίο μαθητή σελ. 38-39: Γνωρίζω τα γεωμετρικά στερεά. Δραστηριότητα – ανακάλυψη. Θυμόμαστε τα γεωμετρικά στερεά, δηλ. τον κύβο, το ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο, την τριγωνική πυραμίδα, τη σφαίρα και τον κύλινδρο. Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα.

 

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022  Αύριο είναι η σχολική μας γιορτή, η οποία θα γίνει στην τάξη. Τα παιδιά θα έρθουν σχολείο κανονικά το πρωί και θα σχολάσουμε στις 9.30. Έρχονται χωρίς τσάντες και φαγητό. Την Παρασκευή που είναι 28 Οκτωβρίου πηγαίνουμε στις κατά τόπους εκκλησίες στις 9.00 όλα τα παιδιά και μετά ακολουθεί η παρέλαση. Φοράμε μπλε φούστα τα κορίτσια, μπλε παντελόνι τα αγόρια και άσπρη μπλούζα ή πουκάμισο.

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 58-61: Πώς λέμε ΟΧΙ;, Σαν παραμύθι. Μιλήσαμε για την 28η Οκτωβρίου 1940 και για τη σημαία μας. Για το σπίτι: Ανάγνωση το κείμενο στη σελ. 60: Από την αρχή που λέει : Μια φορά έως….Παραδώσου στο τέλος της σελίδας. Αντιγραφή και ορθογραφία: Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας γίγαντας, ένας μεγάλος γίγαντας, τόσο μεγάλος όσο σαράντα εκατομμύρια άνθρωποι μαζί. 

Μαθηματικά: Τετράδιο εργασιών σελ. 30-31, ασκ. β,γ,δ. Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα.

Μελέτη π.: Κάναμε πρόβες τα ποιήματα και είδαμε βίντεο για την 28η Οκτωβρίου.

 

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 45-46, άσκηση 4, τετράδιο εργασιών σελ. 26-28, ασκ. 2,3,4. Σήμερα θυμηθήκαμε τους μήνες του χρόνου και τη σειρά τους και μάθαμε να διαβάζουμε ημερομηνίες. Για το σπίτι: Ανάγνωση το κείμενο της άσκησης 4 σελ.45 και από το τετράδιο εργασιών σελ. 27 το πινακάκι με τις ονομασίες των μηνών, αντιγραφή και ορθογραφία τους δώδεκα μήνες του χρόνου, δηλ. Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος κτλ.μέχρι τον Δεκέμβριο.

Μαθηματικά: Βιβλίο μαθητή σελ .36-37: Υπολογίζω τα ρέστα, εργασία 1, τετράδιο εργασιών σελ. 30 εργασία 1. Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα.

Μελέτη π.: Κάναμε πρόβες τα ποιήματά μας.

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022  Καλή εβδομάδα με υγεία!

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 43-44, ασκ. 2,3. Τετράδιο εργασιών σελ. 25 άσκ. 1. Μιλήσαμε για τις ετικέτες των προϊόντων, τι αναγράφεται σε αυτές, για τις διαφημίσεις και αν είναι ή όχι χρήσιμες. Για το σπίτι: Ανάγνωση το ποίημα στη σελ. 44 του βιβλίου μαθητή: Η διαφήμιση, αντιγραφή και ορθογραφία την τρίτη στροφή του ποιήματος.

Μαθηματικά:  Τετράδιο εργασιών σελ. 29 εργασία δ. Βιβλίο μαθητή σελ. 36: Υπολογίζω τα ρέστα, δραστηριότητα- ανακάλυψη. Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα. Όλη την εβδομάδα θα μείνουμε στα ευρώ.

 

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022   Καλό Σαββατοκύριακο!

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 41-43, άσκηση 1. Ξεκινήσαμε την πέμπτη ενότητα, όπου στη σελ. 41 μπορείτε να δείτε τι θα μάθουμε σε αυτήν. Μιλήσαμε για τις ετικέτες των προϊόντων. Για το σπίτι: Ανάγνωση το κείμενο της άσκησης 1 σελ. 42. Τη Δευτέρα τα παιδιά να φέρουν στην τάξη διάφορες άδειες συσκευασίες από τρόφιμα για να δούμε όλοι μαζί τι γράφουν οι ετικέτες τους.

Μαθηματικά: Βιβλίο μαθητή σελ. 34-35: Γνωρίζω καλύτερα τα κέρματα του ευρώ, δραστηριότητα – ανακάλυψη, εργασία 1. Τετράδιο εργασιών σελ. 28, άσκηση β. Στόχος του μαθήματος είναι τα παιδιά να γνωρίσουν όλα τα κέρματα του ευρώ και να κάνουν ανταλλαγές. Για το σπίτι: Ένα φυλλάδιο ασκήσεων με κέρματα.

Μελέτη π.: Κάναμε δοκιμαστική παρέλαση.

 

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Γλώσσα: Γράψαμε επαναληπτικό της τέταρτης ενότητας. Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα.

Μαθηματικά:  Τετράδιο εργασιών σελ. 26-27: Φτιάχνω διψήφιους αριθμούς με προϋποθέσεις, εργ. α,γ,δ. Για το σπίτι: Από το τετράδιο εργασιών στη σελ. 27 την εργασία ε και στο πράσινο τετράδιο Μαθηματικών μία άσκηση.

Εργαστήριο Δεξιοτήτων: Μιλήσαμε για τους κανόνες στην τάξη μας και στο σχολείο γενικότερα.

 

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022 Αύριο θα πάμε στο Κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης εδώ στους Φιλίππους να κάνουμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: βότανα και καρποί – ανακαλύπτω την αφθονία. Δεν αλλάζει κάτι στο πρόγραμμα, η ώρα προσέλευσης και αποχώρησης είναι ακριβώς η ίδια με τις άλλες μέρες. Το μόνο που χρειαζόμαστε για αύριο είναι τα τετράδια ορθογραφίας και αντιγραφής, η κασετίνα μας, νερό και φαγητό.

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 40 άσκ.6. Τετράδιο εργασιών σελ. 22 άσκ.4 και σελ. 24 τον πίνακα αυτοαξιολόγησης. Ανθολόγιο σελ. 35-36: «Ξ…όπως ξιφίας». Σήμερα μιλήσαμε για τους ήχους που μοιάζουν μεταξύ τους, δηλ. το σκ, σπ, στ με τα ανάποδά τους ξ,ψ,τσ. Τελειώσαμε επίσης την τέταρτη ενότητα. Για το σπίτι: Ανάγνωση από το ανθολόγιο σελ. 36 την τελευταία παράγραφο που σημειώσαμε, αντιγραφή μία φορά και ορθογραφία από την άσκηση 6 σελ. 40 τις λέξεις που κυκλώσαμε.

Μαθηματικά: Βιβλίο μαθητή σελ. 32-33: Φτιάχνω διψήφιους αριθμούς με προϋποθέσεις, δραστηριότητα – ανακάλυψη, εργασία. Σήμερα μάθαμε πως να φτιάχνουμε αριθμούς προσθέτοντας ή αφαιρώντας άλλους αριθμούς. Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα.

Μελέτη π.: Βιβλίο μαθητή σελ. 62-63: Οι φωλιές των ζώων.

 

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022  Καλή εβδομάδα με υγεία!

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 38-39, ασκ. 4,5. Τετράδιο εργασιών σελ. 20-21, ασκ.2. Σήμερα μιλήσαμε για τη αλφαβητική σειρά των λέξεων, δηλ. γράφουμε τις λέξεις σύμφωνα με τη σειρά των γραμμάτων στην αλφαβήτα. Στις λέξεις που αρχίζουν από το ίδιο γράμμα προσέχουμε το δεύτερο γράμμα. Για το σπίτι: Αντιγραφή και ορθογραφία τις λέξεις της δεύτερης λίστας στη σελ. 39 του βιβλίου μαθητή. Την άσκηση 3 του τετραδίου εργασιών σελ. 21. Είναι συνέχεια της άσκησης 2 σελ. 20.

Μαθηματικά: Τετράδιο εργασιών σελ. 24-25, ασκ. α,γ. Για το σπίτι: Τετράδιο εργασιών ασκ. από την γ την τελευταία και τη δ.

 

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022  Καλό Σαββατοκύριακο!! Τη Δευτέρα 17/10/2022 ξεκινάνε τα σχολικά γεύματα. Τα παιδιά που παίρνουν φαγητό να έχουν μαζί μια τσαντούλα.

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 36-38, εργασίες 1,2,3,4. Τετράδιο εργασιών σελ. 19 άσκ.1. Σήμερα ξεκινήσαμε την τέταρτη ενότητα με τίτλο: Ετοιμασίες για το ταξίδι. Μιλήσαμε για τις λίστες και σε τι μας χρησιμεύουν. Για το σπίτι: Ανάγνωση το κείμενο: Ο φτεροπόδαρος σελ. 37 του βιβλίου μαθητή, αντιγραφή και ορθογραφία τις δύο τελευταίες σειρούλες του μαθήματος που έχουμε σημειώσει. Στο μπλε τετράδιο εργασιών μία άσκηση με λίστες.

Μαθηματικά: Βιβλίο μαθητή σελ. 30-31: Βρίσκω το μισό και το διπλάσιο στους αριθμούς 0-100. Δραστηριότητα – ανακάλυψη, εργασία 1. Για το σπίτι: Το κεφάλαιο αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αυτά που θα μάθουμε είναι πολύ χρήσιμα για τα επόμενα μαθήματα, αλλά και για τις επόμενες τάξεις. Καλό θα ήταν τα παιδιά να μάθουν απ’ έξω και ανακατωτά τα διπλάσια των αριθμών μέχρι το 15, καθώς επίσης και των αριθμών που τελειώνουν σε 0 ή 5 μέχρι το 50. Αν ξέρουμε τα διπλάσια θα ξέρουμε και τα μισά. Π.χ. το διπλάσιο του 5 είναι 10, άρα το μισό του 10 είναι 5. 

Μελέτη π.: Τετράδιο εργασιών σελ. 18 φύλλο εργασίας 14. Παίξαμε κρεμάλα με λέξεις από τα ζώα.

 

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ .35, ενότητα 4. Ξεκινήσαμε σήμερα την τέταρτη ενότητα και κάναμε την εισαγωγή μόνο. Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα. Τα παιδιά πήραν τα ποιήματα για τη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου. Ξεκινάμε να τα μαθαίνουμε απ’ έξω.

Μαθηματικά: Τετράδιο εργασιών σελ.22-23, εργασίες β,γ,δ,στ. Για το σπίτι: Ένα φυλλάδιο με επαναληπτικές ασκήσεις.

Εργαστήριο δεξιοτήτων: Σήμερα παρουσιάσαμε ο καθένας κάτι που έχει δημιουργήσει, μια ζωγραφιά ή ένα αντικείμενο ή ένα τραγούδι. Όλα τα παιδιά τα πήγαν περίφημα στην παρουσίασή τους. Έπειτα σε ένα χαρτάκι έγραψαν πώς ένιωσαν και το κολλήσαμε στο χαρτόνι του δεύτερου εργαστηρίου. 

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022      

Γλώσσα: Ανθολόγιο, σελ. 105: Όταν κάνουμε πόλεμο. Γράψαμε το επαναληπτικό της τρίτης ενότητας που τελειώσαμε χθες. Όλα τα παιδιά τα πήγαν πολύ καλά. Τα περισσότερα λάθη εντοπίστηκαν στον τονισμό των λέξεων και στην ορθογραφία.  Για το σπίτι: Ανάγνωση το ποίημα σελ. 105, αντιγραφή και ορθογραφία τις τέσσερις τελευταίες σειρές του ποιήματος που σημειώσαμε στο βιβλίο μας.  Τα παιδιά έχουν μαζί τους τα επαναληπτικά, τα ελέγχετε και τα στέλνετε πίσω στο σχολείο.

Μαθηματικά:  Βιβλίο μαθητή σελ. 28-29: Επαναληπτικό, ασκ. 1,2,,3,4,5. Σήμερα τελειώσαμε την πρώτη ενότητα από τα μαθήματα 1 -8. Παρατηρώ ακόμα δυσκολίες στους αριθμούς από το 1-100, στο ανεβοκατέβασμα στις δεκάδες και στις μονάδες. Για το σπίτι: Την άσκηση ε από το τετράδιο εργασιών σελ. 23.

Μελέτη π.: Βιβλίο μαθητή σελ. 60-61: Τι τρώνε τα ζώα και οι κατηγορίες τους ανάλογα με το τι τρώνε.

 

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022  Σας παρακαλώ πολύ να διαβάζετε τι ασκήσεις έχουμε σε όλα τα μαθήματα, γιατί τα παιδιά μου λένε ότι η μαμά δε μου είπε.

Γλώσσα: Τετράδιο εργασιών σελ. 17-18, ασκ. 5,6 και τον πίνακα αυτοαξιολόγησης. Ένα φυλλάδιο με τα φωνήεντα, τα σύμφωνα, τα δίψηφα σύμφωνα, τα δίψηφα φωνήεντα. Για το σπίτι: Αντιγραφή και ορθογραφία τις δύο πρώτες σειρές της άσκησης 6 του τετραδίου εργασιών σελ. 17: – Από πού είσαι ποταμάκι; – Από κείνο το βουνό. Τις ασκήσεις 3,4,5 του φυλλαδίου.

Μαθηματικά: Τετράδιο εργασιών σελ. 20-21: Ανακαλύπτω τη συμμετρία γύρω μου, ασκ. α,δ. Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα.

Μελέτη π.: Βιβλίο μαθητή σελ. 58: Είδη ζώων,πώς μετακινούνται τα ζώα. Για το σπίτι: Να φέρουν τα παιδιά μια φωτογραφία από περιοδικό ή από το ιντερνετ με το ζώο που τους αρέσει περισσότερο.

 

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022  Καλή εβδομάδα με υγεία!

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 33-34, ασκ. 8,9. Τετράδιο εργασιών σελ. 16 άσκ. 4. Σήμερα μάθαμε για τα τελικά σύμφωνα ν και ς  στην ελληνική γλώσσα (π.χ πάγος, προϊόν) και για κάποια άλλα τελικά σύμφωνα που έχουμε πάρει από άλλες γλώσσες, (π.χ.καλοριφέρ, παζλ. τοστ). Επίσης για τις μονοσύλλαβες λέξεις που δεν παίρνουν τόνο, ωστόσο οι λέξεις που, πως,η, αν και είναι μονοσύλλαβες σε ορισμένες περιπτώσεις τονίζονται. Οι λέξεις που  και πως τονίζονται όταν ρωτάμε, ενώ η λέξη ή όταν θέλουμε να ξεχωρίσουμε ανάμεσα σε δύο ή περισσότερα πράγματα. Τέλος θυμηθήκαμε πότε γράφουμε Σ, σ, ς. Για το σπίτι: ανάγνωση το κείμενο στη σελ. 33 του βιβλίου μαθητή: Ο Αρμπέν χάνει το δόντι του, αντιγραφή και ορθογραφία τις εξής προτάσεις: Τα δίψηφα φωνήεντα είναι τα: αι, ει, οι, ου, υι. Τα δίψηφα σύμφωνα είναι τα: μπ, ντ, γγ, γκ, τσ, τζ.

Τα παιδιά έχουν μαζί τους το επαναληπτικό που γράψαμε για τη δεύτερη ενότητα. Σας παρακαλώ δείτε το και μου το επιστρέφετε πάλι.

Μαθηματικά: Βιβλίο  μαθητή σελ. 26-27: Ανακαλύπτω τη συμμετρία γύρω μου, δραστηριότητα – ανακάλυψη, εργασίες 1,2. Παρακολουθήσαμε ένα βίντεο με συμμετρικά αντικείμενα. Για το σπίτι: Τετράδιο εργασιών σελ. 20 άσκηση β.

 

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022   Καλό Σαββατοκύριακο!!

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 32-33, εργασίες 6,7. Τετράδιο εργασιών σελ. 15-16, ασκ. 1,2,3. Στο μάθημά μας θυμηθήκαμε τα δίψηφα φωνήεντα και σύμφωνα. Για το σπίτι: ανάγνωση το ποίημα στο βιβλίο μαθητή σελ. 32: Ο αστροναύτης, αντιγραφή και ορθογραφία αυτό που σημειώσαμε στο βιβλίο, δηλ . την τρίτη στροφή στου ποιήματος. Ένα φυλλάδιο με ασκήσεις στα δίψηφα φωνήεντα και σύμφωνα, το οποίο ξεκινήσαμε στην τάξη. Επίσης σας στέλνω ένα λινκ με θεωρία, ασκήσεις και παιχνίδια σχετικό με αυτά που κάναμε στην τάξη. Σας παρακαλώ τα παιδιά να ασχοληθούν.

https://www.liveworksheets.com/vt664010us

Μαθηματικά: Τετράδιο εργασιών σελ. 19, εργασίες δ,ε. Κάναμε ασκήσεις εμπεδωτικές στον υπολογιστή. Για το σπίτι: ΜΠορείτε να μπείτε στο παρακάτω λινκ και να κάνουν τα παιδιά τις ασκήσεις στον υπολογιστή.

https://www.liveworksheets.com/worksheets/el/%CE%9C%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC/%CE%91%CF%83%CE%BA%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%9C%CE%B9%CF%83%CF%8C_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%BF_xa494172xz

Μελέτη π.: Βιβλίο μαθητή σελ. 54-55: Πώς μεγαλώνουν τα ζώα.

 

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022 Τα παιδιά έχουν μαζί τους τη δήλωση για τα σχολικά γεύματα. Αν θέλετε το παιδί να παίρνει γεύμα από το σχολείο τότε συμπληρώνετε τη δήλωση και την επιστρέφετε στο σχολείο. Όποιος δεν επιθυμεί να παίρνει γεύμα δε χρειάζεται να επιστρέψετε τη δήλωση. 

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 31 εργασία 5. Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα.

Μαθηματικά: Βιβλίο μαθητή σελ. 24-25: Βρίσκω το μισό και το ολόκληρο, εργασίες 1,2. Τετράδιο εργασιών σελ. 18 εργ. α. Σήμερα μάθαμε το μισό και το ολόκληρο μιας ποσότητας και ενός αριθμού. Επίσης πώς να κάνουμε δίκαιη μοιρασιά χωρίς να περισσεύει τίποτα. Δεν παρουσιάστηκε κάποια δυσκολία. Για το σπίτι: Τετράδιο εργασιών σελ. 18 εργασία β και γ.

Εργαστήριο δεξιοτήτων:  Στο σημερινό εργαστήρι κουβεντιάσαμε για αυτά που κάνουμε στην τάξη(π.χ. γράφουμε, διαβάζουμε, παίζουμε, ζωγραφίζουμε) και έπειτα με αυτά τα ρήματα δημιουργήσαμε σε ομάδες μια ιστορία ή μια ζωγραφιά. Τα έργα μας τα κολλήσαμε σε ένα καράβι από χαρτόνι και το αναρτήσαμε στον πίνακα. Για το σπίτι: Για το επόμενο εργαστήρι το κάθε παιδί ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του φέρνει στην τάξη κάτι που έχει δημιουργήσει στο σπίτι π.χ. μια αγαπημένη ζωγραφιά, ένα ποίημα που έχει γράψει, μας τραγουδάει το αγαπημένο του τραγούδι, δείχνει στην τάξη ένα καινούριο παιχνίδι που έμαθε.

 

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022 Αύριο θα πάμε εκδρομή. Τα παιδιά του Πολύστυλου να είναι 8.45 στη στάση του χωριού και τα παιδιά των Φιλίππων στις 9.00 στο σχολείο. Επιστροφή γύρω στις 13.00 -13.15 στο Πολύστυλο και στους Φιλίππους αντίστοιχα. Να έχουν μαζί τους μια τσαντούλα με φαγητό, νερό και μια αλλαξιά σε περίπτωση που χρειαστεί.

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 27-29, ασκ. 1,2,3. Σήμερα ξεκινήσαμε την τρίτη ενότητα, όπου στη σελ.27 μπορείτε να διαβάσετε με τι θα ασχοληθούμε. Στο μάθημά μας διαβάσαμε ένα κόμικ, είδαμε πώς λειτουργεί η εικόν

α με το κείμενο και προσπαθήσαμε να μετατρέψουμε τους διαλόγους σε ιστορία και το αντίστροφο. Τα παιδιά τα κατάφεραν μια χαρά. Για το σπίτι: Μόνο ανάγνωση το κόμικ στις σελ. 28-29 του βιβλίου.

Μαθηματικά: Τετράδιο εργασιών σελ. 17, εργασία δ, ε. Στόχος είναι να φτιάχνουμε αριθμητικές αλυσίδες ξεκινώντας από οποιονδήποτε αριθμό προσθέτοντας ή αφαιρώντας δεκάδα. Για το σπίτι: Ένα φυλλάδιο με προσθέσεις και αφαιρέσεις.

Μελέτη π.: Σήμερα είναι παγκόσμια ημέρα των ζώων, οπότε αφιερώσαμε την ώρα μας στο να γνωρίσουμε πράγματα για τα ζώα και να μιλήσουμε για τα ζώα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

 

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022  Καλό μήνα και καλή εβδομάδα σε όλους με υγεία!

Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022 θα πάμε εκδρομή στο πάρκο Λυδίας, τα παιδιά έχουν μαζί τους τη δήλωση, την οποία συμπληρώνετε και στέλνετε πίσω αύριο σας παρακαλώ γιατί δεν έχουμε καιρό. Το κόστος είναι 3  ευρώ.

Γλώσσα: Ανθολόγιο σελ. 37-38: «Ο παπαγάλος». Προφορική εξάσκηση στην περιγραφή του παπαγάλου. Ένα φυλλάδιο με επαναληπτικές ασκήσεις. Για το σπίτι: Ανάγνωση το ποίημα: Ο παπαγάλος σελ. 37-38 του ανθολογίου, αντιγραφή και ορθογραφία τους δύο πρώτους στίχους: Σαν έμαθε τη λέξη «καλησπέρα» ο παπαγάλος είπε ξαφνικά.

Μαθηματικά: Τετράδιο εργασιών σελ.16-17: Βρίσκω την αξία των ψηφίων στους διψήφιους αριθμούς, εργασίες α, β.  Για το σπίτι: Τελειώνουμε την εργασία β σελ. 16 στο τετράδιο εργασιών.

 

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022    Αύριο είναι η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού  Αθλητισμού με θέμα: Άθληση κάθε μέρα, υγεία μια ζωή. Τα παιδιά θα έρθουν σχολείο χωρίς τις τσάντες τους. Θα έχουν μαζί τους μια τσάντα με το φαγητό, το νερό, μια αλλαξιά και ένα καπέλο για τον ήλιο. Δεν θα κάνουμε μάθημα, η μέρα είναι αφιερωμένη στην άθληση.

Γλώσσα: Τετράδιο εργασιών σελ. 13-14, ασκ. 6,7 και τον πίνακα αυτοαξιολόγησης. Τελειώσαμε με τη δεύτερη ενότητα. Τα παιδιά συμπλήρωσαν τον πίνακα αυτοαξιολόγησης με τους στόχους της ενότητας,σας παρακαλώ ρίξτε μια ματιά. Σήμερα μάθαμε τις λέξεις που ενώ γράφονται το ίδιο, όταν αλλάζουμε τον τόνο έχουν άλλη σημασία. Π.χ. μόνος – μονός. Τα πήγαμε σχετικά πολύ καλά. Για το σπίτι: Αντιγραφή και ορθογραφία την πρόταση: Δίπλα στο σπίτι μας φυτέψαμε μια λεύκα.

Μαθηματικά: Βιβλίο μαθητή σελ .22-23: Βρίσκω την αξία των ψηφίων στους διψήφιους αριθμούς, εργασίες 1,2. Τα παιδιά έχουν μαζί τους έναν πίνακα με τους αριθμούς από το 1 έως το 100. Θα σας στείλω στο μέιλ οδηγίες πως μπορείτε να δουλέψετε με διάφορες ασκήσεις τις προσθέσεις και αφαιρέσεις. Για το σπίτι: Τετράδιο εργασιών σελ. 16 εργασία γ και όσα παιδιά δεν έκαναν τη χθεσινή άσκηση.

Εργαστήριο δεξιοτήτων: Παρουσιάσαμε στην τάξη τα παιχνίδια που φέραμε από το σπίτι και είπαμε τι κάνουμε με αυτά. Έπειτα ο κάθε μαθητής ζωγράφισε και έγραψε τη δική του ιστορία. 

 

 

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 26 άσκηση 7. Σήμερα μάθαμε για την ονομασία των συλλαβών, δηλ. η τελευταία από το τέλος λέγεται λήγουσα, η προτελευταία λέγεται παραλήγουσα, η τρίτη από το τέλος λέγεται προπαραλήγουσα. Ξεκινήσαμε να κάνουμε ένα φυλλάδιο. Για το σπίτι: Συνεχίζουμε το φυλλάδιο που αρχίσαμε στο σχολείο. Σας στέλνω ένα λινκ για εξάσκηση στην ονομασία των συλλαβών. Όταν το τελειώσετε πατάτε finish και μετά check my answers και βλέπετε τον βαθμό σας.

https://www.liveworksheets.com/so1220732zi

Μαθηματικά: Τετράδιο εργασιών σελ. 14-15: Λύνω προβλήματα, εργασίες γ,ε. Η δ αφαιρείται από την ύλη. Βιβλίο μαθητή σελ. 22: Βρίσκω την αξία των ψηφίων στους διψήφιους αριθμούς, δραστηριότητα – ανακάλυψη. Με τις κάρτες που κόψαμε κάναμε διψήφιους αριθμούς. Για το σπίτι: Συμπληρώνουμε στη σελ. 22 του βιβλίου μαθητή στη δραστηριότητα-ανακάλυψε την πράσινη στήλη, με τις κάρτες 2 5 8 δημιουργούμε διψήφιους αριθμούς και τους γράφουμε με διαφορετική μορφή.

Μελέτη π.: Θα ασχοληθούμε με την ενότητα των ζώων. Βιβλίο μαθητή σελ. 51: Τα ζώα.

Αύριο για το μάθημα των εργαστηρίων δεξιοτήτων τα παιδιά να έχουν μαζί τους τα αγαπημένα τους πράγματα, γιατί την προηγούμενη φορά δεν τα είχαν φέρει τα περισσότερα.

 

 

 

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 24-25, ασκ. 4,5,6. Τετράδιο εργασιών σελ. 12, άσκ.4. Σήμερα μάθαμε τις ονομασίες των λέξεων ανάλογα με τον αριθμό των συλλαβών τους. Θα σας στείλω στο μέιλ κάποιο λινκ για παιχνίδια συλλαβισμού για περισσότερη εξάσκηση. Για το σπίτι: Ανάγνωση το ποίημα στη σελ. 25 στο βιβλίο του μαθητή: Πρωινό άστρο, αντιγραφή και ορθογραφία τις λέξεις της άσκησης 4 σελ. 12 του τετραδίου εργασιών. 

Μαθηματικά: Βιβλίο μαθητή σελ. 20-21: Λύνω προβλήματα: Τα βήματα που ακολουθώ. Η δραστηριότητα- ανακάλυψη αφαιρείται, εργασία 1.  Τετράδιο εργασιών σελ. 14, εργασία α.  Σήμερα μιλήσαμε για τα βήματα που χρειάζεται για να λύσουμε ένα πρόβλημα.          Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα.  Για το επόμενο μάθημα σας παρακαλώ να κόψετε τις κάρτες με τους αριθμούς που υπάρχουν στο τέλος του βιβλίου μαθητή καρτέλα με τον τίτλο: κεφάλαιο 6, για να μην καθυστερούμε στην τάξη. 

Μελέτη π.: Γράψαμε στα πέταλα ενός λουλουδιού κάτι καλό για τον εαυτό μας και ανταλλάξαμε τα βιβλία μας και έγραψαν και οι συμμαθητές μας στο βιβλίο μας κάτι καλό για εμάς. Άρεσε πολύ η δραστηριότητα. 

 

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022 Καλή εβδομάδα με υγεία!

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 23, άσκηση 2. Τετράδιο εργασιών σελ. 12 άσκηση 3. Για το σπίτι: Ανάγνωση την άσκηση 2 σελ.23 του βιβλίου μαθητή, αντιγραφή και ορθογραφία την υπογραμμισμένη πρόταση της άσκησης 2: Κυρία, εσείς διαβάζετε παραμύθια;

Μαθηματικά:  Τετράδιο εργασιών σελ. 12-13: Μετρώ με εκατοστόμετρα, ασκήσεις α,β,γ,δ. Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα.

 

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022   Καλό Σαββατοκύριακο με υγεία!

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 21-23,κάναμε την εισαγωγή και την πρώτη εργασία. Σήμερα ξεκινήσαμε τη δεύτερη ενότητα. Στη σελ. 21 του βιβλίου μπορείτε να διαβάσετε ποιοι είναι οι στόχοι της. Μάθαμε τον πληθυντικό ευγενείας. Τετράδιο εργασιών σελ. 11, ασκ. 1,2. Στο μπλε τετράδιο εργασιών γράψαμε μία άσκηση από τον πίνακα. Για το σπίτι: Ανάγνωση το κείμενο: Η Σερενάτα για το κανταδοχώρι, αντιγραφή δύο φορές και ορθογραφία την πρόταση: Η Σερενάτα έχει ένα κρυφό όνειρο.

 

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Γλώσσα: Ανθολόγιο, σελ. 30-31: «Πρώτη μέρα στο σχολείο». Για το σπίτι: Ανάγνωση από την αρχή έως …Εμπρός, όρθιος, μεγάλε!, αντιγραφή δύο φορές και ορθογραφία την πρόταση: Η κασετίνα, τα μολύβια, η σβήστρα, το πρόχειρο τετράδιο.

Μαθηματικά: Τετράδιο εργασιών σελ.11 εργασίες γ και δ. Βιβλίο μαθητή σελ. 18-19: Μετρώ με εκατοστόμετρα, δραστηριότητα- ανακάλυψη, εργασία 1, 2,3,4. Σήμερα ξεκινήσαμε να μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε τον χάρακα και να μετράμε διάφορα αντικείμενα. Υπήρξε μια σχετική δυσκολία. Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα.

Εργαστήριο δεξιοτήτων:    Όσα παιδιά έφεραν τα αγαπημένα τους παιχνίδια μας τα παρουσίασαν και κάναμε μια κουβέντα για το πρόγραμμά μας και τι θα κάνουμε.

 

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 20 άσκ. 8, τετράδιο εργασιών σελ. 10 πίνακας αυτοαξιολόγησης. Τελειώσαμε με την πρώτη ενότητα. Τα παιδιά συμπλήρωσαν τον πίνακα αυτοαξιολόγησης στο τέλος της ενότητας, αν θέλετε μπορείτε να τον ελέγξετε. Είναι οι στόχοι της ενότητας. Επίσης γράψαμε επαναληπτικό φυλλάδιο με ασκήσεις συλλαβισμού, ορθογραφία, σχηματισμό προτάσεων. Θα το διορθώσω και θα σας το στείλω να το δείτε και το στέλνετε πάλι πίσω.Τα παιδιά δε γνωρίζουν ότι αυτό που έγραψαν είναι επαναληπτικό. Για το σπίτι: Αντιγραφή δύο φορές και ορθογραφία τις λέξεις της άσκησης 8 σελ.20 του βιβλίου  και ανάγνωση το ποίημα: Ο σιδηρόδρομος σελ. 20.

Μαθηματικά: Βιβλίο μαθητή σελ. 17, ασκ. 3,4,5. Τετράδιο εργασιών σελ.10 ασκ. α, β. Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα. 

Μελέτη π.: Βιβλίο μαθητή σελ. 14-15: Η ζωή στο σχολείο, είμαστε μια ομάδα!

 

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 19 άσκηση 7, τετράδιο εργασιών σελ. 9 ασκ. 3,4. Για το σπίτι: Αντιγραφή δύο φορές και ορθογραφία την πρώτη πρόταση της άσκησης 7 του βιβλίου: Θα παίζαμε «γύρω γύρω» όλοι».

Μαθηματικά: Τετράδιο εργασιών σελ. 9, άσκ.δ, βιβλίο μαθητή σελ. 19-17: «Λύνω προβλήματα με ζωγραφική και παιχνίδια», δραστηριότητα- ανακάλυψη, εργασίες 1,2. Για το σπίτι: Ένα φυλλάδιο 

Μελέτη π.: Βιβλίο μαθητή σελ. 13: «Το σχολείο μου», τετράδιο εργασιών σελ. 5, φύλλο εργασίας 1.

 

 

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022 Καλή εβδομάδα με υγεία!

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 18-19, άσκ.6, τετράδιο εργασιών σελ. 8 άσκηση 2. Για το σπίτι: Ανάγνωση το κείμενο στο πορτοκαλί πλαίσιο: Το κυλιόμενο πεζοδρόμιο από το βιβλίο σελ. 18. Ένα φυλλάδιο με ασκήσεις συλλαβισμού.

Η γραμματική της ενότητας που  μαθαίνουμε:    Χωρίζουμε τις λέξεις σε συλλαβές:

Για να χωρίσουμε μια λέξη σε συλλαβές. τη διαβάζουμε φωναχτά και την κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Αυτά τα μικρότερα κομμάτια λέγονται συλλαβές. Π.χ. ποδήλατο πο- δή – λα – το, ταξίδι τα – ξί- δι. 

Προσέχουμε και δε χωρίζουμε τα: μπ, ντ, γκ, τσ, τζ   π.χ. κα – μπί – να

                                                               αι, ει, οι, ου, αυ, ευ  π.χ. γρα – φεί – ο, σταυ – ρός

Μαθηματικά: Τετράδιο εργασιών σελ. 8-9, ασκ. β, γ. Για το σπίτι: Προσθέσεις και αφαιρέσεις στο πράσινο τετράδιο μαθηματικών. Ο τρόπος που δουλεύουμε είναι ο εξής: Καταρχάς πρέπει να ανεβοκατεβαίνουμε τους αριθμούς από το 1-100 έναν έναν. Π.χ. έχουμε να κάνουμε την πρόσθεση 56 + 7 =, κρατάμε τον μεγάλο αριθμό στο μυαλό μας και ανεβαίνουμε με τα δάκτυλά μας 7. και το αντίστοιχο αν έχουμε αφαίρεση κατεβαίνουμε.

 

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022   Καλό Σαββατοκύριακο!

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 15 -17, ασκ. 4,5. Το θέμα μας σήμερα ήταν το Φθινόπωρο και οι διάφορες πινακίδες που συναντάμε στον δρόμο. Για το σπίτι: Ανάγνωση το κείμενο στη σελ. 15 του βιβλίου: «Δε μ’ ακούς;», αντιγραφή δύο φορές και ορθογραφία οι προτάσεις με τα έντονα γράμματα: Έλα, έλα αγοράκι, έλα, έλα κοριτσάκι. Είμαι το Φθινόπωρο.

Μαθηματικά: Τετράδιο εργασιών σελ.7 ασκ. στ, βιβλίο μαθητή σελ. 14-15: «Φτιάχνω αριθμούς μέχρι το 100 και τους συγκρίνω», δραστηριότητα – ανακάλυψη , εργασία. Για το σπίτι: Από τετράδιο εργασιών σελ.8-9 τις ασκήσεις β και γ. Το σημερινό μας μάθημα είναι να θυμηθούμε τις δεκάδες και μονάδες των διψήφιων αριθμών και να τους συγκρίνουμε. Επίσης να προσθέτουμε και να αφαιρούμε δεκάδες με δεκάδες και αριθμούς που μεγαλώνουν ή μικραίνουν στις δεκάδες π.χ. 33+ 10 = 43.

Μελέτη π: Συνεχίσαμε με Μαθηματικά και στο τέλος καθαρίσαμε τα θρανία.

 

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Γλώσσα:  Βιβλίο μαθητή σελ. 13-14, άσκηση 3, τετράδιο εργασιών σελ. 7 άσκηση 1. Στόχος του μαθήματος είναι να μάθουν τα παιδιά τον μηχανισμό του συλλαβισμού. Για το σπίτι: Ανάγνωση το κείμενο της άσκησης 3 σελ. 13-14, αντιγραφή μία φορά και ορθογραφία την πρώτη στροφή του ποιήματος: «Τα φύλλα» σελ. 13.

Μαθηματικά: Τετράδιο εργασιών σελ. 6-7: «Τι έμαθα στην Α’ τάξη», ασκ. α,β,γ,δ,ε. Για το σπίτι: Ένα φυλλάδιο με επαναληπτικές ασκήσεις. 

Εργαστήριο δεξιοτήτων: Φυτέψαμε λουλουδάκια σε γλάστρες και κάναμε μια φθινοπωρινή ζωγραφιά. 

 

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 12-13, ασκ. 1,2. Για το σπίτι: Ανάγνωση το κείμενο στη σελ. 12, αντιγραφή δύο φορές και ορθογραφία τις λέξεις στα χρωματιστά πλαίσια στο τέλος της σελ. 12 του βιβλίου.

Μαθηματικά: Βιβλίο μαθητή σελ. 12-13: «Τι έμαθα στην Α’ τάξη», ασκ. 1,2,3,4,5. Το πρώτο μάθημα είναι αφιερωμένο σε αυτά που μάθαμε στην Πρώτη τάξη. Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα.

Μελέτη Π.: Βιβλίο μαθητή σελ. 8-12, γνωρίσαμε το βιβλίο και κάναμε το πρώτο μάθημα: «Το σχολείο  μου¨.

 

 

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Εύχομαι ολόψυχα καλή σχολική χρονιά, καλή δύναμη και καλό κουράγιο με υγεία σε όλους! Καλή αρχή να έχουμε!

Έχω στείλει μήνυμα στα προσωπικά σας email.

 

 

 

14-06-2022

Αύριο οι μαθητές θα έρθουν κανονικά στο σχολείο, θα παραλάβουν τους τίτλους προόδου και θα σχολάσουν στις 9:30.

 

08-06-2022 ΤΕΤΑΡΤΗ

Γλώσσα        

Τελειώσαμε την εφημερίδα μας και συμπληρώσαμε ένα επαναληπτικό φύλλο εργασίας με τους συνδιασμούς αυ-ευ.

 

07-06-2022 ΤΡΙΤΗ

Γλώσσα

Ασχοληθήκαμε με την εφημερίδα της τάξης μας.

Εργασία για το σπίτι

Φύλλο εργασίας (Διπλά σύμφωνα)

Μαθηματικά

Εξασκηθήκαμε στην προπαίδεια του 4 και του 8 και συμπληρώσαμε ένα σχετικό φύλλο εργασίας.

Μελέτη Περιβάλλοντος

Προχωρήσαμε στην ενότητα 8 «Διάφοροι τόποι της πατρίδας μου» κεφ. 8.1 «Μια εκδρομή στο βουνό» (σελ. 85-87) και 8.2 «Τα ποτάμια και οι λίμνες» (σελ. 88-89).

Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε το φύλλο εργασίας 24 (σελ. 28).

 

06-06-2022 ΔΕΥΤΕΡΑ

Γλώσσα

Συνεχίσαμε να γράφουμε την εφημερίδα της τάξης μας.

Μαθηματικά

Εξασκηθήκαμε στην προπαίδεια του 3 και του 6 και συμπληρώσαμε ένα σχετικό φύλλο εργασίας.

 

25-05-2022 ΤΕΤΑΡΤΗ

Γλώσσα

Βιβλίο Μαθητή: Προχωρήσαμε στην ενότητα 22 «Ποιος είναι; Τι κάνει;» στο κεφ. 6, 7 και 8 (σελ. 65-66).

Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε την άσκηση 8 (σελ. 72).

Εργασίες για το σπίτι

Ανάγνωση: Το ποίημα «Μακαρόνια» στο Β.Μ. (σελ. 65).

Αντιγραφή και Ορθογραφία: Την πρώτη στροφή του ποιήματος «Μακαρόνια» στο Β.Μ. (σελ. 65).

Εργαστήριο Δεξιοτήτων

Έκαναν τον προϋπολογισμό της επόμενης εβδομάδας έχοντας 10 ευρώ στη διάθεσή τους και συμπλήρωσαν ένα φύλλο εργασίας.

Σήμερα οι μαθητές έλαβαν ένα ενημερωτικό σημείωμα για την εκδρομή.

23-05-2022 ΔΕΥΤΕΡΑ

Γλώσσα

Βιβλίο Μαθητή: Προχωρήσαμε στην ενότητα 23 «Για να γελάσουμε…» στο κεφ. 3 και 4(σελ. 62-63).

Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε τις ασκήσεις 3, 4 και 5 (σελ. 68-70).

Εργασίες για το σπίτι

Ανάγνωση: Το κείμενο «Ο Καραγκιόζης δικηγόρος» στο Β.Μ. (σελ. 62).

Μαθηματικά

Κάναμε διαδραστικές ασκήσεις πρόσθεσης με πάτημα στη δεκάδα.

Αύριο να φέρουν όλοι το φύλλο εργασίας που είχαν να συμπληρώσουν για το εργαστήριο δεξιοτήτων από την προηγούμενη εβδομάδα.

 

19-05-2022 ΠΕΜΠΤΗ

Γλώσσα

Γράψαμε επαναληπτικό στην ενότητα 22.

Βιβλίο Μαθητή: Προχωρήσαμε στην ενότητα 23 «Για να γελάσουμε…» στο κεφ. 1 (σελ. 59-61).

Τ.Ε.: Κάναμε την άσκηση 1 (σελ. 67).

Εργασίες για το σπίτι

Ανάγνωση:  Το κείμενο «Λαθεύοντας ιστορίες» στο Β.Μ. (σελ. 60).

Ορθογραφία: Την πρώτη φράση του κειμένου «Λαθεύοντας ιστορίες» στο Β.Μ. (σελ. 60).

Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν την άσκηση 2 (σελ. 67).

Μαθηματικά

Κάναμε επαναληπτικές ασκήσεις πρόσθεσης με πάτημα στη δεκάδα και συμπληρώσαμε ένα φύλλο εργασίας.

