Σπονδυλική Στήλη

«ΓΝΩΡΙΖΩ ? ΑΓΑΠΩ – ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΗΝ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΜΟΥ ΣΤΗΛΗ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ Ε΄ΚΑΙ ΣΤ΄ ΤΑΞΗΣ

Υλικό 8ης Εβδομάδας 

8h

Υλικό 7ης Εβδομάδας

7h bdomada

Υλικό 6ης Εβδομάδας

6 spond

 

Υλικό 5ης Εβδομάδας

5i spond

Υλικό 4ης Εβδομάδας

spond4

Υλικό 3ης Εβδομάδας

spon3

Υλικό 2ης Εβδομάδας

2 spon

Υλικό 1ης Εβδομάδας

spond1

-Λίγα λόγια για το πρόγραμμα-

*Το πρόγραμμα απευθύνεται αποκλειστικά στους μαθητές των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων.  Φυσικά όποιος άλλος το επιθυμεί μπορεί να παρακολουθεί τις παρουσιάσεις αλλά θερμή παράκληση να μην απαντάει στις ερωτήσεις που διαθέτει στο τέλος κάθε παρουσίαση.

spond2

Α. Εισαγωγή στο θέμα

Όπως πιθανόν θα γνωρίζεις, η  Σπονδυλική Στήλη του ανθρώπου θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά και πολύπλοκα όργανα-ίσως μετά τον εγκέφαλο! Οι σπουδαίες λειτουργίες που επιτελεί, την καθιστούν ένα σοφά κατασκευασμένο όργανο του ανθρώπινου σώματος που η σωστή του λειτουργία συμβάλει στην διατήρηση, της καλής διάθεσης και γενικά της υγείας του ανθρώπου.

Η μακροχρόνια μη σωστή στάση της Σπονδυλικής Στήλης καθώς είμαστε όρθιοι, καθόμαστε ή σηκώνουμε ένα βάρος, οδηγεί στην εμφάνιση  διαφόρων μυοσκελετικών παθήσεων-προβλημάτων (πόνος στη μέση, στον αυχένα κ.α.). Πολλά από αυτά τα προβλήματα θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί αν μαθαίναμε από μικρή ηλικία να χρησιμοποιούμε σωστά τη Σπονδυλική μας Στήλη στις καθημερινές μας δραστηριότητες.

Β. Σκοπός του προγράμματος

Σκοπός του προγράμματος αγωγής υγείας «Γνωρίζω-Αγαπώ-Προστατεύω τη Σπονδυλική μου Στήλη» είναι μάθεις:

  • βασικά στοιχεία ανατομίας της Σπονδυλικής Στήλης (από τι αποτελείται, ποια είναι η λειτουργία της, σε τι μας χρησιμεύει κ.α.)
  • πως να χρησιμοποιούμε σωστά τη Σπονδυλική μας Στήλη (σε καθιστή θέση, στο σήκωμα ενός βάρους κ.α.)
  • πως να χρησιμοποιούμε ορθά-εργονομικά διάφορα αντικείμενα και έπιπλα ώστε να μην καταπονούμε τη Σπονδυλική μας Στήλη (ηλεκτρονικός υπολογιστής, καρέκλα κ.α.)

Γ. Οδηγίες για την υλοποίηση του προγράμματος

  • Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 8 εβδομάδες.
  • Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί εξ? αποστάσεως. Δηλαδή, καλείσαι κάθε εβδομάδα να επισκέπτεσαι τον ιστότοπο του σχολείου και να βλέπεις την παρουσίαση με την ένδειξη «1η εβδομάδα» «2η εβδομάδα» κλπ και να απαντάς στις ερωτήσεις που ακολουθούν.
  • Συγκεκριμένα κάθε Τρίτη θα αναρτάται η νέα παρουσίαση.
  • Καλό θα είναι θα βλέπεις πάνω από μία φορά την κάθε παρουσίαση.

Δ. Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσεις να ρωτήσεις τη δασκάλα σου ή να στείλεις   e-mail στη νοσηλεύτρια αγωγής υγείας (Μαχαιρίδου Κατερίνα, Π.Ε.Δ.Υ.-Μ.Υ. Καβάλας, Μέλος του Δικτύου Αγωγής Υγείας της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, mahairkat@yahoo.gr).

Λοιπόν, ξεκινάς το ταξίδι της γνώσης?

?αυτή η γνώση θα σου είναι  χρήσιμη για όλη σου τη ζωή γιατί αφορά

ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ

Σπονδυλική Στήλη!

spond1

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

Αφήστε μια απάντηση