Ε’ Μαθήματα 2023-24

Ε’ Μαθήματα 2023-24

Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ.42: Τηλεόραση και διαφήμιση, μιλήσαμε για τις διαφημίσεις, τα θετικά και αρνητικά και πώς και πόσο μας επηρεάζουν. Για το σπίτι: Τετράδιο εργασιών σελ. 67 άσκ.7  και σελ. 69 άσκ. 8. Από εδώ και πέρα θα κάνουμε διάφορες ασκήσεις από το τετράδιο εργασιών και δε θα τηρούμε συγκεκριμένη σειρά. Τα γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα έχουν διδαχτεί αυτή τη χρονιά και είναι γνωστά.

Ιστορία: Βιβλίο μαθητή σελ. 86-89: Το κράτος αντιμετωπίζει μεγάλα εσωτερικά προβλήματα, νέοι εχθροί εμφανίζονται. Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα.

Φυσική: Βιβλίο μαθητή σελ.57-62: Ηλεκτρισμός. Διαβάσαμε πληροφορίες για τον ηλεκτρισμό. Για το σπίτι: Την Παρασκευή 24/5/24 θα γράψουμε επαναληπτικό στη Φυσική.

 

Δευτέρα 20 Μαΐου 2024  Καλή εβδομάδα με υγεία!

Γλώσσα,Φυσική, Κοιν. Αγωγή: Κάναμε πρόβες

Μαθηματικά: Κάναμε στο τετράδιο Μαθηματικών προβλήματα με ποσοστά. Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα.

 

Παρασκευή 17 Μαΐου 2024  Καλό Σαββατοκύριακο!

Φυσική: Τελειώσαμε το κεφάλαιο του ηλεκτρισμού σελ. 125 εργ. 1,2,3. Για το σπίτι: Διαβάζουμε για το επαναληπτικό αυτά που σημειώσαμε στο βιβλίο. Θα το γράψουμε την Τετάρτη 22 Μαΐου.

Μαθηματικά, Θρησκευτικά: Κάναμε πρόβες.

 

Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Γλώσσα: Δεν προχωρήσαμε παρακάτω, εξηγήσαμε τις ασκήσεις του επαναληπτικού.

Μαθηματικά: Τετράδιο εργασιών σελ. 19-20, άσκ. 3, πρόβλημα 1,2. Κάναμε ασκήσεις ποσοστών στον πίνακα. Για το σπίτι: Το πρόβλημα 3 σελ. 20 του τετραδίου εργασιών.

Ιστορία: Βιβλίο μαθητή σελ. 80-83: Η καθημερινή ζωή στην ύπαιθρο στα χρόνια των Ισαύρων και των Μακεδόνων. Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα.

Εργαστήριο δεξιοτήτων: Ξεκινήσαμε πρόβες για τη γιορτή μας.

 

Τετάρτη 15 Μαΐου 2024 

Γλώσσα: Γράψαμε επαναληπτικό. Βιβλίο μαθητή σελ. 41 , εμπλουτισμός λεξιλογίου, άσκ. 9. Για το σπίτι: Ένα φυλλάδιο με επαναληπτικές ασκήσεις, η άσκηση 5 με τη χρονική αντικατάσταση θα γίνει στο τετράδιο εργασιών.

Μαθηματικά: Βιβλίο μαθητή σελ. 21-22: Η έννοια του ποσοστού, διερεύνηση και θεωρία. Μιλήσαμε για τα ποσοστά και τι εκφράζουν. Για το σπίτι: Διαβάζω τη θεωρία του μαθήματος και κάνω τις ασκήσεις 1 και 2 του τετραδίου εργασιών σελ. 19.

 

Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 38-40, ασκ. 4,5,6,7. Μιλήσαμε για τα θετικά και αρνητικά της τηλεόρασης και τα γράψαμε στις ασκήσεις και θυμηθήκαμε τα αρκτικόλεξα και τις συντομογραφίες. Για το σπίτι: Συνεχίζουμε την άσκηση 8 στη σελ. 40 του βιβλίου μαθητή. Αύριο θα γράψουμε επαναληπτικό στην ενότητα 13. Διαβάζουμε καλά την ενεργητική και παθητική σύνταξη, τα απόλυτα και τακτικά αριθμητικά, το υποκείμενο, αντικείμενο, κατηγορούμενο και τα ρήματα με δεύτερο συνθετικό το βάλλω, πότε γράφονται με ένα λ και πότε με δύο.