Εραστήριον Δεξιοτήτων

Σήμερα οι μαθητές έλαβαν το φύλλο εργασίας «Ημερολόγιο εβδομαδιαίων εξόδων», στο οποίο θα πρέπει να καταγράψουν με τη βοήθεια των γονέων τα έξοδά τους για κάθε μέρα της εβδομάδας, ανεξάρτητα αν προέρχονται από το χαρτζιλίκι τους ή τα πληρώνουν οι γονείς. Θα πρέπει να καταγράψουν ακόμα και τα χρήματα που μπορεί να ξοδεύουν οι γονείς για το μάθημα ξένης γλώσσας, του αθλήματος που συμμετέχουν κτλ. Στο ημερολόγιο θα καταγράψουν τα έξοδα για την χρονική περίοδο από 19-05-2022 ως 23-05-2022 και θα φέρουν το φύλλο εργασίας συμπληρωμένο την Τρίτη 24-05-2022 για να το χρησιμοποιήσουμε στην επόμενη δραστηριότητα.

 

16-05-2022 ΔΕΥΤΕΡΑ

Γλώσσα

Βιβλίο Μαθητή: Προχωρήσαμε στην ενότητα 22 «Ποιος είναι; Τι κάνει;» στο κεφ. 3 και 4 (σελ. 54-56).

Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε τις ασκήσεις 4 και 5 (σελ. 64-65).

Εργασίες για το σπίτι

Ανάγνωση:  Τις δέκα πρώτες σειρές του κειμένου «Τα χρωματιστά μολύβια» στο Β.Μ. (σελ. 55).

Ορθογραφία: Την τελευταία φράση του κειμένου «Τα χρωματιστά μολύβια» στο Β.Μ. (σελ. 55).

Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν την άσκηση 6 (σελ. 65).

Μαθηματικά

T.E.: Κάναμε τις σπαζοκεφαλιές (σελ. 41)

 

11-05-2022 ΤΕΤΑΡΤΗ

Γλώσσα

Βιβλίο Μαθητή: Προχωρήσαμε στην ενότητα 20 «Ποιος είναι; Τι κάνει;» στο κεφ. 6 (σελ. 42).

Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε τις ασκήσεις 8, 9, 10 και 11 (σελ. 54-56).

Διαβάσαμε τις συνεντεύξεις που έγραψαν.

Εργασίες για το σπίτι

Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν τον πίνακα αυτοαξιολόγησης(σελ. 56).

Αντιγραφή και Ορθογραφία: Τη δεύτερη στροφή του ποιήματος «Δουλειές» στο Β.Μ. (σελ. 42).

Ανάγνωση: Το ποίημα «Δουλειές» στο Β.Μ. (σελ. 42).

Μαθηματικά

Γράψαμε επαναληπτικό στην 9η ενότητα.

Εργαστήριο Δεξιοτήτων

Συζητήσαμε και διατυπώσαμε τους ορισμούς της ανάγκης και της επιθυμίας και οι εκπρόσωποι κάθε ομάδας τοποθέτησαν στον πίνακα της τάξης τις κάρτες που έκοψαν χθες στις αντίστοιχες κατηγορίες αιτιολογώντας την επιλογή της ομάδας τους.

10-05-2022 ΤΡΙΤΗ

Γλώσσα

Βιβλίο Μαθητή: Προχωρήσαμε στην ενότητα 20 «Ποιος είναι; Τι κάνει;» στο κεφ. 5 (σελ. 41-42).

Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε τις ασκήσεις 4, 5, 6 και 7 (σελ. 52-54).

Εργασίες για το σπίτι

Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν την άσκηση 7 (σελ. 54).

Β.Μ.Να μάθουν να κλίνουν απ΄έξω στον Παρατατικό τα ρήματα που συμπληρώσαμε στον πίνακα του κεφ. 5 (σελ. 41)

Μαθηματικά

Β.Μ.: Προχωρήσαμε στο επαναληπτικό κεφάλαιο της 9ης ενότητας και συμπληρώσαμε την εργασία 3 (σελ. 69).

Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε τις ασκήσεις β και γ του επαναληπτικού κεφαλαίου (σελ. 38).

Μελέτη Περιβάλλοντος

Προχωρήσαμε στην ενότητα 7 «Τα φυτά» κεφ. 7.1 «Πώς μεγαλώνουν τα φυτά» «Πώς φτιάχνουν την τροφή τους» (σελ. 72-75).

Εργασίες για το σπίτι

Τ.Ε.: Να κάνουν το πείραμα και να συμπληρώσουν το μισό φύλλο εργασίας 17 (σελ. 21) σήμερα και τις υπόλοιπες ερωτήσεις μετά από μία εβδομάδα αφού παρατηρήσουν το φυτό.

Εργαστήριο Δεξιοτήτων

Χωριστήκαμε σε ομάδες, κόψαμε και ταξινομήσαμε διάφορες εκτυπωμένες κάρτες ανάλογα με το αν εικονίζουν ανάγκες ή επιθυμίες των ανθρώπων και συζητήσαμε.

 

06-05-2022 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Γλώσσα

Βιβλίο Μαθητή: Προχωρήσαμε στην ενότητα 20 «Ποιος είναι; Τι κάνει;» στο κεφ. 3 και 4 (σελ. 39-41).

Εργασίες για το σπίτι

Ανάγνωση:  Τον διάλογο ανάμεσα στον κυρ Παντελή και τον Αρμπέν στο Β.Μ. (σελ. 40).

Φύλλο εργασίας (Ποιος είναι; Τι κάνει;)

Μαθηματικά

Β.Μ.: Ολοκληρώσαμε το κεφάλαιο 54 «Αναγνωρίζω τους τετραψήφιους αριθμούς» και συμπληρώσαμε τις εργασίες 1 και 3 (σελ. 67).

Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε τις ασκήσεις δ και ε του κεφαλαίου 54 (σελ. 37).

Εργασίες για το σπίτι

Να κάνουν τις διαδραστικές ασκήσεις του κεφ. 54 που έχουν αναρτηθεί στις εργασίες των Μαθηματικών της πλατφόρμας eclass.

05-05-2022 ΠΕΜΠΤΗ

Γλώσσα

Βιβλίο Μαθητή: Προχωρήσαμε στην ενότητα 20 «Ποιος είναι; Τι κάνει;» στο κεφ. 2 (σελ. 36-38).

Τ.Ε.: Κάναμε την άσκηση 3 (σελ. 51).

Εργασίες για το σπίτι

Ανάγνωση: Το κείμενο «Η χελώνα καρέτα καρέτα» στο Β.Μ. (σελ. 37).

Ορθογραφία: Τη φράση του κειμένου «Η χελώνα καρέτα καρέτα» με τα έντονα γράμματα στο Β.Μ. (σελ. 37).

Μαθηματικά

Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 9 στο κεφάλαιο 54 «Αναγνωρίζω τους τετραψήφιους αριθμούς» (σελ. 66-67) και συμπληρώσαμε την εργασία 2.

Εργασίες για το σπίτι

Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν τις ασκήσεις α, β και γ του κεφαλαίου 54 (σελ. 36-37).

Β.Μ.: Να διαβάσουν το συμπέρασμα (σελ. 67).

04-05-2022 ΤΕΤΑΡΤΗ

Γλώσσα

Βιβλίο Μαθητή: Προχωρήσαμε στην ενότητα 20 «Ποιος είναι; Τι κάνει;» στο κεφ. 1 (σελ. 35-36).

Τετράδιο Εργασιών: Συμπληρώσαμε την άσκηση 1 (σελ. 50).

Εργασίες για το σπίτι

Αντιγραφή: Την ταυτότητα του Μαξ από το Β.Μ. (σελ. 36).

Ορθογραφία: Την πρόταση μέσα στο κίτρινο πλαίσιο του Β.Μ. (σελ. 36)

Τετράδιο Εργασιών: Να συμπληρώσουν την άσκηση 2 (σελ. 50).

Μαθηματικά

Συμπληρώσαμε το πρώτο πρόβλημα στο φύλλο εργασίας που έλαβαν.

Εργασίες για το σπίτι

Φύλλο εργασίας: Να συμπληρώσουν το δεύτερο πρόβλημα στο φύλλο εργασίας που ξεκινήσαμε στην τάξη.

Εργαστήριο Δεξιοτήτων

Συζητήσαμε για τις πηγές εισοδήματος των μαθητών και δημιουργήσαμε έναν εννοιολογικό χάρτη.

 

12-04-2022 ΤΡΙΤΗ

Γλώσσα

Βιβλίο Μαθητή: Προχωρήσαμε στην ενότητα 21 «Χρήσιμες οδηγίες» στο κεφ. 3 (σελ. 46).

Κατασκευάσαμε ένα αρωματικό χώρου σύμφωνα με τις οδηγίες του βιβλίου «Το μυρωδάτο πορτοκάλι» (σελ. 46)

Εργασίες για το σπίτι

Ανάγνωση: Τα υλικά και τις οδηγίες κατασκευής «Το μυρωδάτο πορτοκάλι» στο Β.Μ. (σελ. 46).

Αντιγραφή: Μόνο τις οδηγίες κατασκευής «Το μυρωδάτο πορτοκάλι» στο Β.Μ. (σελ. 46).

Μαθηματικά

Β.Μ.: Προχωρήσαμε στο επαναληπτικό κεφάλαιο της 8ης ενότητας και συμπληρώσαμε τις εργασίες 1, 2 και 3.

Εργασίες για το σπίτι

Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν τις ασκήσεις α και γ του επαναληπτικού κεφαλαίου (σελ. 28).

Β.Μ.: Να συμπληρώσουν τον πίνακα αυτοαξιολόγησης (σελ. 58)

11-04-2022 ΔΕΥΤΕΡΑ

Γλώσσα

Γράψαμε επαναληπτικό.

Βιβλίο Μαθητή: Προχωρήσαμε στην ενότητα 21 «Χρήσιμες οδηγίες» στο κεφ. 1 και(σελ. 43-45).

Εργασίες για το σπίτι

Ανάγνωση: Το κείμενο «Επιτάφιος στο νησί» στο Β.Μ. (σελ. 44).

Αντιγραφή: Τα υλικά και τις οδηγίες για τα χρωματιστά αυγά (σελ. 43)

Ορθογραφία: Τη δεύτερη οδηγία της «Πασχαλινής κάρτας» (σελ. 45).

Να γράψουν πληροφορίες για πασχαλινά έθιμα.

Αύριο να φέρουν ένα πορτοκάλι και γαρίφαλα για να κάνουμε μια κατασκευή.

 Μαθηματικά

Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε την άσκηση α του κεφ. 50 (σελ. 26).

Εργασίες για το σπίτι

Να κάνουν τις διαδραστικές ασκήσεις που έχουν αναρτηθεί στις εργασίες των Μαθηματικών της πλατφόρμας eclass.

 

 

16-03-2022 ΤΕΤΑΡΤΗ

Γλώσσα

Βιβλίο Μαθητή: Προχωρήσαμε στην ενότητα 17 «Εφημερίδες» στο κεφ. 5 και 6 (σελ. 13-14).

Τ.Ε.: Κάναμε τις ασκήσεις 2, 4 και 5

Εργασίες για το σπίτι

Τ.Ε.: Την άσκηση 3 (σελ. 34)

Να κάνουν τις διαδραστικές ασκήσεις μόνο των διαφανειών 2, 3, 4, 5, και 6 που έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα eclass (κλίση ουδέτερων ουσιαστικών σε –ο και –ι)

Μαθηματικά

Κάναμε επαναληπτικές ασκήσεις αφαιρέσεων με δανεικό (με τον 2ο τρόπο).

Εργασίες για το σπίτι

Να κάνουν τις επαναληπτικές ασκήσεις αφαιρέσεων με δανεικό σύμφωνα με το παράδειγμα στο φύλλο εργασίας που κολλήσαμε στο Τετράδιο των Μαθηματικών.

Μελέτη Περιβάλλοντος

Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 6 στο κεφ. 6.6 «Τα ζώα προσαρμόζονται στο περιβάλλον»  (σελ. 64-67).

Εργαστήριο δεξιοτήτων

Δεν προχωρήσαμε.

 

15-03-2022 ΤΡΙΤΗ

Γλώσσα

Βιβλίο Μαθητή: Προχωρήσαμε στην ενότητα 17 «Εφημερίδες» στο κεφ. 4 (σελ. 12).

Εργασίες για το σπίτι

Ορθογραφία: Την τελευταία πρόταση του κειμένου «Τα ψηλά βουνά»  στο Β.Μ. (σελ. 12)

Ανάγνωση: Το κείμενο «Τα ψηλά βουνά» στο Β.Μ. (σελ. 12).

Να διαβάσουν το βιβλίο που έλαβαν σήμερα μέχρι το τέλος της εβδομάδας και να γράψουν μια σύντομη βιβλιοπαρουσίαση, την οποία θα παρουσιάσουν την επόμενη Δευτέρα. (Αύριο θα λάβουν σχετικό φύλλο εργασίας).

Μαθηματικά

Γράψαμε επαναληπτικό στην ενότητα 7

Εργασίες για το σπίτι

Να κάνουν τις διαδραστικές ασκήσεις επανάληψης της 7ης ενότητας που έχουν αναρτηθεί στις εργασίες της πλατφόρμας eclass.

Εργαστήριο Δεξιοτήτων

Κάναμε μία ομαδική εργασία και δημιουργήσαμε  το δέντρο του εθελοντισμού.

Μελέτη Περιβάλλοντος

Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 6 στο κεφ. 6.5 «Οι φωλιές των ζώων»  (σελ. 62-63).

Εργασίες για το σπίτι

Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν το φύλλο εργασίας 15 (σελ. 19).

 

 

14-03-2022 ΔΕΥΤΕΡΑ

Γλώσσα

Βιβλίο Μαθητή: Προχωρήσαμε στην ενότητα 17 «Εφημερίδες» στο κεφ. 1 και 2 (σελ. 7-10).

Γράψαμε τον ορισμό της λέξης πρωτοσέλιδο.

Τετράδιο Εργασιών: Συμπληρώσαμε την άσκηση 1 του Τ.Ε. (σελ. 33).

Εργασίες για το σπίτι

Ορθογραφία: Τους τρεις τίτλους των μαθητικών εφημερίδων που έχουν κυκλώσει στο Β.Μ. (σελ. 6)

Αντιγραφή: Να ψάξουν στο λεξικό τους και να γράψουν μόνο τους ορισμούς των λέξεων άρθρο και συνέντευξη στο Τετράδιο Αντιγραφής.

 

Μαθηματικά

Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε τις ασκήσεις δ και στ (σελ. 15).

Εργασίες για το σπίτι

Επαναληπτικό φύλλο εργασίας

10-03-2022 ΠΕΜΠΤΗ

Γλώσσα

Β.Μ.: Συμπληρώσαμε τον πίνακα αυτοαξιολόγησης (σελ. 31).

Θυμηθήκαμε πώς κλίνονται τα θηλυκά ουσιαστικά σε –ού και συμπληρώσαμε ένα φύλλο εργασίας.

Διαβάσαμε τον κανόνα στην πρώτη σελίδα του φύλλου εργασίας με τα ρήματα σε –ω και θυμηθήκαμε πώς κλίνονται.

Εργασίες για το σπίτι

Φύλλο εργασίας (Ρήματα σε-ω). Να συμπληρώσουν τις ασκήσεις στη δεύτερη σελίδα του φύλλου εργασίας.

Μαθηματικά

Δεν προχωρήσαμε γιατί κάναμε μια δραστηριότητα που δεν προλάβαμε να κάνουμε χθες στο Εργαστήριο Δεξιοτήτων.

 Εργαστήριο Δεξιοτήτων

Παίξαμε το παιχνίδι «Οδηγός και τυφλός» και στη συνέχεια περιέγραψαν τα συναισθήματά τους.

 

09-03-2022 ΤΕΤΑΡΤΗ

Γλώσσα

Βιβλίο Μαθητή: Προχωρήσαμε στην ενότητα 16 «Νιώθω» στο κεφ. 8 και 9 (σελ. 81-84).

Εργασίες για το σπίτι

Ορθογραφία: Να μάθουν να γράφουν σωστά το ρήμα νιώθω σε όλα τα πρόσωπα όπως στο Β.Μ. (σελ. 27).

Ανάγνωση: Την πρώτη παράγραφο από τον μύθο του Αισώπου στο Β.Μ. (σελ. 82).

Τ.Ε.: Την άσκηση 7 (σελ. 30).

Μαθηματικά

Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε τις ασκήσεις β και ε του κεφ. 44 (σελ. 12-13).

Εργασίες για το σπίτι

Να κάνουν τις διαδραστικές ασκήσεις που έχουν αναρτηθεί στις εργασίες της πλατφόρμας eclass.

Εργαστήριο Δεξιοτήτων

Παρακολουθήσαμε ένα σύντομο βίντεο για τον εθελοντισμό, συζητήσαμε και δημιουργήσαμε έναν εννοιολογικό χάρτη και συνθέσαμε ένα μεγάλο παζλ με έννοιες του εθελοντισμού, τις οποίες έγραψαν και ζωγράφισαν μέσα σε μεγάλα κομμάτια παζλ οι μαθητές.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν φορείς και δράσεις εθελοντισμού από τη φωτοθήκη του «Νοιάζομαι και δρω» τις οποίες κλήθηκαν να σχολιάσουν οι μαθητές.

Μελέτη Περιβάλλοντος.

Δεν προχωρήσαμε.

 

08-03-2022 ΤΡΙΤΗ

Γλώσσα

Βιβλίο Μαθητή: Προχωρήσαμε στην ενότητα 16 «Νιώθω» στο κεφ. 3 και 4 (σελ. 77).

Τετράδιο Εργασιών: Συμπληρώσαμε την άσκηση 1 του Τ.Ε. (σελ. 27).

Εργασίες για το σπίτι

Ορθογραφία: Τα ουσιαστικά της άσκησης 1 του Τ.Ε. (σελ. 27)

Ευρετήριο: Τα ρήματα της άσκησης 1 του Τ.Ε. (σελ. 27)

Να γράψουν στο Πρόχειρο τετράδιο τρεις λέξεις ή εκφράσεις που δείχνουν χαρά και άλλες τρεις που δείχνουν λύπη.

Μαθηματικά

Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 7 κεφ. 44 «Λύνω προβλήματα με μεγάλους αριθμούς» και κάναμε τη δραστηριότητα και την εργασία 2 (σελ. 42-43).

Εργασίες για το σπίτι

Β. Μ.: Να διαβάσουν το συμπέρασμα (σελ. 43)

Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν τις ασκήσεις α και δ (σελ. 12-13).

 Εργαστήριο Δεξιοτήτων

Δεν προλάβαμε σήμερα. Θα προχωρήσουμε αύριο.

Μελέτη Περιβάλλοντος

Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 6 στο κεφ. 6.3 «Τα ζώα φροντίζουν τα μικρά τους» και 6.4 «Είδη ζώων» (σελ. 56-61).

Παρακολουθήσαμε διάφορα εκπαιδευτικά βίντεο με ζώα.

Εργασίες για το σπίτι

Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν το φύλλο εργασίας 14 (σελ. 18).