Ιστορία:  Βιβλίο μαθητή σελ. 75-76: Το Βυζάντιο φτάνει στο απόγειο της ακμής του, σελ. 77-79: Η ανάπτυξη των γραμμάτων και η μελέτη των αρχαίων Ελλήνων κλασσικών. Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα. Από εδώ και πέρα θα συζητάμε  τα  μαθήματα της ιστορίας στην τάξη και θα προχωράμε λίγο περισσότερο.

Φυσική: Τετράδιο εργασιών σελ. 123-124: Ηλεκτρικό ρεύμα – μια επικίνδυνη υπόθεση. Για το σπίτι: Θα συνεχίσουμε την επόμενη φορά.

 

Δευτέρα 13 Μαΐου 2024  Καλή εβδομάδα με υγεία!

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 35-37: Ξεκινήσαμε τη 15η ενότητα με θέμα την τηλεόραση. Μάθαμε τις αιτιολογικές προτάσεις. Γράψαμε στο τετράδιο γραμματικής ποιες είναι οι αιτιολογικές προτάσεις και κάναμε την άσκηση 1,2,3 του βιβλίου σελ. 37. Για το σπίτι: Μαθαίνω για τις αιτιολογικές προτάσεις αυτά που γράψαμε και ορθογραφία τις λέξεις που γράψαμε στο τετράδιο: τηλεόραση, ευτυχής, -ής, -ές, λογαριασμός, παρηγοριά, ημερομηνία, εκστρατεία, διαδίκτυο, ηλεκτρονικός -ή, -ό.

Μαθηματικά: Φυλλάδιο με όλα τα διαφορετικά είδη διαίρεσης και εξάσκηση στον πίνακα σε διάφορες διαιρέσεις. Για το σπίτι: Μελετώ το φυλλάδιο και κάνω τις διαιρέσεις κάθετα στο τετράδιο  μαθηματικών: α) 9:4 , β) 3:8, γ) 15,6:6, δ) 7: 0,2   ε) 3,5: 0,7.

Φυσική: Τετράδιο εργασιών σελ. 121-122: Μάθαμε την παράλληλη σύνδεση σ’ ένα κύκλωμα και κάναμε τις εργασίες για το σπίτι. Για το σπίτι: Μαθαίνω το συμπέρασμα και το σκίτσο που μας δείχνει την παράλληλη σύνδεση.

Κοινωνική Αγωγή: Είχε παρουσίαση ένας μαθητής για τον αγαπημένο του ποδοσφαιριστή.

 

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024     Καλή ξεκούραση και καλό Πάσχα με υγεία!

 

 

Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Γλώσσα: Ανθολόγιο σελ. 170-174: Τα γόνατα του Ιησού,Η Ανάσταση του Ιησού. Βιβλίο μαθητή σελ. 29-30: Μαριάμ, Έθιμα του Πάσχα. Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα.

Ιστορία: Βιβλίο μαθητή σελ. 75-76: Το Βυζάντιο φτάνει στο απόγειο της ακμής του. Για το σπίτι: Ανάγνωση το μάθημα τρεις φορές.

Φυσική: Χρωματίσαμε κουκούλια με την έκτη τάξη.

 

Δευτέρα 22 Απριλίου 2024  Καλή εβδομάδα με υγεία!

Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική: Δεν προχωρήσαμε παρακάτω. Ασχοληθήκαμε με κατασκευές για το Πάσχα. 

Κοινωνική Αγωγή: Έκαναν την παρουσίαση του αγαπημένου τους θέματος ο Αργύρης και η Δήμητρα.

 

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  Καλό Σαββατοκύριακο!

Μαθηματικά, Φυσική: Σήμερα μάθαμε: α) τη διαίρεση φυσικού αριθμού με δεκαδικό αριθμό πχ. 9: 0,15, β) τη διαίρεση δεκαδικού αριθμού με δεκαδικό αριθμό  πχ. 0,72: 0,8, γ) γρήγορη διαίρεση με το 10 ή το 100 ή το 1.000, δ) γρήγορη διαίρεση με το 0,1 ή το 0,01, ή το 0,001. Κάναμε στον πίνακα διάφορα παραδείγματα. Για το σπίτι: Από το τετράδιο εργασιών σελ. 17 ασκ. 1,3,4 και σελ. 18 πρόβλημα 1. Παρακαλώ πολύ στο σπίτι κάνουμε εξάσκηση στη διαίρεση.

Φυσική: Τετράδιο εργασιών σελ. 120, πείραμα, παρατήρηση, συμπέρασμα. Για το σπίτι: Μαθαίνουμε το συμπέρασμα και αυτά που υπογραμμίσαμε στο βιβλίο.

Θρησκευτικά:  Μιλήσαμε για τον Σταυρό ως σύμβολο της χριστιανικής πίστης.

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Γλώσσα, Μαθηματικά: Βιβλίο μαθητή σελ. 19-20: Η διαίρεση στους δεκαδικούς αριθμούς. Σήμερα μάθαμε: α) Τη διαίρεση φυσικών αριθμών η οποία αφήνει υπόλοιπο πχ. 146:8, β) τη διαίρεση όπου ο διαιρέτης είναι μεγαλύτερος από τον Διαιρετέο πχ: 2:8, γ) τη διαίρεση δεκαδικού αριθμού με φυσικό αριθμό πχ. 27,9:9. Κάναμε στον πίνακα και στο τετράδιο μαθηματικών εξάσκηση στις διαιρέσεις. Για το σπίτι: Στο τετράδιο μαθηματικών γράψαμε διαιρέσεις. Η κατανόηση της τεχνικής της διαίρεσης δυσκολεύει αρκετά τα παιδιά, οπότε στο σπίτι κάνουμε εξάσκηση όσο  μπορούμε.

 Ιστορία, Εργαστήριο: Ξεκινήσαμε μια κατασκευή για το Πάσχα.

 

 

 

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Γλώσσα: Ξεκινήσαμε την ενότητα του Πάσχα, βιβλίο μαθητή σελ. 27-28: Η ημέρα της Λαμπρής, Ανάσταση. Για το σπίτι: Διαβάζουμε το φυλλάδιο με τη γραμματική της ενότητας 13, για το επαναληπτικό που θα γράψουμε την άλλη Τετάρτη.

Μαθηματικά: Βιβλίο μαθητή σελ. 17-18: Ο πολλαπλασιασμός στους δεκαδικούς αριθμούς. Τετράδιο εργασιών σελ. 15-16, άσκ. 1, πρόβλημα 1. Για το σπίτι: Στο τετράδιο μαθηματικών γράψαμε δύο ασκήσεις. Όποιος δεν έκανε κάποια άσκηση από το βιβλίο την τελειώνει.

 

Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 22-24: Εμπλουτισμός λεξιλογίου, το ρήμα βάλλω, με ένα λ ή με δύο λλ. Ορθογραφία αριθμητικών. Για το σπίτι: Ορθογραφία την άσκηση 3 σελ. 28 του τετραδίου εργασιών και τις ασκήσεις 1,4,6,7 του φυλλαδίου. Διαβάζουμε επίσης το φυλλάδιο με τη γραμματική της ενότητας.

Ιστορία: Βιβλίο μαθητή σελ. 73-74: Η κρίση της εικονομαχίας διχάζει τους Βυζαντινούς. Για το σπίτι: Μαθαίνουμε το φυλλάδιο με τη βοήθεια του κειμένου σελ.73-74 του βιβλίου.

Φυσική:  Τετράδιο εργασιών σελ. 119: Σύνδεση σε σειρά και παράλληλη σύνδεση. Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα.

 

 

 

Δευτέρα 15 Απριλίου 2024  Καλή εβδομάδα με υγεία!

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 20-22: Αριθμητικά και σύνθετες λέξεις με στοιχεία από τα αρχαία ελληνικά. Για το σπίτι: Ένα φυλλάδιο με επαναληπτικές ασκήσεις της ενότητας.

Μαθηματικά: Κάναμε στον πίνακα προσθέσεις κα αφαιρέσεις δεκαδικών αριθμών και είδαμε τον πολλαπλασιασμό δεκαδικών. Για το σπίτι: Στο τετράδιο μαθηματικών γράψαμε δύο προβλήματα.

Φυσική: Τετράδιο εργασιών σελ. 116-117: Ο διακόπτης, κάναμε τα πειράματα με τον διακόπτη. Για το σπίτι: Μαθαίνουμε τα σκίτσα του ανοιχτού και κλειστού διακόπτη, το συμπέρασμα στη σελ. 117 και στη σελ. 118 κάνουμε τις εργασίες 1,2,3.

Κοινωνική Αγωγή: συνεχίσαμε για λίγο με Φυσική και μετά έκαναν παρουσιάσεις η Μαρκέλλα και ο Ιπποκράτης.