 

 

 

03-03-2022 ΠΕΜΠΤΗ Γλώσσα Βιβλίο Μαθητή: Προχωρήσαμε στην ενότητα 16 «Νιώθω» στο κεφ. 6 και 7 (σελ. 79-80). Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε τις ασκήσεις 2, 3, 4 και 5  (σελ. 29). Εργασίες για το σπίτι Ανάγνωση: Τη δεύτερη παράγραφο του κειμένου «Μαζί είναι καλύτερα» (σελ. 79-80) Ορθογραφία και Αντιγραφή : Την πρώτη στροφή του ποιήματος «Ο χαρταετός» στο Β.Μ. (σελ. 73). Να αναζητήσουν πληροφορίες για την ιστορία των χαρταετών και να τις καταγράψουν στο Πρόχειρο Τετράδιο. Μαθηματικά T.E.: Συμπληρώσαμε την άσκηση στ (σελ. 11) και κάναμε διαδραστικές ασκήσεις . Εργασίες για το σπίτι Να κάνουν τις διαδραστικές ασκήσεις του κεφαλαίου 43 που έχουν αναρτηθεί στις εργασίες της πλατφόρμας eclass. Eνημέρωση Αύριο οι μαθητές μπορούν να έρθουν μασκαρεμένοι στο σχολείο. Δεν επιτρέπεται να φέρουν μαζί τους όπλα, σπαθιά ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα, σπρέι, σερπαντίνες και κομφετί.                                                                                 Επειδή θα ασχοληθούμε με κατασκευές να έχουν μαζί τους μπογιές, ψαλίδια και κόλλες.                                                                                                       02-03-2022 ΤΕΤΑΡΤΗ Γλώσσα Γράψαμε επαναληπτικό στην ενότητα 15. Βιβλίο Μαθητή: Προχωρήσαμε στην ενότητα 16 «Νιώθω» στο κεφ. 1 και 2 (σελ. 75-77). Εργασίες για το σπίτι Ανάγνωση: Τις οχτώ πρώτες σειρές του κειμένου «Το παιδί με το ακορντεόν» (σελ. 75) Αντιγραφή : Την πρώτη στροφή του ποιήματος «Το τραγούδι του κλόουν» στο Β.Μ. (σελ. 77). Μαθηματικά Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 7 κεφ. 43 «Φτιάχνω τριψήφιους αριθμούς και τους συγκρίνω» (σελ. 40-41). Εργασίες για το σπίτι Β. Μ.: Να διαβάσουν το συμπέρασμα (σελ. 41) Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν  τις ασκήσεις α, γ και δ (σελ. 10-11). Εργαστήριο Δεξιοτήτων Ξεκινήσαμε τον τρίτο θεματικό κύκλο «Φροντίζω το περιβάλλον» όπου θα ασχοληθούμε με τον εθελοντισμό. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και προσπάθησαν να φτιάξουν ένα παζλ με τη λέξη εθελοντισμός.   01-03-2022 ΤΡΙΤΗ Γλώσσα Βιβλίο Μαθητή: Προχωρήσαμε στην ενότητα 15 «Αλληλογραφώ» στο κεφ. 8 (σελ. 74). Τετράδιο Εργασιών: Συμπληρώσαμε την άσκηση 6 του Τ.Ε. (σελ. 25). Εργασίες για το σπίτι Ευρετήριο: Τις λέξεις μέσα στο κίτρινο πλαίσιο στο Β.Μ. (σελ. 74). Να κάνουν τις διαδραστικές ασκήσεις επανάληψης της ενότητας 15. Να συμπληρώσουν τον πίνακα αυτοαξιολόγησης στο Β.Μ. (σελ 26). Μαθηματικά Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 7 κεφ. 42 «Γνωρίζω το μέτρο»(σελ. 38-39). Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε την άσκηση β (σελ. 8). Εργασίες για το σπίτι Β. Μ.: Να διαβάσουν το συμπέρασμα (σελ. 39) Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν  την άσκηση δ (σελ. 9).  Εργαστήριο Δεξιοτήτων Δεν προλάβαμε σήμερα. Θα κάνουμε αύριο. Μελέτη Περιβάλλοντος Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 6  και ολοκληρώσαμε το κεφ. 6.2 «Πώς αναπτύσσεται ένα ζώο» (σελ. 55). Παρακολουθήσαμε ένα εκπαιδευτικό βίντεο με τα στάδια μεταμόρφωσης της πεταλούδας και συζητήσαμε. Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε το φύλλο εργασίας 12 (σελ. 16)   28-02-2022 ΔΕΥΤΕΡΑ Γλώσσα Βιβλίο Μαθητή: Προχωρήσαμε στην ενότητα 15 «Αλληλογραφώ» στο κεφ. 6, 7 και 8 (σελ. 72-74). Τετράδιο Εργασιών: Συμπληρώσαμε τις ασκήσεις 3 και 4 του Τ.Ε. (σελ. 23-24). Εργασίες για το σπίτι Ορθογραφία : Τις λέξεις μέσα στο κίτρινο πλαίσιο στο Β.Μ. (σελ. 73). Τετράδιο Εργασιών: Να κάνουν την άσκηση 5 (σελ. 25) στο φύλλο εργασίας που έλαβαν.   Μαθηματικά Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 7 κεφ. 41 «Γνωρίζω τους αριθμούς μέχρι το 1.000» (σελ. 36-37). Τετράδιο Εργασιών: Κάναμε την άσκηση δ (σελ. 7). Εργασίες για το σπίτι Β. Μ.: Να διαβάσουν το συμπέρασμα (σελ. 37) Τετράδιο Εργασιών: Να συμπληρώσουν τις ασκήσεις β, ε και στ (σελ. 6-7). Αύριο να φέρουν μαζί τους το μέτρο.   25-02-2022 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Γλώσσα Βιβλίο Μαθητή: Προχωρήσαμε στην ενότητα 15 «Αλληλογραφώ» στο κεφ. 3, 4 και 5 (σελ. 70-71). Τετράδιο Εργασιών: Κάναμε την άσκηση 2 (σελ. 22). Εργασίες για το σπίτι Ορθογραφία: Το ρήμα έχω σε όλα τα πρόσωπα από το Β.Μ. (σελ. 70). Να κάνουν τις δύο διαδραστικές ασκήσεις που έχουν αναρτηθεί στις εργασίες της πλατφόρμας eclass. Μαθηματικά Παίξαμε πεντόμινα και σπαζοκεφαλιές με τα σχήματα που έκοψαν χθες από το παράρτημα του βιβλίου. Εργασίες για το σπίτι Να διαβάσουν το φύλλο εργασίας που κολλήσαμε στο πράσινο τετράδιο των μαθηματικών και να κάνουν τις αφαιρέσεις με δανεικό. Να κόψουν από το παράρτημα του βιβλίου την εκατοντάδα, τις δεκάδες και τις μονάδες που προβλέπονται για το κεφ. 41 και να τα έχουν τη Δευτέρα μαζί τους. Τη Δευτέρα να φέρουν μαζί τους το δ΄τεύχος του Τετραδίου Εργασιών.   23-02-2022 ΤΕΤΑΡΤΗ Γλώσσα Βιβλίο Μαθητή: Προχωρήσαμε στην ενότητα 15 «Αλληλογραφώ» στο κεφ. 1 και 2  (σελ. 67-69). Τετράδιο Εργασιών: Συμπληρώσαμε την άσκηση 1 (σελ. 21). Εργασίες για το σπίτι Αντιγραφή: Τα λόγια της Βάγιας που λένε τι είναι ο αποστολέας και ο παραλήπτης στο Β.Μ. (σελ. 69). Ανάγνωση: Την πρώτη παράγραφο από το γράμμα προς τη φώκια Μονάχους  στο Β.Μ. (σελ. 68). Ορθογραφία: Τις λέξεις επιστολή, αποστολέας, αποστέλλω, παραλήπτης και παραλαμβάνω από το Β.Μ. (σελ. 69). Μαθηματικά Γράψαμε επαναληπτικό στην ενότητα 6. Εργασίες για το σπίτι Να κόψουν από το παράρτημα του βιβλίου τα πεντόμινα και το υλικό για τις σπαζοκεφαλιές (τρίγωνα-ορθογώνια) για να παίξουν αύριο παιχνίδια με τους συμμαθητές τους στην τάξη. Για τα παιχνίδια θα χρειαστούμε το βιβλίο και το Τ.Ε. (γ΄τεύχος). Εργαστήριο Δεξιοτήτων Συμπληρώσαμε ένα φύλλο αξιολόγησης και διαλέξαμε μια εργασία μας από τον Β΄Θεματικό κύκλο (Φροντίζω το περιβάλλον) την οποία βάλαμε στο portfolio. Μελέτη Περιβάλλοντος Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 6 κεφ. 6.2 «Πώς αναπτύσσεται ένα ζώο» (σελ. 53-54).   22-02-2022 ΤΡΙΤΗ Γλώσσα Kάναμε μια μικρή επανάληψη της ενότητας 14 και γράψαμε επαναληπτικό. Εργασίες για το σπίτι Τετράδιο Εργασιών: Να συμπληρώσουν τον πίνακα αυτοαξιολόγησης (σελ. 20).  Μαθηματικά Β.Μ.: Ολοκληρώσαμε το επαναληπτικό κεφάλαιο της ενότητας 6 και κάναμε τις ασκήσεις 2 και 3 του βιβλίου (σελ. 33). Τ.Ε.: Λύσαμε και διορθώσαμε τις ασκήσεις που είχαμε για σήμερα. Εργασίες για το σπίτι Να κάνουν τις διαδραστικές ασκήσεις επανάληψης της ενότητας 14 που έχουν αναρτηθεί στις εργασίες της πλατφόρμας eclass. Εργαστήριο Δεξιοτήτων Συζητήσαμε τι κάνουμε αφού σταματήσει ο σεισμός και κάναμε μια ολοκληρωμένη άσκηση σεισμού. Μελέτη Περιβάλλοντος Δεν προχωρήσαμε. 21-02-2022 ΔΕΥΤΕΡΑ Γλώσσα Βιβλίο Μαθητή: Προχωρήσαμε στην ενότητα 14«Με προσκαλούν και προσκαλώ»  στο κεφ. 10 (σελ. 65). Τετράδιο Εργασιών: Συμπληρώσαμε την άσκηση 10 του Τ.Ε. (σελ. 19) Kάναμε δύο διαδραστικές ασκήσεις με ρήματα σε -αίνω και –ένω και ασκηθήκαμε στην εκμάθηση της ώρας (σύμφωνα με το ρολόι στο φύλλο εργασίας που κολλήσαμε στο Τετράδιο των Μαθηματικών). Όσοι δεν είχαν το Τετράδιο των Μαθηματικών μαζί τους έλαβαν μια φωτοτυπία με το ρολόι για να το κολλήσουν στο σπίτι. Εργασίες για το σπίτι Ανάγνωση:  Το ποίημα (σελ. 65). Ορθογραφία: Να μάθουν να γράφουν σωστά τις λέξεις του ποιήματος με τα έντονα γράμματα. Φύλλο εργασίας (επαναληπτικές ασκήσεις της ενότητας.) Όσοι θέλουν μπορούν να κάνουν τη διαδραστική άσκηση με ρήματα σε -αίνω που έχει αναρτηθεί στις εργασίες της πλατφόρμας eclass. Μαθηματικά Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 6 στο επαναληπτικό κεφάλαιο της ενότητας 6 και κάναμε την άσκηση 1β του βιβλίου (σελ. 32-33). Εργασίες για το σπίτι Β. Μ.: Να συμπληρώσουν τον πίνακα αυτοαξιολόγησης (σελ. 32) Τετράδιο Εργασιών: Να συμπληρώσουν τις ασκήσεις γ, δ και ε (σελ. 32-33).   18-02-2022 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Γλώσσα Βιβλίο Μαθητή: Προχωρήσαμε στην ενότητα 14«Με προσκαλούν και προσκαλώ»  στο κεφ. 9 (σελ. 64). Τετράδιο Εργασιών: Συμπληρώσαμε τις ασκήσεις 8 και 9 του Τ.Ε. (σελ. 17-19). Εργασίες για το σπίτι Ανάγνωση: Τις δύο πρώτες παραγράφους του κειμένου «Τα γενέθλια της Χαράς» από το Β.Μ. (σελ. 64). Ορθογραφία: Την υπογραμμισμένη πρόταση του κειμένου από το Β.Μ. (σελ. 64). Φύλλο εργασίας  με αριθμητικά.   Μαθηματικά Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 6 στο κεφ. 40 «Γνωρίζω τα χαρτονομίσματα των 5, 10, 20, 50 και 100 ευρώ» και κάναμε τις εργασίες 1, 2 και 3  του βιβλίου (σελ. 30). Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε την άσκηση γ (σελ. 30). Εργασίες για το σπίτι Β. Μ.: Να διαβάσουν το συμπέρασμα (σελ. 31) Φύλλο εργασίας (Γνωρίζω τα χαρτονομίσματα των 5, 10, 20, 50 και 100 ευρώ)       -02-2022 ΠΕΜΠΤΗ Γλώσσα Βιβλίο Μαθητή: Προχωρήσαμε στην ενότητα 14 «Με προσκαλούν και προσκαλώ» στο κεφ. 7 και 8  (σελ. 62-63). Τετράδιο Εργασιών: Κάναμε την άσκηση 5 (σελ. 15). Εργασίες για το σπίτι Αντιγραφή: Τις ευχές της θείας Ελένης που είναι γραμμένες στην κάρτα με το καράβι στο Β.Μ. (σελ. 62). Ανάγνωση: Τις 8 πρώτες σειρές του κειμένου «Το μυστικό τραγούδι της Μάτας» από το Β.Μ. (σελ. 63). Ορθογραφία: Τη φράση του κειμένου με τα έντονα γράμματα στο Β.Μ. (σελ. 63). Φύλλο εργασίας (ευχετήρια κάρτα)   Μαθηματικά Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 6 κεφ. 40 «Γνωρίζω τα χαρτονομίσματα των 5, 10, 20, 50 και 100 ευρώ» και κάναμε μόνο τη δραστηριότητα του βιβλίου (σελ. 30). Εργασίες για το σπίτι Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν τις ασκήσεις α και β (σελ. 30).   16-02-2022 ΤΕΤΑΡΤΗ Γλώσσα Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε την άσκηση (σελ. 13) και γράψαμε την άσκηση 2 στο Πρόχειρο. Βιβλίο Μαθητή: Προχωρήσαμε στην ενότητα 14 «Με προσκαλούν και προσκαλώ» στο κεφ. 6  (σελ. 61). Τετράδιο Εργασιών: Συμπληρώσαμε την άσκηση 4 (σελ. 14). Εργασίες για το σπίτι Φύλλο εργασίας (πρόσκληση) Μαθηματικά Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 6 κεφ. 39 «Μετρώ το βάρος: Το κιλό και το γραμμάριο» (σελ. 28-29). Εργασίες για το σπίτι Β.Μ.: Να διαβάσουν το συμπέρασμα (σελ. 29). Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν τις ασκήσεις α, β, γ και ε (σελ. 28-29). Εργαστήριο Δεξιοτήτων Συζητήσαμε τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση σεισμού και κάναμε μερικές ασκήσεις σεισμού στην τάξη. Μελέτη Περιβάλλοντος Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 6 «Τα ζώα» στο κεφ. 6.1 «Εμείς και τα ζώα» (σελ. 51-52 ).     15-02-2022 Γλώσσα Δεν προχωρήσαμε παρακάτω. Κάναμε επαναληπτικές ασκήσεις  διάκρισης του άρθρου της/τις και ασχοληθήκαμε με τις εποχές του χρόνου και τους μήνες. Εργασίες για το σπίτι Να κάνουν τις επαναληπτικές διαδραστικές ασκήσεις που έχουν αναρτηθεί στις εργασίες του μαθήματος της Γλώσσας στην πλατφόρμα eclass. Να ασχοληθούν με τον τροχό των εποχών που είχαμε κατασκευάσει τη Δευτέρα στο σχολείο και να μάθουν καλά τους μήνες που αντιστοιχούν σε κάθε εποχή.     14-02-2022 ΔΕΥΤΕΡΑ Γλώσσα Βιβλίο Μαθητή: Προχωρήσαμε στην ενότητα 14 «Με προσκαλούν και προσκαλώ» στο κεφ. 1, 3 και 4 (σελ. 57-60). Εργασίες για το σπίτι Ανάγνωση: Το κείμενο «Τα γενέθλια της Χαράς» στο Β.Μ. (σελ. 58) Αντιγραφή: Να γράψουν στο Τετράδιο Αντιγραφής την πρόσκληση της Χαράς από το Β.Μ. (σελ. 58). Ορθογραφία + Ευρετήριο: Να μάθουν να γράφουν σωστά τις λέξεις της άσκησης 3 του Τ.Ε. (σελ. 14) και να τις γράψουν στο Ευρετήριο. Μαθηματικά Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 6 κεφ. 38 «Μετρώ το βάρος» (σελ. 26-27). Εργασίες για το σπίτι Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν τις ασκήσεις β, γ και δ (σελ. 26-27).   11-02-2022 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Γλώσσα Κάναμε επαναληπτικές ασκήσεις της 13ης ενότητας και γράψαμε επαναληπτικό. Εργασίες για το σπίτι Να κάνουν τις διαδραστικές ασκήσεις επανάληψης της 13ης ενότητας. Μαθηματικά Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 6 κεφ. 37 «Λύνω σύνθετα προβλήματα» και κάναμε τη δραστηριότητα και την εργασία 2 (σελ. 24-25). Εργασίες για το σπίτι Β.Μ.: Να διαβάσουν το συμπέρασμα (σελ. 25). Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν τις ασκήσεις α και γ (σελ. 24).     10-02-2022 ΠΕΜΠΤΗ Γλώσσα Βιβλίο Μαθητή: Προχωρήσαμε στην ενότητα 11«Τι βιβλίο είναι αυτό;»  στο κεφ. 9 (σελ. 55) Έγραψαν με τις λέξεις της άσκησης 12 του Τ.Ε. (σελ. 12) μια ιστορία. Εργασίες για το σπίτι Τετράδιο Εργασιών: Να συμπληρώσουν  την άσκηση 11 (σελ. 11) και τον πίνακα αυτοαξιολόγησης (σελ. 12) Μαθηματικά Aσκηθήκαμε στον 2ο τρόπο αφαίρεσης που μάθαμε χθες και στην επαλήθευση της αφαίρεσης με πρόσθεση και αφαίρεση. Εργασίες για το σπίτι Να συμβουλευτούν  τις δύο φωτοτυπίες με τον 2ο τρόπο κάθετης αφαίρεσης με δανεικό και τους δύο τρόπους επαλήθευσης της αφαίρεσης  (με πρόσθεση και αφαίρεση) και να ολοκληρώσουν  το φύλλο εργασίας που ξεκινήσαμε.   09-02-2022 ΤΕΤΑΡΤΗ Γλώσσα Βιβλίο Μαθητή: Προχωρήσαμε στην ενότητα 13 «Μες στο μουσείο» στο κεφ. 8  (σελ. 53-54). Τετράδιο Εργασιών: Κάναμε την άσκηση 9 (σελ. 11). Εργασίες για το σπίτι Ορθογραφία + Ευρετήριο: Να μάθουν να γράφουν σωστά τις λέξεις του κεφ. 8 από το Β.Μ. (σελ. 53) που δηλώνουν χρώματα και να τις γράψουν στο Ευρετήριο. Ανάγνωση: Το κείμενο από το Β.Μ. (σελ. 53). Μαθηματικά Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 6 κεφ. 36 «Υπολογίζω ένα αποτέλεσμα και ελέγχω με κάθετη αφαίρεση με δανεικό» και κάναμε μόνο τη δραστηριότητα (σελ. 22). Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε την άσκηση β (σελ. 22). Εργασίες για το σπίτι Β.Μ.: Να διαβάσουν το συμπέρασμα (σελ. 23). Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν τις ασκήσεις β και δ (σελ. 22-23).  Εργαστήριο Δεξιοτήτων Παρακολουθήσαμε ένα εκπαιδευτικό βίντεο με θέμα την προστασία από τους σεισμούς και συζητήσαμε. Εργασίες για το σπίτι Να συζητήσουν με τους γονείς για τα ασφαλή σημεία προφύλαξης μέσα στο σπίτι και για τον χώρο που θα καταφύγουν μετά το σεισμό. Φύλλο εργασίας: Κατασκευή πίνακα με οδηγίες προς τους γονείς για πιθανές αλλαγές που μπορούν να γίνουν στο σπίτι τους ώστε να είναι πιο ασφαλείς. Για την κατασκευή του πίνακα θα χρειαστεί να κόψουν τις 3 λωρίδες από τις οποίες αποτελείται κάθε πρόταση και να τις βάλουν στη σωστή σειρά. Μετά θα κολλήσουν τις προτάσεις στο κόκκινο φύλλο που έλαβαν.   Μελέτη Περιβάλλοντος Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 5 «Οι ανάγκες και τα δικαιώματά μου» στο κεφ. 5.2  (σελ. 50). Εργασίες για το σπίτι Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν το φύλλο εργασίας 11 (σελ. 15).     08-02-2022 ΤΡΙΤΗ Γλώσσα Οι μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες τους σχετικά με τα παιχνίδια που έπαιζαν παλαιότερα οι μεγαλύτεροι. Βιβλίο Μαθητή: Προχωρήσαμε στην ενότητα 13 «Μες στο μουσείο» στο κεφ. 7  (σελ. 52). Εργασίες για το σπίτι Να κάνουν τη διαδραστική άσκηση με τo αόριστo άρθρo που έχει αναρτηθεί στις εργασίες της πλατφόρμας eclass. Μαθηματικά Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 6 κεφ. 35 «Υπολογίζω ένα αποτέλεσμα κάνοντας κάθετη αφαίρεση με δανεικό» και μελετήσαμε μόνο το συμπέρασμα (σελ. 21). Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε την άσκηση δ (σελ. 21). Εργασίες για το σπίτι Β.Μ.: Να διαβάσουν το συμπέρασμα (σελ. 21). Φύλλο εργασίας (Κάθετη αφαίρεση με δανεικό). Εργαστήριο Δεξιοτήτων Ολοκληρώσαμε την κατασκευή με το βαλιτσάκι έκτακτης ανάγκης. Μελέτη Περιβάλλοντος Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 5 «Οι ανάγκες και τα δικαιώματά μου» στο κεφ. 5.1 «Δικαίωμα στη ζωή» (σελ. 48-49).       07-02-2022 ΔΕΥΤΕΡΑ Γλώσσα Βιβλίο Μαθητή: Προχωρήσαμε στην ενότητα 13 «Μες στο μουσείο» στο κεφ. 4 και 5  (σελ. 51). Τετράδιο Εργασιών: Κάναμε τις ασκήσεις 7 και 8  (σελ. 10). Εργασίες για το σπίτι Ανάγνωση: Το κείμενο «Ο σκύλος που δεν ήξερε να γαβγίζει» από το Τ.Ε. (σελ. 10) Ευρετήριο: Να γράψουν στο Ευρετήριο τις λέξεις που έχουν σημειώσει στην άσκηση 7 του Τ.Ε. (σελ. 10). Να περιγράψουν στο φύλλο εργασίας που έλαβαν ένα παιχνίδι που έπαιζαν οι μεγαλύτεροι και να το ζωγραφίσουν. Μαθηματικά Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε τις ασκήσεις α και δ (σελ. 18-19). Εργασίες για το σπίτι Να κάνουν τις διαδραστικές ασκήσεις που έχουν αναρτηθεί στις εργασίες της πλατφόρμας eclass. 04-02-2022 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Βιβλίο Μαθητή: Προχωρήσαμε στην ενότητα 13 «Μες στο μουσείο» στo κεφ. 3 (σελ. 50). T.E.: Συμπληρώσαμε την άσκηση 3 (σελ. 8). Παίξαμε το παιχνίδι «Μάντεψε τι είναι» σύμφωνα με τις οδηγίες της άσκησης 4 (σελ. 9) Εργασίες για το σπίτι Ανάγνωση: Το πρώτη παράγραφο του κειμένου «Η νεροσφυρίχτρα» από το Β.Μ. (σελ. 50). Ορθογραφία: Την πρώτη πρόταση του κειμένου «Η νεροσφυρίχτρα»    από το Β.Μ. (σελ. 50). Φύλλο εργασίας με ορισμούς λέξεων  Μαθηματικά Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 6 κεφ. 34 «Υπολογίζω ένα αποτέλεσμα κάνοντας κάθετη πρόσθεση με κρατούμενο» (σελ. 18-19) και κάναμε μόνο τις εργασίες 1 και 3. T.E.: Συμπληρώσαμε την άσκηση γ (σελ. 18). Εργασίες για το σπίτι Φύλλο εργασίας (Κάθετη πρόσθεση με κρατούμενο). Εργαστήριο Δεξιοτήτων Κατασκευάσαμε το βαλιτσάκι έκτακτης ανάγκης από χαρτί και συζητήσαμε τι θα βάλουμε μέσα. Επειδή δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε την κατασκευή μας θα συνεχίσουμε την επόμενη εβδομάδα.   03-02-2022 ΠΕΜΠΤΗ Γλώσσα Βιβλίο Μαθητή: Προχωρήσαμε στην ενότητα 13 «Μες στο μουσείο» στα κεφ. 1 και 2 (σελ. 47-49). T.E.: Συζητήσαμε τις ασκήσεις 1 και 2 (σελ. 7-8) Εργασίες για το σπίτι Ανάγνωση: Το κείμενο για το πατητήρι στο Β.Μ. (σελ. 48). T.E.: Να συμπληρώσουν τις ασκήσεις 1 και 2 του β΄τεύχους (σελ. 7-8). Αντιγραφή: Να γράψουν στο τετράδιο Αντιγραφής τις τέσσερις πρώτες λεζάντες του Τ.Ε. (σελ. 7). Ορθογραφία: Την πρόταση με τα έντονα γράμματα του κειμένου για το πατητήρι από το Β.Μ. (σελ. 48). Από αύριο να φέρνουν μαζί τους το β΄τεύχος του Τετραδίου Εργασιών της Γλώσσας. Μαθηματικά Γράψαμε επαναληπτικό στην 5η ενότητα.  Εργαστήριο Δεξιοτήτων Μάθαμε τους αριθμούς έκτακτης ανάγκης και συμπληρώσαμε ένα φύλλο εργασίας. Εργασίες για το σπίτι Να γράψουν τον αριθμό σταθερού τηλεφώνου του σπιτιού τους και του κινητού ενός γονέα στο φύλλο εργασίας που έλαβαν και να τους μάθουν απ΄έξω.   02-02-2022 ΤΕΤΑΡΤΗ Γλώσσα Κάναμε επαναληπτικές ασκήσεις της 11ης ενότητας και γράψαμε επαναληπτικό. Ανθολόγιο: Διαβάσαμε κι επεξεργαστήκαμε το κείμενο «Ο μικρός κάστορας και η ηχώ» (σελ. 101-104). Εργασίες για το σπίτι Να κάνουν τις διαδραστικές ασκήσεις επανάληψης της 11ης ενότητας που έχουν αναρτηθεί στις εργασίες της πλατφόρμας eclass.  Μαθηματικά Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε τις ασκήσεις α και δ (σελ. 16-17). Εργασίες για το σπίτι Να κάνουν τις διαδραστικές ασκήσεις επανάληψης της 5ης ενότητας που έχουν αναρτηθεί στις εργασίες της πλατφόρμας eclass. Εργαστήριο Δεξιοτήτων Θα κάνουμε αύριο αντί για σήμερα.  Μελέτη Περιβάλλοντος Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ευκαιριακή ενότητα 21 «Οι τέσσερις εποχές»  (σελ. 144-145).     01-02-2022 ΤΡΙΤΗ Γλώσσα Βιβλίο Μαθητή: Προχωρήσαμε στην ενότητα 11 «Τι βιβλίο είναι αυτό;» στο κεφ. 13 (σελ. 37). T.E.: Συμπληρώσαμε την άσκηση 14 (σελ. 71) Εργασίες για το σπίτι Φύλλο εργασίας (Κλίση αρσενικών ουσιαστικών σε -ος) Μαθηματικά Β.Μ.: Προχωρήσαμε στο επαναληπτικό κεφάλαιο της 5ης ενότητας και συμπληρώσαμε τις ασκήσεις 1α, 1γ και 3 (σελ. 16-17). Εργασίες για το σπίτι Β.Μ.: Να συμπληρώσουν τον πίνακα αυτοαξιολόγησης (σελ. 16). Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν τις ασκήσεις β και ε του επαναληπτικού κεφ. (σελ. 16-17).  Εργαστήριο Δεξιοτήτων Μελετήσαμε μια αφίσα του Ο.Α.Σ.Π., συζητήσαμε πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τον σεισμό και στη συνέχεια παρακολουθήσαμε ένα βίντεο με οδηγίες προστασίας από το σεισμό. Μελέτη Περιβάλλοντος Οι μαθητές παρουσίασαν το λεύκωμα που δημιούργησαν στους συμμαθητές τους.     31-01-2022 ΔΕΥΤΕΡΑ Γλώσσα Βιβλίο Μαθητή: Προχωρήσαμε στην ενότητα 11 «Τι βιβλίο είναι αυτό;» στα κεφ. 11 και 12 (σελ. 35-36) Εργασίες για το σπίτι Ορθογραφία + Αντιγραφή: Να μάθουν να γράφουν σωστά τη φράση «Άνθρωπος αγράμματος, ξύλο απελέκητο.» από το Β.Μ. (σελ. 35) και να τη γράψουν στο τετράδιο Αντιγραφής. Ανάγνωση: Να διαβάσουν το κείμενο του κεφ. 12 (σελ. 36)  Μαθηματικά Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε την άσκηση δ του κεφ. 33 (σελ. 15). Εργασίες για το σπίτι Να κάνουν τις διαδραστικές ασκήσεις του κεφαλαίου 33 που έχουν αναρτηθεί στις εργασίες της πλατφόρμας eclass.     28-01-2022 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Σήμερα μιλήσαμε για τους τρεις ιεράρχες και κατασκευάσαμε μια κάρτα. 27-01-2022 ΠΕΜΠΤΗ Γλώσσα Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε τις ασκήσεις 10 και 11 (σελ. 69). Βιβλίο Μαθητή: Προχωρήσαμε στην ενότητα 11 «Τι βιβλίο είναι αυτό;» στο κεφ. 10 (σελ. 34). Εργασίες για το σπίτι Φύλλο εργασίας (Κοινά και κύρια ουσιαστικά) Φύλλο εργασίας (Συμπληρώνω ότι λείπει στη λέξη κακοκαιρία)   Μαθηματικά Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 5 κεφ. 33 «Γνωρίζω καλύτερα τις μονάδες μέτρησης του χρόνου» (σελ. 14-15) και κάναμε τη δραστηριότητα και την εργασία 2 Εργασίες για το σπίτι Β.Μ.: Να διαβάσουν το συμπέρασμα (σελ. 15). Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν την άσκηση β (σελ. 14).   26-01-2022 ΤΕΤΑΡΤΗ Γλώσσα Βιβλίο Μαθητή: Προχωρήσαμε στην ενότητα 11 «Τι βιβλίο είναι αυτό;» στο κεφ. 8 και 9 (σελ. 32-33) Εργασίες για το σπίτι Ανάγνωση: Το κείμενο για τον Αδαμάντιο Κοραή (σελ. 32). Ορθογραφία + Αντιγραφή: Να μάθουν να γράφουν σωστά την πρόταση του Αδαμάντιου Κοραή από το Β.Μ. (σελ. 32)και να τη γράψουν στο Τετράδιο Αντιγραφής. Τετράδιο Εργασιών: Να συμπληρώσουν την άσκηση 12 και 13 (σελ. 70). Αύριο να φέρουν μαζί τους το εικονογραφημένο λεξικό (Α΄, Β΄, Γ΄ Δημοτικού) που έχουν στο σπίτι. Μαθηματικά Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 5 κεφ. 32 «Μετρώ τον χρόνο που πέρασε» (σελ. 12-13). Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε την άσκηση ε (σελ. 13). Εργασίες για το σπίτι Β.Μ.: Να διαβάσουν το συμπέρασμα (σελ. 13). Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν τις ασκήσεις α και δ (σελ. 12-13).  Εργαστήριο Δεξιοτήτων Παρακολούθησαν ένα βίντεο για να μάθουν τι είναι και πώς δημιουργούνται τα ηφαίστεια και συμπλήρωσαν ένα φύλλο εργασίας όπου ζωγράφισαν το εσωτερικό της γης. Αύριο να φέρουν πλαστελίνη για να δημιουργήσουν τα στρώματα της γης. Επειδή θα κάνουν και άλλη κατασκευή την Παρασκευή και θα χρειαστούμε αρκετή ποσότητα καλό θα ήταν να προμηθευτούν μια συσκευασία με διάφορα χρώματα. Μελέτη Περιβάλλοντος Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 4 «Ο χρόνος» κεφ. 4.3 (Αλλαγές μέσα στο χρόνο) (σελ. 47). Εργασίες για το σπίτι Τ.Ε.: Να φτιάξουν το δικό τους βιβλίο σύμφωνα με το φύλλο εργασίας 10 (σελ. 14). 24-01-2022 ΔΕΥΤΕΡΑ Γλώσσα Βιβλίο Μαθητή: Προχωρήσαμε στην ενότητα 11 «Τι βιβλίο είναι αυτό;» στο κεφ. 6  (σελ. 30) Τετράδιο Εργασιών: Συμπληρώσαμε τις ασκήσεις 7, 8 και 9  (σελ. 67-68). Εργασίες για το σπίτι Ορθογραφία + Ευρετήριο: Να μάθουν να γράφουν σωστά τις λέξεις της άσκηση 6 από το Τ.Ε. (σελ. 67) και να τις γράψουν στο Ευρετήριο. Τετράδιο Εργασιών: Να κάνουν την άσκηση 6 (σελ. 67)στο Ευρετήριό τους. Β.Μ.: Να γράψουν και τις λέξεις άδειος, αλμυρός και μαρμελάδα στο Ευρετήριο κι από κάτω ένα παράδειγμα από το λεξικό, όπως κάναμε και με τη λέξη μπροστά στο σημερινό μάθημα.   21-01-2022 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Γλώσσα Βιβλίο Μαθητή: Προχωρήσαμε στην ενότητα 11«Τι βιβλίο είναι αυτό;» στο κεφ. 4 (σελ. 28-29) Εργασίες για το σπίτι Ορθογραφία και Αντιγραφή: Να μάθουν να γράφουν σωστά την πρόταση της Χαράς «Η πρώτη λέξη του λεξικού μου είναι η λέξη άβολος» από το Β.Μ. (σελ. 28) και να τη γράψουν στο Τετράδιο Αντιγραφής. Τετράδιο Εργασιών: Να συμπληρώσουν την άσκηση 5 (σελ. 67) Φύλλο εργασίας (Βάζω τις λέξεις σε αλφαβητική σειρά)   Μαθηματικά B.M.: Συμπληρώσαμε τις εργασίες του κεφ. 30 (σελ. 9). Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε την άσκηση γ (σελ. 8). Εργασίες για το σπίτι Β.Μ.: Να διαβάσουν το συμπέρασμα (σελ. 9). Να κάνουν τις διαδραστικές ασκήσεις του κεφαλαίου 30 που έχουν αναρτηθεί στις εργασίες της πλατφόρμας eclass. 20-01-2022 ΠΕΜΠΤΗ Γλώσσα Βιβλίο Μαθητή: Προχωρήσαμε στην ενότητα 11«Τι βιβλίο είναι αυτό;»  στο κεφ. 3 (σελ. 27) Τετράδιο Εργασιών: Συμπληρώσαμε τις ασκήσεις 1 και 2 (σελ. 65) Εργασίες για το σπίτι Τετράδιο Εργασιών: Να συμπληρώσουν τις ασκήσεις 3 και 4 του Τ.Ε. (σελ. 66). Ορθογραφία και Αντιγραφή: Να μάθουν να γράφουν σωστά τη συμβουλή της Βάγιας που έχουν να γράψουν στην άσκηση 4 του Τ.Ε. (σελ. 66) και να τη γράψουν στο Τετράδιο Αντιγραφής. Αύριο να φέρουν μαζί τους το εικονογραφημένο λεξικό (Α΄, Β΄, Γ΄ Δημοτικού) που έχουν στο σπίτι. Μαθηματικά Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 5 κεφ. 30 «Μοιράζομαι δίκαια με τους φίλους μου» και κάναμε μόνο τη δραστηριότητα (σελ. 8). Εργασίες για το σπίτι Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν τις ασκήσεις δ και ε (σελ. 9).   19-01-2022 ΤΕΤΑΡΤΗ Γλώσσα Γράψαμε επαναληπτικό στην 10η ενότητα. Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 11 «Τι βιβλίο είναι αυτό;» στο κεφ. 1 και 2 (σελ. 24-26). Μαθηματικά Εργασίες για το σπίτι Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν τις ασκήσεις β και δ (σελ. 6-7). Τετράδιο Μαθηματικών (πράσινο): Να συμπληρώσουν την προπαίδεια του 11, να την γράψουν μια φορά και να την μάθουν απ΄έξω. Να κάνουν τις διαδραστικές ασκήσεις του κεφ. 29 που έχουν αναρτηθεί στις εργασίες της πλατφόρμας eclass.  Εργαστήριο Δεξιοτήτων Ξεκινήσαμε τον Β΄κύκλο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων (Φροντίζω το Περιβάλλον) όπου θα ασχοληθούμε με το θέμα του σεισμού. Παρακολούθησαν μια παρουσίαση με θέμα τους φυσικούς κινδύνους, συζητήσαμε ποιοι είναι και τι προκαλούν και συμπληρώσαμε ένα σχετικό φύλλο εργασίας όπου έγραψαν λίγα λόγια για κάποιους φυσικούς κινδύνους και εκφράστηκαν ζωγραφίζοντάς τους.   18-01-2022 ΤΡΙΤΗ Γλώσσα Συμπληρώσαμε ένα επαναληπτικό φύλλο εργασίας με ασκήσεις γραμματικής. Εργασίες για το σπίτι Να κάνουν τις διαδραστικές ακήσεις επανάληψης της 10ης ενότητας που έχουν αναρτηθεί στις εργασίες της πλατφόρμας eclass. Αύριο να φέρουν μαζί τους το εικονογραφημένο λεξικό (Α΄, Β΄, Γ΄ Δημοτικού) που έχουν στο σπίτι. Μαθηματικά Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 5 κεφ. 29 «Βρίσκω την προπαίδεια του 9 και του 11» (σελ. 6-7). Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε την άσκηση γ (σελ. 7). Εργασίες για το σπίτι Β.Μ.: Να διαβάσουν το συμπέρασμα (σελ. 7). Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν τις ασκήσεις α και ε (σελ. 6-7). Τετράδιο Μαθηματικών (πράσινο): Να συμπληρώσουν την προπαίδεια του 9, να την γράψουν μια φορά και να την μάθουν απ΄έξω. Αύριο να φέρουν μαζί τους το τετράδιο των Μαθηματικών.  Εργαστήριο Δεξιοτήτων Επιλέξαμε ποια εργασία του Α΄θεματικού κύκλου θα τοποθετήσουμε στο portfolio και συμπληρώσαμε ένα σχετικό φύλλο εργασίας.     17-01-2022 ΔΕΥΤΕΡΑ Γλώσσα Βιβλίο Μαθητή: Προχωρήσαμε στην ενότητα 10 «Προσοχή τι λέει εκεί;» στο κεφ. 6, 7 και 8 (σελ. 22-23) Τετράδιο Εργασιών: Συμπληρώσαμε τις ασκήσεις 6, 7 και 8  (σελ. 62-63). Εργασίες για το σπίτι Ορθογραφία: Να μάθουν να γράφουν σωστά τις λέξεις της άσκηση 8 από το Τ.Ε. (σελ. 63) Τ.Ε.:  Να γράψουν μια απίθανη ιστορία με τις λέξεις της άσκησης 5 στο φύλλο εργασίας που έλαβαν. Μαθηματικά Συμπληρώσαμε ένα φύλλο εργασίας με επαναληπτικές ασκήσεις του 1ου τεύχους. Εργασίες για το σπίτι Επαναληπτικό φύλλο εργασίας «Απλά προβλήματα πολλαπλασιασμού» Αύριο να φέρουν μαζί τους το τετράδιο των Μαθηματικών (πράσινο).   14-01-2022 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Γλώσσα Βιβλίο Μαθητή: Προχωρήσαμε στην ενότητα 10 στο κεφ. 4 και 5 (σελ. 20-21) Τετράδιο Εργασιών: Συμπληρώσαμε τις ασκήσεις 3, 4  (σελ. 59) Εργασίες για το σπίτι Ορθογραφία: Να μάθουν να γράφουν σωστά την πρώτη πρόταση του κειμένου «Η επανάσταση των παραμυθιών από το Β.Μ. (σελ. 20) Ανάγνωση: Να διαβάσουν τις δύο πρώτες παραγράφους του κειμένου «Η επανάσταση των παραμυθιών»  από το Β.Μ. (σελ. 20) Μαθηματικά Γράψαμε επαναληπτικό στις προπαίδειες που έχουμε μάθει ως τώρα. Εργασίες για το σπίτι Να κάνουν τις επαναληπτικές διαδραστικές ασκήσεις της 4ης ενότητας που έχουν αναρτηθεί στις εργασίες της πλατφόρμας eclass. 13-01-2022 ΠΕΜΠΤΗ Γλώσσα Γράψαμε ορθογραφία και συμπληρώσαμε ένα φύλλο εργασίας με πινακίδες. Βιβλίο Μαθητή: Προχωρήσαμε στην ενότητα 10 στο κεφ. 2 και 3 (σελ.18-19) Τετράδιο Εργασιών: Συμπληρώσαμε την άσκηση 1 (σελ. 59) Εργασίες για το σπίτι Τετράδιο Εργασιών: Να φτιάξουν την αφίσα σύμφωνα με τις οδηγίες της άσκησης 2 του Τ.Ε. (σελ. 60). Ορθογραφία και Αντιγραφή: Να μάθουν να γράφουν σωστά με κεφαλαία γράμματα τις προτάσεις που έχουν σημειώσει στη σελ. 19 και να τις γράψουν στο Τετράδιο Αντιγραφής (μόνο με κεφαλαία γράμματα). Μαθηματικά Εξασκηθήκαμε προφορικά στις προπαίδειες. Εργασίες για το σπίτι Να κάνουν τις επαναληπτικές διαδραστικές ασκήσεις προπαίδειας που έχουν αναρτηθεί στην πλατφόαρμα eclass.   Από αύριο θα χρειαστούμε το β΄τεύχος του Β.Μ. και το γ΄τεύχος του Τ.Ε. στα Μαθηματικά.   12-01-2022 ΤΕΤΑΡΤΗ Γλώσσα Κάναμε διαδραστικές επαναληπτικές ασκήσεις και γράψαμε επαναληπτικό στην ενότητα 12. Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 10 «Προσοχή! Τι λέει εκεί;» στο κεφ. 1 (σελ. 15-17). Εργασίες για το σπίτι Ανάγνωση: Τις έξι πρώτες σειρές του κειμένου «Ιστορία για το τσίρκο»   (σελ. 17). Ορθογραφία: Να μάθουν να γράφουν σωστά τις τρεις πρώτες προτάσεις του κειμένου «Ιστορία για το τσίρκο» από το Β.Μ. (σελ. 17).   Μαθηματικά Β.Μ.: Προχωρήσαμε στο επαναληπτικό κεφάλαιο της 4ης ενότητας και συμπληρώσαμε την εργασία 1  (σελ. 76-77). Εργασίες για το σπίτι Β.Μ.: Να συμπληρώσουν τον πίνακα αυτοαξιολόγησης (σελ. 76). Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν τις ασκήσεις α, γ και δ (σελ. 34-35). Τετράδιο Μαθηματικών (πράσινο): Να συμπληρώσουν την προπαίδεια του 6, να την γράψουν μια φορά και να την μάθουν απ΄έξω.   Αύριο να φέρουν μαζί τους το τετράδιο των Μαθηματικών.   Μελέτη Περιβάλλοντος Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 4 «Ο χρόνος» κεφ. 4.2 (Η γιαγιά θυμάται) (σελ. 44).   11-10-2022 ΤΡΙΤΗ Γλώσσα Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 12 «Πoπό! Κόσμος που περνά!» στο κεφ. 4 και 5 (σελ. 44). Τ.Ε.: Κάναμε τις ασκήσεις 6 και 8 (σελ. 76-77).  Εργασίες για το σπίτι Ορθογραφία: Να μάθουν να γράφουν σωστά τις λέξεις του κεφ. 5 από το Β.Μ. (σελ. 44) Μαθηματικά Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 4 κεφ. 28 «Βρίσκω την προπαίδεια του 3 και του 6» και συμπληρώσαμε μόνο τις εργασίες 1 και 2 (σελ. 75). Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε την άσκηση δ (σελ. 33). Εργασίες για το σπίτι Β.Μ.: Να διαβάσουν το συμπέρασμα (σελ. 75). Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν τις ασκήσεις α και β (σελ. 32). Τετράδιο Μαθηματικών (πράσινο): Να συμπληρώσουν την προπαίδεια του 3 να την γράψουν μια φορά και να την μάθουν απ΄έξω. Αύριο να φέρουν μαζί τους το τετράδιο των Μαθηματικών.  Μελέτη Περιβάλλοντος Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 4 «Ο χρόνος» κεφ. 4.1 (Πώς μετράμε το χρόνο) (σελ. 43-45). 10-01-2022 ΔΕΥΤΕΡΑ Γλώσσα Γράψαμε πώς περάσαμε τις γιορτές των Χριστουγέννων και την Πρωτοχρονιά. Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 12 «Πoπό! Κόσμος που περνά!» στο κεφ. 8 (σελ. 46) και θυμηθήκαμε τους κανόνες συλλαβισμού. Τ.Ε.: Κάναμε την άσκηση 9 προφορικά και την άσκηση 11 γραπτώς (σελ. 78-79). Μαθηματικά Κάναμε επανάληψη τις προπαίδειες και τραγουδήσαμε το τραγούδι της προπαίδειας του 5. Εργασίες για το σπίτι Φύλλο εργασίας με προβλήματα πολλαπλασιασμού. Στις εργασίες της πλατφόρμας eclass θα βρείτε το τραγούδι της προπαίδειας του 5 κι ένα βίντεο με τους κανόνες συλλαβισμού.   21-12-2021 ΤΡΙΤΗ Γλώσσα Δεν προχωρήσαμε παρακάτω. Μαθηματικά Β.Μ.: Ολοκληρώσαμε το κεφ. 27 «Βρίσκω την προπαίδεια του 7» και συμπληρώσαμε την υπόλοιπη εργασία του βιβλίου (σελ. 73). Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε τις ασκήσεις α, β και γ (σελ. 30-31) Εργασίες για το σπίτι Να γράψουν στο τετράδιο των Μαθηματικών την προπαίδεια του 7 και να την μάθουν απ΄έξω. 20-12-2021 ΔΕΥΤΕΡΑ Γλώσσα Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 12 «Πoπό! Κόσμος που περνά!» κεφ. 6 και 7 (σελ. 45-46). Εργασίες για το σπίτι Ανάγνωση: Τις επτά πρώτες σειρές του κειμένου «Ο δικός μας Αϊ-Βασίλης από το Β.Μ. (σελ.10). Τ.Ε.: Να κάνουν την άσκηση 10 (σελ. 78). Μαθηματικά Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 4, κεφ. 27 «Βρίσκω την προπαίδεια του 7» και κάναμε μόνο τα δύο πρώτα σκέλη της εργασίας του βιβλίου (σελ. 73). Θα ολοκληρώσουμε αύριο το κεφάλαιο. Εργαστήριο Δεξιοτήτων Συμπληρώσαμε τα φύλλα αξιολόγησης του πρώτου θεματικού κύκλου «Ζω καλύτερα-Ευ ζην» Αύριο να μην ξεχάσουν να φέρουν μαζί τους μια συσκευασία λευκού πηλού, για να κάνουμε χριστουγεννιάτικες κατασκευές.   17-12-2021 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Γλώσσα Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 12 «Ποπό! Κόσμος που περνά!» κεφ. 3  (σελ. 42-43). Εργασίες για το σπίτι Ανάγνωση: Να διαβάσουν τις εννιά πρώτες σειρές του παραμυθιού «Το αστέρι των Χριστουγέννων» από το Β.Μ. (σελ. 42)  Μαθηματικά Δεν προχωρήσαμε. Εργασίες για το σπίτι Επαναληπτικό φύλλο προπαίδειας. Εργαστήριο Δεξιοτήτων Γνωριστήκαμε μέσω Webex με τους μαθητές του Δημ. Σχ. Τυφλών και Αμλυώπων στην Ξάνθη και τους στείλαμε ένα ηχογραφημένο χριστουγεννιάτικο παραμύθι, το οποίο διαβάσαμε για αυτούς. Την Τρίτη 21-12-2021 να φέρουν μαζί τους άσπρο πηλό για να κάνουμε χριστουγεννιάτικες κατασκευές. 16-12-2021 Γλώσσα Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 12 «Πoπό! Κόσμος που περνά!»  κεφ. 2  (σελ. 40-41). Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε την άσκηση 4 (σελ. 75). Εργασίες για το σπίτι Ανάγνωση: Το κείμενο «Η τελευταία επίσκεψη του Αϊ-Βασίλη» (σελ. 40) Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν την άσκηση 3 (σελ. 74). Μαθηματικά: Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 4 κεφ. 25 «Βρίσκω την προπαίδεια του 8» και κάναμε μόνο τις εργασίες 1 και 2 του βιβλίου (σελ. 71). Εργασίες για το σπίτι Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν τις ασκήσεις α και γ του κεφ. 26 (σελ. 28-29).   15-12-2021 ΤΕΤΑΡΤΗ Γλώσσα Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε τον πίνακα αυτοαξιολόγησης. Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 12 κεφ. 1 (σελ. 38-40) Είπαμε τα κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Εργασίες για το σπίτι Αντιγραφή: Να γράψουν στο Τετράδιο Αντιγραφής τα κάλαντα των Χριστουγέννων από το Β.Μ. (σελ. 38) και να τα μάθουν απ΄έξω. Τ.Ε.: Να κάνουν την άσκηση 1 στο Πρόχειρο τετράδιο. Να ψάξουν να βρουν κάλαντα από διάφορα μέρη της Ελλάδας και να μάθουν ποια είναι τα έθιμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στον τόπο τους.   Μαθηματικά Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 4 και ολοκληρώσαμε τις εργασίες (σελ. 69). Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε την άσκηση δ (σελ. 27). Εργασίες για το σπίτι Τετράδιο Μαθηματικών (πράσινο): Να συμπληρώσουν τις προπαίδειες του 2 και του 4, να τις γράψουν μια φορά και να τις μάθουν απ΄έξω.   Αύριο να φέρουν μαζί τους το τετράδιο των Μαθηματικών.   Μελέτη Περιβάλλοντος Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 3 «Ο προσανατολισμός» κεφ. 3.1 και 3.2 (Μαθαίνω να προσανατολίζομαι) και (Τι μάθαμε για τη συνοικία και τον προσανατολισμό) (σελ. 40-42).   Εργαστήριο Δεξιοτήτων Σκεφτήκαμε και συζητήσαμε διάφορες ερωτήσεις που θα κάνουμε για να γνωρίσουμε ακουστικά μέσω Webex τους  μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Τυφλών και Αμβλυώπων στην Ξάνθη την Παρασκευή. 14-12-2021 ΤΡΙΤΗ Γλώσσα Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 9 «Που λες, είδα…» κεφ. 7 (σελ. 11) και 9 (σελ. 14) Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε τις ασκήσεις 8, 9 και 10 (σελ. 55-57) Εργασίες για το σπίτι Ανάγνωση: Το ποίημα «Ο κόρακας και η αλεπού» (σελ.14). Επαναληπτικό φύλλο εργασίας   Μαθηματικά Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 4 στο κεφάλαιο 25 και κάναμε τη δραστηριότητα και την 1η εργασία (σελ. 68-69). Συμπληρώσαμε την προπαίδεια του 5 και του 10 στο τετράδιο των Μαθηματικών και μάθαμε να τη λέμε απ΄έξω. Εργασίες για το σπίτι Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν τις ασκήσεις α και β του κεφαλαίου 25 (σελ. 26).   Μελέτη Περιβάλλοντος Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 2 «Η συνοικία μου» κεφ. 2.9 (Στο χωριό και στην πόλη (σελ. 39). Εργασίες για το σπίτι Τ.Ε.:Να κάνουν μόνο το πρώτο σκέλος του 8ου φύλλου εργασίας (σελ.12)   Εργαστήριο Δεξιοτήτων Το σημερινό εργαστήριο θα γίνει την Παρασκευή. 13-12-2021 ΔΕΥΤΕΡΑ Γλώσσα Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 9 «Που λες, είδα…» κεφ. 5 και 6 (σελ. 10-11). Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε την άσκηση 6 (σελ. 54) Εργασίες για το σπίτι Ανάγνωση: Το κείμενο που έγραψε η Χαρά στο ημερολόγιό της (σελ.10). Αντιγραφή και Ορθογραφία: Να γράψουν στο τετράδιο Αντιγραφής τη φράση του Ζ. Παπαντωνίου από το Β.Μ. (σελ. 11) και να μάθουν να τη γράφουν σωστά. Να κάνουν την άσκηση 7 του Τ.Ε. (σελ. 55) στο φύλλο εργασίας που έλαβαν.   Μαθηματικά Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 4, κεφ. 24 «Βρίσκω την προπαίδεια του 10 και του 5» (σελ. 66-67). Εργασίες για το σπίτι Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν τις ασκήσεις α, β και ε (σελ. 19) Να κάνουν τις διαδραστικές ασκήσεις που έχουν αναρτηθεί στις εργασίες της πλατφόρμας eclass. 10-12-2021 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Γλώσσα Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 9 «Που λες, είδα…» κεφ. 3 και 4 (σελ. 9). Τ.Ε.: Κάναμε τις ασκήσεις 3 (πρώτο σκέλος) και 4 (σελ. 52-53). Εργασίες για το σπίτι Ορθογραφία: Να μάθουν να τις γράφουν σωστά τα επίθετα από το Β.Μ. (σελ. 9) Τ.Ε.: Να κάνουν το δεύτερο σκέλος της άσκησης 3 (σελ. 52) και την άσκηση 5 (σελ. 54).   Μαθηματικά Ολοκληρώσαμε το επαναληπτικό που ξεκινήσαμε χθες. 09-12-2021 ΠΕΜΠΤΗ Γλώσσα Γράψαμε επαναληπτικό στην 8η ενότητα. Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 9 «Που λες, είδα…» κεφ. 1 και 2 (σελ. 7-8). Τ.Ε.: Κάναμε την άσκηση 1 (σελ. 51). Εργασίες για το σπίτι Τ.Ε.: Να κάνουν την άσκηση 2 (σελ. 51) και να ζωγραφίσουν το Χωχαρουπάκι στο φύλλο που έλαβαν. Ανάγνωση: Το κείμενο από το ημερολόγιο της Χαράς (σελ. 6). Ορθογραφία: Να μάθουν να τις γράφουν σωστά την τελευταία πρόταση από το ημερολόγιο της Χαράς. Φύλλο εργασίας (Επίθετα)  Μαθηματικά Γράψαμε επαναληπτικό στην 3η ενότητα. Εργασίες για το σπίτι Να κάνουν τις διαδραστικές ασκήσεις επανάληψης της 3ης ενότητας που έχουν αναρτηθεί στις εργασίες της πλατφόρμας eclass. 08-12-2021 ΤΕΤΑΡΤΗ Γλώσσα Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε τον πίνακα αυτοαξιολόγησης. Συμπληρώσαμε ένα επαναληπτικό φύλλο εργασίας με συμπλέγματα συμφώνων. Εργασίες για το σπίτι Επαναληπτικό φύλλο εργασίας (Το ρήμα είμαι)   Αύριο να φέρουν μαζί τους το δεύτερο τεύχος του Β.Μ.   Μαθηματικά Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 3 στο επαναληπτικό κεφάλαιο της 3ης ενότητας και συμπληρώσαμε τις ασκήσεις 1, 2 και 4 (σελ. 62-63). Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε το πρόβλημα ε (σελ. 23). Εργασίες για το σπίτι Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν τις ασκήσεις α, β και γ του επαναληπτικού κεφαλαίου και τον πίνακα αυτοαξιολόγησης (σελ. 22).   Αύριο να φέρουν μαζί τους το τετράδιο των Μαθηματικών όσοι δεν το έχουν φέρει ήδη.   Μελέτη Περιβάλλοντος Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 2 «Η συνοικία μου» κεφ. 2.7 (Φροντίζω τη συνοικία μου) και 2.8 (Από το χτες στο σήμερα) (σελ. 36-38). Εργασίες για το σπίτι Β.Μ.: Να ρωτήσουν τους παππούδες και τις γιαγιάδες και να απαντήσουν στις δύο ερωτήσεις του βιβλίου προφορικά (σελ. 38). 07-12-2021 ΤΡΙΤΗ Γλώσσα Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 8 «Το ταξίδι στη Χωχαρούπα»  κεφ. 6 και 7 (σελ. 76-78). Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε τις ασκήσεις 7, 8 και 9 (σελ. 47-48). Εργασίες για το σπίτι Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν την άσκηση 10 (σελ. 48). Αντιγραφή: Να γράψουν στο τετράδιο Αντιγραφής το ποίημα «Η Ξανθούλα» από το Β.Μ. (σελ. 78) Ορθογραφία: Να μάθουν να γράφουν σωστά τους δύο πρώτους στίχους του ποιήματος «Η Ξανθούλα» (σελ. 78). Μαθηματικά: Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 3 στο κεφ. 23 «Υπολογίζω με πολλούς τρόπους: Το συμπλήρωμα του 100» και συμπληρώσαμε μόνο την εργασία του βιβλίου (σελ. 61). Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε την άσκηση δ (σελ. 21). Εργασίες για το σπίτι Β.Μ.: Να διαβάσουν το συμπέρασμα (σελ. 61) Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν τις ασκήσεις α και γ (σελ. 20-21). Μελέτη Περιβάλλοντος: Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 2 «Η συνοικία μου» κεφ. 2.5 (Η εκκλησία της συνοικίας μου) και 2.6 «Ανακαλύπτω το πράσινο στη συνοικία» (σελ. 32-35). Εργασίες για το σπίτι B.M.: Να γράψουν ποια φυτά συναντούν στη διαδρομή από το σπίτι στο σχολείο (σελ. 34) και να συμπληρώσουν την άσκηση (σελ. 35). 06-12-2021 ΔΕΥΤΕΡΑ Γλώσσα Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 8 «Το ταξίδι στη Χωχαρούπα» κεφ. 5 (σελ. 74-75). Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε τις ασκήσεις 5 και 6 (σελ. 46) Εργασίες για το σπίτι Ανάγνωση: Τις δέκα πρώτες σειρές του διαλόγου «Στη χώρα των αινιγμάτων» (σελ. 74). Αντιγραφή: Να γράψουν στο τετράδιο Αντιγραφής τα τρία αινίγματα του Β.Μ. (σελ. 75) Να γράψουν ένα αίνιγμα και να εικονογραφήσουν τη λύση του στον προβλεπόμενο χώρο του χρωματιστού φύλλου εργασίας που έλαβαν, για να παίξουμε ένα παιχνίδι, στο οποίο οι μαθητές θα προσπαθήσουν να ταιριάξουν τα αινίγματα με τις μπερδεμένες λύσεις τους.   Μαθηματικά Β.Μ.: Ολοκληρώσαμε το κεφ. 22 «Αναλύω τους αριθμούς μέχρι το 100.Εισαγωγή στην προπαίδεια» και κάναμε την εργασία του βιβλίου (σελ. 59). Εργασίες για το σπίτι Β.Μ.: Να διαβάσουν το συμπέρασμα (σελ. 59) Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν την άσκηση α (σελ. 18)   03-12-2021 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Γλώσσα Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 8 «Το ταξίδι στη Χωχαρούπα» κεφ. 4 (σελ. 73). Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε την άσκηση 4 (σελ. 45) Διαλέξαμε έναν από τους γλωσσοδέτες που βρήκαμε, τον γράψαμε, τον εικονογραφήσαμε και δημιουργήσαμε ένα κολάζ με γλωσσοδέτες στην τάξη. Εργασίες για το σπίτι Ανάγνωση: Το κείμενο «Ο άντρας με το ακορντεόν και την άρπα» (σελ. 73). Ευρετήριο και Ορθογραφία: Να γράψουν στο Ευρετήριο τις λέξεις του Β.Μ. (σελ. 73) και να μάθουν να τις γράφουν σωστά. Να κάνουν το δεύτερο σκέλος της άσκησης 4 του Τ.Ε. (σελ. 45)   Μαθηματικά Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 3, κεφ. 22 «Αναλύω τους αριθμούς μέχρι το 100.Εισαγωγή στην προπαίδεια» και κάναμε μόνο τη δραστηριότητα του βιβλίου (σελ. 58-59). Εργασίες για το σπίτι Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν την άσκηση γ (σελ. 19) Όσοι θέλουν μπορούν να κάνουν τις διαδραστικές ασκήσεις με τίτλο «Αναλύω τους αριθμούς μέχρι το 100.Εισαγωγή στην προπαίδεια.» που έχουν αναρτηθεί στις εργασίες της πλατφόρμας eclass. 02-12-2021 ΠΕΜΠΤΗ Γλώσσα Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 8 «Το ταξίδι στη Χωχαρούπα» κεφ. 2 και 3 (σελ. 72). Εργασίες για το σπίτι Αντιγραφή: Να γράψουν τους τρεις γλωσσοδέτες από το Β.Μ. (σελ. 72) στο τετράδιο Αντιγραφής. Ορθογραφία: Να μάθουν να τον γράφουν σωστά τον πρώτο γλωσσοδέτη του Β.Μ. (σελ. 72) Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν τις ασκήσεις 2 και 3 (σελ. 44) Μαθηματικά Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 3, κεφ. 21 «Λύνω σύνθετα προβλήματα» και κάναμε τη δραστηριότητα και την εργασία 1 (σελ. 56-57). Εργασίες για το σπίτι Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν τις ασκήσεις β και γ (σελ. 16-17).   01-12-2021 ΤΕΤΑΡΤΗ Γλώσσα Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 8 «Το ταξίδι στη Χωχαρούπα» κεφ. 1 (σελ. 69-71). Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε την άσκηση 1 (σελ. 43) Εργασίες για το σπίτι Ανάγνωση: Τον δεύτερο γλωσσοδέτη του κειμένου (σελ. 70). Αντιγραφή και Ορθογραφία: Να γράψουν τον γλωσσοδέτη «Άσπρη πέτρα ξέξασπρη κι απ΄τον ήλιο ξεξασπρότερη» από το Τ.Ε. (σελ. 43) στο τετράδιο Αντιγραφής και να μάθουν να τον γράφουν σωστά. Να ψάξουν να βρουν όσους περισσότερους γλωσσοδέτες μπορούν και να τους γράψουν στο Πρόχειρο (σπιράλ). Μαθηματικά Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 3, κεφ. 20 «Ελέγχω, διορθώνω και συμπληρώνω προβλήματα» και κάναμε μόνο τις δραστηριότητες  1, 2 και 3 του βιβλίου (σελ. 54-55). Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε το πρόβλημα α (σελ. 14) Εργασίες για το σπίτι Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν την άσκηση γ (σελ. 15)  Εργαστήριο Δεξιοτήτων Κάναμε πρόβες στην ανάγνωση του παραμυθιού «Ο Αϊ-Βασίλης χρειάζεται βοήθεια!».   30-11-2021 ΤΡΙΤΗ Γλώσσα Γράψαμε επαναληπτικό στην 7η ενότητα. Εργασίες για το σπίτι Επαναληπτικό φύλλο εργασίας (Προτάσεις με κεφαλαία-μικρά γράμματα-τόνοι). Μαθηματικά Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 3, κεφ. 19 «Γνωρίζω τα αριθμητικά μοτίβα. Εισαγωγή στην προπαίδεια» και κάναμε τις εργασίες 1, 2 και 3 του βιβλίου (σελ. 52-53). Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε τις ασκήσεις α και β  (σελ. 12) Εργασίες για το σπίτι Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν τις ασκήσεις γ και δ (σελ. 13) Εργαστήριο Δεξιοτήτων Διαβάσαμε το παραμύθι «Ο Αϊ-Βασίλης χρειάζεται βοήθεια!» και απαντήσαμε σε ερωτήσεις κατανόησης του παραμυθιού. Κάθε μαθητής έλαβε ένα κομμάτι του παραμυθιού, για να μπορέσει να εξασκηθεί στην ανάγνωσή του. Εργασίες για το σπίτι Να μάθουν να διαβάζουν πολύ καλά το κομμάτι του παραμυθιού που έλαβαν, για να μπορέσουμε στη συνέχεια να ηχογραφήσουμε το παραμύθι και να το στείλουμε σε ένα σχολείο με παιδιά που έχουν προβλήματα όρασης.   29-11-2021 ΔΕΥΤΕΡΑ Γλώσσα Διαβάσαμε τα παραμύθια που έγραψαν στο Τετράδιο Εργασιών κι έγραψαν ένα δικό τους παραμύθι και το εικονογράφησαν. Ανθολόγιο: Διαβάσαμε το παραμύθι «Η σφυρίχτρα» (σελ. 63-64). Εργασίες για το σπίτι Επαναληπτικό φύλλο εργασίας «Δύο τόνοι». Όσοι θέλουν μπορούν να κάνουν τη διαδραστική επαναληπτική άσκηση   που έχει αναρτηθεί στις εργασίες της πλατφόρμας eclass. Μαθηματικά Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 3, κεφ. 18 «Φτιάχνω διψήφιους αριθμούς με πρόσθεση ίδιων ή διαφορετικών αριθμών» και κάναμε μόνο τη δραστηριότητα του βιβλίου (σελ. 50). Εργασίες για το σπίτι Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν τις ασκήσεις β και γ (σελ. 10-11) 26-11-2021 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Γλώσσα Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 7 «Πώς λέμε OXI» κεφ. 8 (σελ. 67-68) και φτιάξαμε όλοι μαζί ένα παραμύθι με τις λέξεις του Β.M. (σελ. 68) σύμφωνα με τις οδηγίες της Βάγιας. Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε την άσκηση 9 (σελ. 39) Εργασίες για το σπίτι Τ.Ε.: Να κάνουν την άσκηση 11 (σελ. 40).   Μαθηματικά Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 3, κεφ. 17 «Υπολογίζω με πολλούς τρόπους μέχρι το 100. Εισαγωγή στην προπαίδεια» (σελ. 49) και κάναμε μόνο την εργασία 2. Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε την άσκηση α (σελ. 8). Εργασίες για το σπίτι Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν την άσκηση β (σελ. 9). 25-11-2021 ΠΕΜΠΤΗ Γλώσσα Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 7 «Πώς λέμε OXI» κεφ. 5, 6 και 7 (σελ. 64-66). Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε τις ασκήσεις 5 και 6 (σελ. 37) Εργασίες για το σπίτι Ανάγνωση: Το κείμενο «Στο σινεμά» (σελ. 64). Αντιγραφή: Να γράψουν την πρώτη στροφή του ποιήματος «Το ερωτηματικό» από το Β.Μ. (σελ. 65) στο τετράδιο Αντιγραφής. Ορθογραφία: Να μάθουν να γράφουν σωστά την πρώτη πρόταση του κειμένου «Στο σινεμά» του Β.Μ. (σελ. 64) Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν τις ασκήσεις 7 και 8 (σελ. 38) Μαθηματικά Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 3, κεφ. 16 «Γνωρίζω καλύτερα τα γεωμετρικά μοτίβα» (σελ. 46-47). Εργασίες για το σπίτι Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν τις ασκήσεις α, β και γ (σελ. 6-7)   24-11-2021 ΤΕΤΑΡΤΗ Γλώσσα Γράψαμε επαναληπτικό στην 6η ενότητα. Μαθηματικά Γράψαμε επαναληπτικό στη 2η ενότητα. Εργασίες για το σπίτι Να κάνουν τις διαδραστικές ασκήσεις επανάληψης της 2ης ενότητας που έχουν αναρτηθεί στις εργασίες της πλατφόρμας eclass. Εργαστήριο Δεξιοτήτων Παρακολουθήσαμε ένα βίντεο για τον Λουί Μπράιγ και γνωρίσαμε το ελληνικό αλφάβητο Μπράιγ. Συμπληρώσαμε ένα σχετικό φύλλο εργασίας και δημιουργήσαμε το ελληνικό αλφάβητο Μπράιγ με πλαστικά καπάκια. Αύριο να φέρουν μαζί τους τον πηλό, ένα πλαστικό καπάκι κι ένα ξυλάκι από σουβλάκι. 23-11-2021 ΤΡΙΤΗ Γλώσσα Διαβάσαμε και ξανασυζητήσαμε πότε βάζουμε διαλυτικά, απόστροφο και ενωτικό. Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε τον πίνακα αυτοαξιολόγησης της 6ης ενότητας. Ανθολόγιο: Διαβάσαμε «Το τρομαγμένο χελιδονάκι» (σελ. 87-89). Εργασίες για το σπίτι Φύλλο εργασίας επανάληψης 6ης ενότητας. ‘Oσοι θέλουν μπορούν να κάνουν τις διαδραστικές ασκήσεις επανάληψης της 6ης ενότητας, που έχουν αναρτηθεί στις εργασίες της πλατφόρμας eclass και να τις υποβάλουν ηλεκτρονικά. Μαθηματικά Β.Μ.: Προχωρήσαμε στο επαναληπτικό κεφάλαιο της 3ης ενότητας  και κάναμε τις εργασίες 1 και 2 (σελ. 44). Εργασίες για το σπίτι Β.Μ.: Να συμπληρώσουν τον πίνακα αυτοαξιολόγησης (σελ. 44). Τ.Ε.: Να κάνουν  τις ασκήσεις β, γ και ε (Να φτιάξουν μόνο το τετράγωνο ΑΒΓΔ και να βρουν την περίμετρό του)  του επαναληπτικού κεφαλαίου (σελ. 38-39). Εργαστήριο Δεξιοτήτων Συζητήσαμε ποιες δυσκολίες θα αντιμετώπιζε ένας συμμαθητής μας με προβλήματα όρασης στην τάξη, προτείναμε λύσεις και συμπληρώσαμε ένα φύλλο εργασίας. Αύριο να φέρουν πλαστικά καπάκια μαζί τους.   22-11-2021 ΔΕΥΤΕΡΑ Γλώσσα Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 6 «Είμαστε  έτοιμοι» κεφ. 4  και 5  (σελ. 56-57).   Εργασίες για το σπίτι Ανάγνωση: Τις δύο πρώτες παραγράφους του παραμυθιού «Ο αϊτός και το αηδόνι» (σελ. 56). Αντιγραφή: Να γράψουν το σημείωμα του Λουκά από το Τ.Ε. (σελ. 33) στο Τετράδιο Αντιγραφής. Φύλλο εργασίας με απόστροφο.   Μαθηματικά Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 2 κεφ. 15 «Μετρώ ευθύγραμμα τμήματα» και κάναμε την εργασία 1 (σελ. 42-43).   Εργασίες για το σπίτι Β.Μ.: Να διαβάσουν το συμπέρασμα (σελ. 43). Τ.Ε.: Να κάνουν  τις ασκήσεις β και δ του κεφαλαίου 15 (σελ. 36-37).     19-11-2021 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Γλώσσα Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 6 «Είμαστε  έτοιμοι» κεφ. 2  και 3  (σελ. 53-55). Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε την άσκηση 4  (σελ. 32). Κάναμε μια διαδραστική άσκηση με το ενωτικό. Εργασίες για το σπίτι Ανάγνωση: Τις επτά πρώτες σειρές του κειμένου «Στο καλό χελιδονάκια» (σελ. 55). Ευρετήριο και Ορθογραφία: Να μάθουν να γράφουν σωστά τις λέξεις του Β.Μ. (σελ. 54) και να τις γράψουν στο Ευρετήριο. Φύλλο εργασίας με διαλυτικά. Μαθηματικά Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 2 κεφ. 14 «» και κάναμε την εργασία 2 (σελ. 40-41). Εργασίες για το σπίτι Β.Μ.: Να διαβάσουν το συμπέρασμα (σελ. 41). Τ.Ε.: Να κάνουν  τις ασκήσεις β και γ του κεφαλαίου 14 (σελ. 34-35). Από την επόμενη Τετάρτη θα χρειαστούμε για το εργαστήριο δεξιοτήτων πηλό, νερομπογιές και πλαστικά καπάκια από μπουκάλια.   18-11-2021 ΠΕΜΠΤΗ Γλώσσα Γράψαμε επαναληπτικό στην 5η ενότητα. Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 6 «Είμαστε  έτοιμοι» κεφ. 1  (σελ. 51-53). Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε την άσκηση 3  (σελ. 32). Εργασίες για το σπίτι Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν την άσκηση 2  (σελ. 31) αφού συμβουλευτούν πρώτα τις σελ. 52-53 του Β.Μ. . Αντιγραφή: Το μήνυμα από το κίτρινο σημείωμα στο Β.Μ. (σελ. 51) Ορθογραφία: Τη φράση με τα έντονα γράμματα στο Β.Μ. (σελ. 52)   Μαθηματικά Δεν προχωρήσαμε. 16-11-2021 ΤΡΙΤΗ Γλώσσα Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 5 «Πάμε για ψώνια;»  κεφ. 8 (σελ. 50). Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε την άσκηση 6 (σελ. 29). Εργασίες για το σπίτι Να κάνουν τις διαδραστικές ασκήσεις επανάληψης της 5ης ενότητας που έχουν αναρτηθεί στις εργασίες της πλατφόρμας eclass. Μαθηματικά: Β.Μ.: Ολοκληρώσαμε το κεφ. 13 «Γνωρίζω καλύτερα τα γεωμετρικά στερεά» και συμπληρώσαμε τις εργασίες 1 και 2 (σελ. 39). Εργασίες για το σπίτι Β.Μ.: Να διαβάσουν το συμπέρασμα (σελ. 39) Τ.Ε.: Να κόψουν το ανάπτυγμα του κύβου της καρτέλας του κεφ. 13 από το παράρτημα του Β.Μ., να χρωματίσουν τις έδρες του και να τον κατασκευάσουν. Φύλλο εργασίας με γεωμετρικά σχήματα. Μελέτη Περιβάλλοντος: Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 2 «Η συνοικία μου» κεφ. 2.3 (Κατοικίες και οικογένειες) (σελ. 28-29) Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν το φύλλο εργασίας 6 (σελ. 10). 15-11-2021 ΔΕΥΤΕΡΑ Γλώσσα Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 5 «Πάμε για ψώνια;»  κεφ. 6 και 7 (σελ. 48-49). Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε τις ασκήσεις 3 και 5 (σελ. 27-28). Εργασίες για το σπίτι Ανάγνωση: Το ποίημα «Οι μέρες της εβδομάδας (σελ. 48). Ορθογραφία: Να μάθουν να γράφουν σωστά τις λέξεις από το Β.Μ. (σελ. 49) που έγραψαν στα σακουλάκια. Φύλλο εργασίας (αβ-αφ) – (εβ-εφ) Μαθηματικά: Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 2 κεφ. 13 «Γνωρίζω καλύτερα τα γεωμετρικά στερεά» (σελ. 38) και κάναμε μόνο τη δραστηριότητα του βιβλίου. Εργασίες για το σπίτι Τ.Ε.: Να κόψουν τα κομμάτια του τάγκραμ της καρτέλας του κεφ. 13 από το παράρτημα του Β.Μ. και να συμπληρώσουν την άσκηση β του κεφ. 13 (σελ. 32). Στη συνέχεια να επιλέξουν ένα από τα τρία σχέδια της άσκησης, να το φτιάξουν και να το κολλήσουν πάνω σε χρωματιστό χαρτί.   12-11-2021 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Γλώσσα Εργασίες για το σπίτι Να κάνουν τις διαδραστικές ασκήσεις με τις εποχές και τους μήνες που έχουν αναρτηθεί στις εργασίες της πλατφόρμας eclass με τη σημερινή ημερομηνία και να τις υποβάλουν. Μαθηματικά: Δεν προχωρήσαμε. 11-11-2021 ΠΕΜΠΤΗ Γλώσσα Τ.Ε.: Ακούσαμε και τραγουδήσαμε το τραγούδι Δώδεκα μήνες αθλητές, το οποίο θα βρείτε αναρτημένο και στις εργασίες της πλατφόρμας eclass και συμπληρώσαμε τις ασκήσεις 2 και 4 (σελ. 26-28). Εργασίες για το σπίτι Αντιγραφή: Να μάθουν απ΄έξω τους 12 μήνες με τη σειρά και με τα δύο τους ονόματα από το Τ.Ε. (σελ. 27) και να τους γράψουν στο Τετράδιο Αντιγραφής. Στις εργασίες της πλατφόρμας eclass μπορούν να κάνουν μια διαδραστική άσκηση με τους μήνες κι ένα κρυπτόλεξο, για να εξασκηθούν. Μαθηματικά: Δεν προχωρήσαμε. Κάναμε επαναληπτικές διαδραστικές ασκήσεις. 10-11-2021 Γλώσσα Εργασίες για το σπίτι Να κάνουν τις επαναληπτικές διαδραστικές ασκήσεις που έχουν αναρτηθεί με σημερινή ημερομηνία στις εργασίες της πλατφόρμας eclass. Μαθηματικά: Να κάνουν τις επαναληπτικές διαδραστικές ασκήσεις που έχουν αναρτηθεί με σημερινή ημερομηνία στις εργασίες της πλατφόρμας eclass.   09-11-2021 Γλώσσα Εργασίες για το σπίτι Να κάνουν τις επαναληπτικές διαδραστικές ασκήσεις που έχουν αναρτηθεί σήμερα στις εργασίες της πλατφόρμας eclass. Μαθηματικά: Να κάνουν τις επαναληπτικές διαδραστικές ασκήσεις που έχουν αναρτηθεί σήμερα στις εργασίες της πλατφόρμας eclass. 04-11-2021 ΤΕΤΑΡΤΗ Γλώσσα Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 5 «Πάμε για ψώνια;»  κεφ. 3 και 4  (σελ. 44-45). Εργασίες για το σπίτι Ανάγνωση: Τις δύο πρώτες στροφές του ποιήματος «Η διαφήμιση» στο Β.Μ. (σελ. 44). Αντιγραφή: Να γράψουν στο Τετράδιο Αντιγραφής την τρίτη στροφή του ποιήματος «Η διαφήμιση» (σελ. 44). Ορθογραφία: Να μάθουν να γράφουν σωστά τους μήνες του χρόνου από το Β.Μ. (σελ. 45) Μαθηματικά: Β.Μ.: Συμπληρώσαμε την εργασία του κεφ. 12 (σελ. 37). Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε την άσκηση γ του κεφ. 12 (σελ. 31).   03-11-2021 Γλώσσα Χρωματίσαμε  ένα φύλλο εργασίας με τα δίψηφα σύμφωνα, το οποίο μπορείτε να βρείτε στα μηνύματα της πλατφόρμας eclass και να εκτυπώσετε. Μαθηματικά Δεν προχωρήσαμε. Κάναμε διαδραστικές ασκήσεις, τις οποίες θα βρείτε αναρτημένες στις εργασίες της πλατφόρμας eclass με τίτλο Υπολογίζω τα ρέστα. Μελέτη Περιβάλλοντος  Δεν προχωρήσαμε. Κατασκευάσαμε διάφορα κτίρια από χαρτί για να δημιουργήσουμε μια πόλη. 02-11-2021 ΤΡΙΤΗ Γλώσσα Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 5 «Πάμε για ψώνια;»  κεφ. 2  (σελ. 43), ψάξαμε με την ομάδα μας και βρήκαμε διάφορες πληροφορίες στις συσκευασίες που φέραμε και συζητήσαμε. Εργασίες για το σπίτι Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν την άσκηση 1 (σελ. 25). Να διαλέξουν μια διαφήμιση από ένα περιοδικό και να φέρουν τη σελίδα του περιοδικού αύριο στο σχολείο, για να συζητήσουμε. Μαθηματικά: Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 2 κεφ. 12 «Υπολογίζω τα ρέστα» (σελ. 36-37) και κάναμε μόνο τη δραστηριότητα του βιβλίου. Εργασίες για το σπίτι Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν τις ασκήσεις α και δ του κεφ. 12 (σελ. 30-31). Μελέτη Περιβάλλοντος: Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 2 «Η συνοικία μου» κεφ. 2.2 (Πάμε μια βόλτα) (σελ. 26-27) .       01-11-2021 ΔΕΥΤΕΡΑ Γλώσσα Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε τον πίνακα αυτοαξιολόγησης της 4ης ενότητας (σελ. 24). Συμπληρώσαμε ένα φύλλο εργασίας γράφοντας προτάσεις κάτω από τις εικόνες. Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 5 «Πάμε για ψώνια;»  κεφ. 1  (σελ. 41-43). Εργασίες για το σπίτι Ανάγνωση: Να διαβάσουν τις εννιά πρώτες σειρές του κειμένου (σελ. 42). Να φέρουν αύριο από το σπίτι τους συσκευασίες από προϊόντα τροφίμων. Μαθηματικά: Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 2 κεφ. 11 «Γνωρίζω καλύτερα τα κέρματα του ευρώ» (σελ. 34-35) και συμπληρώσαμε τη δραστηριότητα του βιβλίου. Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε την άσκηση  γ του κεφ. 11 (σελ. 28). Εργασίες για το σπίτι Β.Μ.: Να διαβάσουν το συμπέρασμα (σελ. 35) Τ.Ε.: Να κόψουν τα κέρματα του ευρώ της καρτέλας του κεφ. 11 από το παράρτημα του Β.Μ. και να τα χρησιμοποιήσουν για να συμπληρώσουν την άσκηση δ του κεφ. 11 (σελ. 29). Φύλλο εργασίας (Γνωρίζω καλύτερα τα κέρματα του ευρώ)   29-10-2021 Γλώσσα Γράψαμε επαναληπτικό στην 4η ενότητα. Εργασίες για το σπίτι Να κάνουν τις διαδραστικές ασκήσεις με τίτλο  Παίζω με αλφαβητικές σειρές που έχουν αναρτηθεί στις εργασίες της πλατφόρμας eclass. Μαθηματικά: Τ.Ε.: Διορθώσαμε τις ασκήσεις που είχαν για σήμερα και συμπληρώσαμε την άσκηση β του κεφ. 10 (σελ. 26). Εργασίες για το σπίτι Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν την άσκηση δ του κεφ. 10 (σελ. 27). Να κάνουν τις διαδραστικές ασκήσεις με τίτλο  Φτιάχνω διψήφιους αριθμούς με προϋποθέσεις  που έχουν αναρτηθεί στις εργασίες της πλατφόρμας eclass.   27-10-2021 Γλώσσα Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 7 «Πώς λέμε ΟΧΙ» κεφ. 1 (σελ.58-61). Διαβάσαμε το παραμύθι «Σαν παραμύθι» και συζητήσαμε τις ερωτήσεις κατανόησης του κειμένου. Οι μαθητές παρατήρησαν διάφορες γελιογραφίες της 28ης Οκτωβρίου 1940, τις επεξεργάστηκαν και δημιούργησαν δικές τους. Κατασκευάσαμε ομαδικά μια ελληνική σημαία από φελιζόλ και καπάκια και τραγουδήσαμε τον εθνικό ύμνο. Εργασίες   Ανάγνωση: Να διαβάσουν την πρώτη παράγραφο του παραμυθιού «Σαν παραμύθι» (σελ. 60).  Ορθογραφία: Την πρώτη πρόταση του παραμυθιού (σελ. 60). Την Πέμπτη 28-10-2021 δεν θα πραγματοποιηθούν μόνο οι παρελάσεις. Ο εκκλησιασμός, η κατάθεση στεφανιών και τα ποιήματα στο ηρώο θα γίνουν κανονικά. Οι μαθητές της Β΄τάξης που μένουν στο Δάτο, θα συγκεντρωθούν στις 9:00 έξω από την εκκλησία. Οι μαθητές της Β΄τάξης του Πολυστύλου που έλαβαν ποιήματα, θα συγκεντρωθούν στις 10:00 στο ηρώο. Οι μαθητές της Β΄τάξης των Φιλίππων, επειδή δεν θα απαγγείλουν ποιήματα, μπορούν να εκκλησιαστούν και να παρακολουθήσουν την τελετή στο ηρώο συνοδευόμενοι από τους γονείς τους. Όσοι μαθητές του Πολυστύλου δεν έλαβαν ποιήματα για την 28η Οκτωβρίου, θα λάβουν για την 25η Μαρτίου.   25-10-2021 ΔΕΥΤΕΡΑ Γλώσσα Κάναμε επανάληψη της 4ης ενότητας. Ανθολόγιο: Διαβάσαμε το κείμενο «Ξ όπως ο ξιφίας» (σελ. 35) Εργασίες για το σπίτι Να κάνουν τις διαδραστικές ασκήσεις επανάληψης της 4ης ενότητας. Ανάγνωση: Την τελευταία παράγραφο του κειμένου «Ξ όπως ο ξιφίας» (σελ. 36) Μαθηματικά Δεν προχωρήσαμε,  επειδή έγινε δοκιμαστική παρέλαση.     22-10-2021 Γλώσσα Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 4 «Ετοιμασίες για το ταξίδι»  κεφ. 6  (σελ. 40). Τ.Ε.: Κάναμε τις ασκήσεις 4 και 5 (σελ. 22-23). Κάναμε διαδραστικές ασκήσεις διάκρισης  (τσ-στ και ξ-ψ). Εργασίες για το σπίτι Ορθογραφία και Ευρετήριο: Να μάθουν να γράφουν σωστά τις λέξεις της άσκησης 4 του Τ.Ε. (σελ. 22) και να τις γράψουν στο Ευρετήριο. Να κάνουν τις διαδραστικές ασκήσεις διάκρισης του ξ-ψ και τσ-στ που έχουν αναρτηθεί στις εργασίες της πλατφόρμας eclass. Μαθηματικά: Β.Μ.: Συμπληρώσαμε τις εργασίες 2 και3 (σελ. 31) Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε τις ασκήσεις  γ και δ του κεφ. 9 (σελ. 25). Εργασίες για το σπίτι Β.Μ.: Να διαβάσουν το συμπέρασμα (σελ. 31) Φύλλο εργασίας (Βρίσκω το μισό και το διπλάσιο στους αριθμούς 0-100)   Οι μαθητές που έλαβαν τα ποιήματα για την 28η Οκτωβρίου να φροντίσουν να τα μάθουν απ΄  έξω, για να μπορέσουμε να κάνουμε πρόβες τη Δευτέρα. 21-10-2021 ΠΕΜΠΤΗ Γλώσσα Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 4 «Ετοιμασίες για το ταξίδι»  κεφ. 4 και 5 (σελ. 38-39). Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε την άσκηση 1  (σελ. 19). Εργασίες για το σπίτι Ορθογραφία: Να μάθουν να γράφουν σωστά τις λέξεις του δεύτερου καταλόγου από το Β.Μ. (σελ. 39) Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν τις ασκήσεις 2 και 3 (σελ. 20-21). Μαθηματικά Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 2 κεφ. 9 «Βρίσκω το μισό και το διπλάσιο στους αριθμούς 0-100» και συμπληρώσαμε την εργασία 1 (σελ. 31). Εργασίες για το σπίτι Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν την άσκηση α του κεφαλαίου 9 (σελ. 24)   20-10-2021 ΤΕΤΑΡΤΗ Γλώσσα Γράψαμε επαναληπτικό στην 3η ενότητα. Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 4 «Ετοιμασίες για το ταξίδι» κεφ. 1 και 2 (σελ. 35-36). Εργασίες για το σπίτι Ανάγνωση: Τις τέσσερις λίστες του κεφ. 1 στο Β.Μ. (σελ. 36). Ορθογραφία και Αντιγραφή: Να μάθουν να γράφουν σωστά τις λέξεις της τέταρτης λίστας από το Β.Μ. (σελ. 36) και να τις γράψουν στο Τετράδιο Αντιγραφής. Μαθηματικά: Γράψαμε επαναληπτικό στην 1η ενότητα. Εργαστήριο Δεξιοτήτων Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες κι επιχείρησαν με κλειστά μάτια να κινηθούν στο χώρο του σχολείου, να δώσουν οδηγίες στους συμμαθητές τους και να καταγράψουν τις δυσκολίες που συνάντησαν. Μελέτη Περιβάλλοντος: Δεν προχωρήσαμε, επειδή έγινε δοκιμαστική παρέλαση την ώρα αυτή.   19-10-2021 ΤΡΙΤΗ Γλώσσα Κάναμε επανάληψη και συμπληρώσαμε ένα επαναληπτικό φύλλο εργασίας. Εργασίες για το σπίτι Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν τον πίνακα αυτοαξιολόγησης (σελ. 18) Να κάνουν τις  διαδραστικές ασκήσεις επανάληψης της 3ης ενότητας που έχουν αναρτηθεί στις εργασίες της πλατφόρμας eclass. Μαθηματικά: Διορθώσαμε τις ασκήσεις που είχαν για σήμερα και συμπληρώσαμε την άσκηση 5 του Β.Μ. (σελ. 29). Εργασίες για το σπίτι Να κάνουν τις  διαδραστικές ασκήσεις επανάληψης της 1ης ενότητας που έχουν αναρτηθεί στις εργασίες της πλατφόρμας eclass.   Μελέτη Περιβάλλοντος: Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 2 «Η συνοικία μου» κεφ. 2.1 (Τι υπάρχει στη συνοικία) (σελ. 23-25). Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν το φύλλο εργασίας 5 (σελ. 9). Σήμερα οι μαθητές έλαβαν μια υπεύθυνη δήλωση για τα σχολικά γεύματα. Όσοι γονείς επιθυμούν τα παιδιά τους να συμμετέχουν στα σχολικά γεύματα, να συμπληρώσουν την υπεύθυνη δήλωση και να την επιστρέψουν αύριο.   18-10-2021 ΔΕΥΤΕΡΑ Γλώσσα Διαβάσαμε και γράψαμε ορθογραφία. Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 3 «Στον κόσμο των κόμικς» κεφ. 8 και 9 (σελ. 33-34). Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε την άσκηση 4 (σελ. 16). Εργασίες για το σπίτι Ανάγνωση: Το κείμενο «Ο Αρμπέν χάνει το δόντι του» στο Β.Μ. (σελ. 33). Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν τις ασκήσεις 5 και 6 (σελ. 17). Να κάνουν την διαδραστική άσκηση με τίτλο «Που-πού/πως-πώς» που έχει αναρτηθεί στις εργασίες της πλατφόρμας eclass. Μαθηματικά Β.Μ.: Προχωρήσαμε στο επαναληπτικό κεφάλαιο της 1ης ενότητας και συμπληρώσαμε τις εργασίες 1, 2 και 3 (σελ. 28-29). Εργασίες για το σπίτι Β.Μ.: Να συμπληρώσουν τον πίνακα αυτοαξιολόγησης (σελ. 28). Τ.Ε.: Να κάνουν  τις ασκήσεις γ και στ του επαναληπτικού κεφαλαίου (σελ. 22-23). 14-10-2021 ΠΕΜΠΤΗ Γλώσσα Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 3 «Στον κόσμο των κόμικς»  κεφ. 6 και 7 (σελ. 32-33). Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε τις ασκήσεις 1, 2 και 3  (σελ. 12). Εργασίες για το σπίτι Ανάγνωση: Το ποίημα «Ο αστροναύτης» στο Β.Μ. (σελ. 32). Ορθογραφία και Αντιγραφή: Να γράψουν στο Τετράδιο Αντιγραφής και να μάθουν να γράφουν σωστά τους 3 πρώτους στίχους του ποιήματος «Το σαλιγκάρι» από του Β.Μ. (σελ. 33). Να κάνουν τις διαδραστικές ασκήσεις με τίτλο «Παίζω με τα δίψηφα σύμφωνα» και «Δίψηφα φωνήεντα» που έχουν αναρτηθεί στις εργασίες της πλατφόρμας eclass. Μαθηματικά Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε τους άξονες συμμετρίας στην άσκηση δ του κεφ.  8 (σελ. 21). Εργασίες για το σπίτι Τ.Ε.: Να χρωματίσουν συμμετρικά τα σχήματα της άσκησης δ του κεφ.  8 (σελ. 21) 13-10-2021 ΤΕΤΑΡΤΗ Γλώσσα Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 3 «Στον κόσμο των κόμικς» κεφ. 5  και φτιάξαμε το δικό μας κόμικς (σελ. 31) Μαθηματικά Παίξαμε ένα διαδραστικό παιχνίδι για να βρούμε το μισό διάφορων αριθμών. Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 1 κεφ. 8 «Ανακαλύπτω τη συμμετρία γύρω μου» και κάναμε τις εργασίες (σελ. 26-27). Εργασίες για το σπίτι Β.Μ.: Να διαβάσουν το συμπέρασμα (σελ. 27). Τ.Ε.: Να κάνουν  τις ασκήσεις α και β του κεφαλαίου 8 (σελ. 20). Εργαστήριο Δεξιοτήτων Διαβάσαμε ένα απόσπασμα από το παραμύθι «Φένια η αγαπημένη των ήχων», παρακολουθήσαμε ένα  εκπαιδευτικό βίντεο για να τη γνωρίσουμε καλύτερα και συζητήσαμε. Ακούσαμε το αγαπημένο της τραγούδι και δημιουργήσαμε ένα κολάζ ζωγραφίζοντας  όσα αγαπάει. Μελέτη Περιβάλλοντος Οι μαθητές ανακοίνωσαν τους κανόνες  που πρότειναν  χθες με την ομάδα τους και τους καταγράψαμε για να τους αναρτήσουμε στην τάξη μας και να τους υπογράψουν. 12-10-2021 ΤΡΙΤΗ Γλώσσα Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 3 «Στον κόσμο των κόμικς» κεφ. 1, 2 και 3 (σελ. 27-29) Εργασίες για το σπίτι Ανάγνωση: Το κόμικς στο Β.Μ. (σελ. 28-29). Μαθηματικά: Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 1 κεφ. 7 «Βρίσκω το μισό και το ολόκληρο» και συμπληρώσαμε τις εργασίες 1 και 2 (σελ. 25). Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε την άσκηση δ του κεφ. 7 (σελ. 19) Εργασίες για το σπίτι Β.Μ.: Να διαβάσουν το συμπέρασμα (σελ.25). Τ.Ε.: Να κόψουν τα σχήματα της καρτέλας του κεφ. 7 από το παράρτημα του βιβλίου τους και να κάνουν τις ασκήσεις α και γ του κεφαλαίου 7 (σελ. 18) Να φέρουν  αύριο μαζί τους ένα μικρό καθρεφτάκι. Μελέτη Περιβάλλοντος: Β.Μ.: Γράψαμε το γράμμα προς τον δήμαρχο στην ενότητα 1 «Το σχολείο» κεφάλαιο 1.4 (Θέλουμε ένα όμορφο σχολείο) και προχωρήσαμε στο κεφάλαιο 1.5 (Έχουμε κανόνες) (σελ. 19-20). Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε το φύλλο εργασίας 4 με την ομάδα μας (σελ. 8).   08-10-2021 Γλώσσα Γράψαμε επαναληπτικό στη 2η ενότητα. Μαθηματικά: Β.Μ.: Ολοκληρώσαμε τη δραστηριότητα του κεφ. 6 (σελ. 22) και κάναμε την εργασία 1 του βιβλίου (σελ. 23). Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε την άσκσηση β του κεφ. 6 (σελ. 16). Εργασίες για το σπίτι Β.Μ.: Να διαβάσουν το συμπέρασμα (σελ. 23). Τ.Ε.: Να κάνουν  την άσκσηση γ του κεφ. 6 (σελ. 16). Να κάνουν την  διαδραστική άσκηση με τίτλο «Βρίσκω την αξία των ψηφίων στους διψήφιους αριθμούς»  που έχει αναρτηθεί στις εργασίες της πλατφόρμας eclass. 30-09-2021 Γλώσσα Διαβάσαμε και γράψαμε ορθογραφία. Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 2 κεφ. 4, 5 και 7 (σελ. 24-26) Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε την άσκηση 4 (σελ. 12) Εργασίες για το σπίτι Ανάγνωση: Τον διάλογο της Χαράς με την κουκουβάγια στο Β.Μ. (σελ. 24). Ορθογραφία και Ευρετήριο: Να μάθουν να γράφουν σωστά τις 5 λέξεις που έχουν σημειώσει στο κίτρινο πινακάκι του Β.Μ. (σελ. 25) και να τις γράψουν στο Ευρετήριο. Μαθηματικά Να κάνουν τις διαδραστικές ασκήσεις που έχουν αναρτηθεί στις εργασίες της πλατφόρμας eclass.   Μαθηματικά Εργασίες για το σπίτι Να κάνουν τις διαδραστικές ασκήσεις που έχουν αναρτηθεί στις εργασίες της πλατφόρμας eclass.       28-09-2021 Γλώσσα Γράψαμε επαναληπτικό στην 1η ενότητα. Εργασίες για το σπίτι Φύλλο εργασίας συλλαβισμού. Μαθηματικά: Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 1 κεφάλαιο 4 (σελ. 18-19) Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε την άσκηση α του κεφ. 2 (σελ. 8) Εργασίες για το σπίτι Β.Μ.: Να διαβάσουν το συμπέρασμα (σελ.15). Τ.Ε.: Να κάνουν τις ασκήσεις β και γ του κεφαλαίου 2 (σελ. 8-9) Να κάνουν τις διαδραστικές ασκήσεις με τίτλο «Μετρώ με εκατοστόμετρα» που έχουν αναρτηθεί στις εργασίες της πλατφόρμας eclass και να τις υποβάλλουν ηλεκτρονικά. Μελέτη Περιβάλλοντος: Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 1 «Το σχολείο» κεφάλαιο 1.3 (Το περιβάλλον του σχολείου μου) και 1.4 (Θέλουμε ένα όμορφο σχολείο) (σελ. 16-19). Εργασίες για το σπίτι Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν μόνο τη στήλη εγώ στο φύλλο εργασίας 3 (σελ. 7). 27-09-2021 Γλώσσα Κάναμε επανάληψη της 1ης ενότητας Εργασίες για το σπίτι Να κάνουν τις διαδραστικές ασκήσεις επανάληψης 1ης ενότητας  που έχουν αναρτηθεί στις εργασίες της πλατφόρμας eclass.   Μαθηματικά: Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε τις ασκήσεις α, γ και δ του κεφ. 3 (σελ. 10-11) Εργασίες για το σπίτι Να κάνουν τις διαδραστικές ασκήσεις με τίτλο «Λύνω προβλήματα με ζωγραφική και παιχνίδι» που έχουν αναρτηθεί στις εργασίες της πλατφόρμας eclass.   Αύριο να φέρουν μαζί τους το μέτρο και να κόψουν τον χάρακα που θα βρουν στο παράρτημα της καρτέλας του κεφαλαίου 4 στο τέλος του βιβλίου τους 24-09-2021 Γλώσσα Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 1 «Στον δρόμο για το σχολείο» κεφ. 7- 8 (σελ. 19-20) Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε την άσκηση 3 (σελ. 9) Εργασίες για το σπίτι Τ.Ε.:  την άσκηση 4 (σελ. 9) Ανάγνωση: Το ποίημα «Ο σιδηρόδρομος» στο Β.Μ. (σελ. 20) Ευρετήριο: Να γράψουν τις λέξεις του κεφ. 8 από το Β.Μ. (σελ. 20). Αντιγραφή: Να γράψουν στο τετράδιο Αντιγραφής την πρώτη στροφή του ποιήματος «Ο σιδηρόδρομος» από το Β.Μ. (σελ. 20) και να ζωγραφίσουν κάτι σχετικό στο πάνω μέρος της σελίδας. Να κάνουν τις διαδραστικές ασκήσεις συλλαβισμού που έχουν αναρτηθεί στις εργασίες της πλατφόρμας eclass. Σήμερα δεν προχωρήσαμε στα Μαθηματικά, επειδή έγιναν αθλητικές δραστηριότητες στο  πλαίσιο  του  εορτασμού  της  Ευρωπαϊκής  Ημέρας  Σχολικού  Αθλητισμού.         23-09-2021 Γλώσσα Διαβάσαμε και γράψαμε ορθογραφία. Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 1 κεφάλαιο 6-7 (σελ. 18-19) Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε την άσκηση 2 (σελ. 8) Εργασίες για το σπίτι Ανάγνωση: Την πρώτη παράγραφο του κειμένου «Το κυλιόμενο πεζοδρόμιο» στο Β.Μ. (σελ. 18).     22-09-2021 Γλώσσα Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 1 «Στον δρόμο για το σχολείο» κεφ. 4 και 5 (σελ. 15-17) Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε την άσκηση 2 (σελ. 8). Εργασίες για το σπίτι Ορθογραφία: Να μάθουν να γράφουν σωστά τις προτάσεις του ποιήματος με τα έντονα γράμματα από το Β.Μ. (σελ. 15). Ανάγνωση: Τους οχτώ πρώτους στίχους του ποιήματος «Δε μ΄ακούς;» στο Β.Μ. (σελ. 15) Φύλλο εργασίας (Φτιάχνω τις δικές μου επιγραφές) Μαθηματικά Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 1 κεφάλαιο 3 (σελ. 16-17 ) και κάναμε τις εργασίες 1, 2 και 3. Εργασίες για το σπίτι Β.Μ.: Να διαβάσουν το συμπέρασμα (σελ. 19). Τ.Ε.: Να κάνουν  την άσκηση β του κεφαλαίου 3 (σελ. 10) αφού κόψουν πρώτα από το παράρτημα του βιβλίου των Μαθηματικών την καρτέλα του κεφ. 3.   Φύλλο εργασίας (Λύνω προβλήματα με ζωγραφική και παιχνίδια) 21-09-2021 Γλώσσα Διαβάσαμε και γράψαμε ορθογραφία. Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 1 «Στον δρόμο για το σχολείο» κεφ. 3 (σελ. 13-14) Παίξαμε το παιχνίδι «Από το τέλος στην αρχή» Εργασίες για το σπίτι Ανάγνωση: Να εξασκηθούν στην ανάγνωση των οχτώ πρώτων σειρών του κειμένου στο Β.Μ. (σελ. 13). Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν την άσκηση 1 (σελ. 7) Μαθηματικά: Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 1 κεφάλαιο 2 (σελ. 14-15) Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε την άσκηση α του κεφ. 2 (σελ. 8) Εργασίες για το σπίτι Β.Μ.: Να διαβάσουν το συμπέρασμα (σελ.15). Τ.Ε.: Να κάνουν τις ασκήσεις β και γ του κεφαλαίου 2 (σελ. 8-9) Μελέτη Περιβάλλοντος: Β.Μ.: Κάναμε μια πρώτη γνωριμία με το βιβλίο (σελ. 8-10 και προχωρήσαμε στην ενότητα 1 «Το σχολείο» κεφάλαιο 1(Το σχολείο μου) (σελ. 12-13) Εργασίες για το σπίτι Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν το φύλλο εργασίας 1  (σελ. 5) 20-09-2021 Γλώσσα Β.Μ.: Προχωρήσαμε στην ενότητα 1 «Στον δρόμο για το σχολείο» κεφ. 1 και 2 (σελ. 12-13) Εργασίες για το σπίτι Ανάγνωση: Να εξασκηθούν στην ανάγνωση των 10 τελευταίων σειρών του κειμένου στο Β.Μ. (σελ. 12) Ευρετήριο και Ορθογραφία: Να μάθουν να γράφουν σωστά τις λέξεις που έχουν κυκλώσει στο Β.Μ. (σελ. 12) και να τις γράψουν στο Ευρετήριο. Αντιγραφή: Να γράψουν στο τετράδιο Αντιγραφής την πρώτη στροφή του ποιήματος από το Β.Μ. (σελ. 13) και να ζωγραφίσουν κάτι σχετικό στο πάνω μέρος της σελίδας. Μαθηματικά Τ.Ε.: Συμπληρώσαμε τις επαναληπτικές ασκήσεις α, β, γ και ξεκινήσαμε την άσκηση δ του κεφ. 1 (σελ. 6-7). Εργασίες για το σπίτι Τ.Ε.: Να συμπληρώσουν τις ασκήσεις δ, ε και στ του κεφαλαίου 1 (σελ. 6)   17-09-2021 Γλώσσα Β.Μ.: Κάναμε μια πρώτη γνωριμία με το βιβλίο (σελ. 6-9), συζητήσαμε κι  επεξεργαστήκαμε την εικόνα (σελ.10-11). Εργασίες για το σπίτι Να κολλήσουν μια φωτογραφία τους στο Β.Μ. (σελ. 7) Να γράψουν στο ημερολόγιό τους. Μαθηματικά Β.Μ.: Κάναμε μια πρώτη γνωριμία με το βιβλίο (σελ. 4-9). 16-9-2021 Γλώσσα: Ασχοληθήκαμε με την ανάγνωση κειμένων, και συμπληρώσαμε ένα φύλλο εργασίας με επαναληπτικές ασκήσεις. Εργασία για το σπίτι : Να γράψουν στο ημερολόγιό τους. Μαθηματικά: Κάναμε επαναληπτικές ασκήσεις και ολοκληρώσαμε το φύλλο εργασίας που ξεκινήσαμε χθες. Αύριο να φέρουν μαζί τους το α΄τεύχος του Βιβλίου και του Τετραδίου Εργασιών της Γλώσσας και των Μαθηματικών. 15-9-2021 Γλώσσα: Ασχοληθήκαμε με την ανάγνωση κειμένων, θυμηθήκαμε τους κανόνες γραμματικής που μάθαμε στην Α΄τάξη  και συμπληρώσαμε ένα εικονόλεξο. Εργασία για το σπίτι : Να γράψουν σήμερα στο ημερολόγιό τους. Μαθηματικά: Κάναμε επαναληπτικές ασκήσεις προσθέσεων και αφαιρέσεων και συμπληρώσαμε ένα φύλλο εργασίας Σήμερα οι μαθητές έλαβαν το πρόγραμμα μαθημάτων και τον κατάλογο με τα σχολικά είδη που θα χρειαστούμε. Οι μαθητές που μετακινούνται με λεωφορείο θα χρειαστεί να προσκομίσουν μια φωτογραφία για το Ειδικό Μαθητικό Δελτίο.