Παρασκευή 12 Απριλίου 2024  Καλό Σαββατοκύριακο!

Μαθηματικά, Φυσική: Ασχοληθήκαμε με τις δράσεις της Μαθητικής Εβδομάδας Δράσης για την Εκπαίδευση 2024 με θέμα: “Η δύναμη είναι στο πιάτο σου”οι οποίες φέτος έχουν ως κεντρικό άξονα τη διατροφική δικαιοσύνη που σημαίνει να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου όλοι θα έχουν πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα. Οι δραστηριότητές μας ήταν συζήτηση, επίλυση καταστάσεων, αποτύπωση σε κόμικ, παιχνίδι ρόλων και στο τέλος δημιουργία αφίσας.

Θρησκευτικά: Μάθαμε και κάναμε ασκήσεις σχετικά με τον Ακάθιστο Ύμνο και μιλήσαμε για τον Σταυρό στη θρησκεία μας.

Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 18-20: Μαθηματικές κατασκευές, ασκ.1. Κάναμε επανάληψη την ενεργητική και παθητική φωνή. Για το σπίτι: Συνεχίζουμε την άσκηση 1 στη σελ.20 και ορθογραφία τις λέξεις που γράψαμε στο τετράδιο: παραλληλόγραμμο, γωνία, ευθύγραμμος, -η, -ο, τμήμα, μοιρογνωμόνιο, σημειώνω, τοποθετώ, ενώνω, κορυφή.

Μαθηματικά: Βιβλίο μαθητή σελ. 15-16: Πρόσθεση και αφαίρεση με δεκαδικούς αριθμούς, διερεύνηση, θεωρία, τετράδιο εργασιών σελ. 12 ασκ. 5 και πρόβλημα 1. Για το σπίτι: Τετράδιο εργασιών σελ. 13 ασκ. 1,2,3.

Ιστορία: Μας επισκέφτηκε η πυροσβεστική και μας έδειξε το πυροσβεστικό όχημα και μας μίλησε για τις πυρκαγιές.

Εργαστήριο δεξιοτήτων:  Ασχοληθήκαμε με ένα πρόγραμμα της actionaid με θέμα τη διατροφική δικαιοσύνη.

 

 

Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

Γλώσσα: Βιβλίο γραμματικής σελ. 119-120: αναφορικές προτάσεις και άσκηση 26, βιβλίο μαθητή σελ. 16-17: αναφορικές προτάσεις και άσκηση 5. Σήμερα μάθαμε ένα είδος δευτευρεύουσας πρότασης, τις αναφορικές. Για το σπίτι: Διαβάζουμε και μαθαίνουμε το συντακτικό στη σελ. 16 και τελειώνουμε την άσκηση 5 σελ. 17 του βιβλίου μας και στο τετράδιο εργασιών κολλήσαμε ένα φυλλάδιο με ασκήσεις.

Μαθηματικά: Κάναμε τις ασκήσεις που είχαμε για το σπίτι και μετά κάναμε επαναληπτικές ασκήσεις στο τετράδιο μαθηματικών. Για το σπίτι: Ό,τι δεν κάναμε στην τάξη το τελειώνουμε στο σπίτι.

 

Τρίτη 9 Απριλίου 2024

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 12-16: Κατασκευές ανθρώπων, ένα ελληνικό μοναστήρι, ασκ. 1,2,3,4. Τετράδιο εργασιών σελ. 28 άσκ.2 και σελ.33 άσκ. 8. Κάναμε επανάληψη συντακτικού που μάθαμε φέτος, δηλ. μεταβατικά – αμετάβατα ρήματα, αντικείμενο, κατηγορούμενο, ενεργητική και παθητική σύνταξη, συνδετικά ρήματα. Για το σπίτι: ανάγνωση το κείμενο σελ. 13 και ορθογραφία τις λέξεις που γράψαμε στο τετράδιο: μεταλλικός, -ή, -ό, κόλλα, μνημείο, συναρμολογώ, διακεκομμένος, -η,-ο, πορεία, προσαρμόζω, δραστήριος, -α, -ο. Επίσης όποιος δεν έκανε τις ασκήσεις στο τετράδιο εργασιών τις τελειώνει.

Ιστορία: Γράψαμε επαναληπτικό στην 4η ενότητα: Το βυζαντινό κράτος και οι γειτονικοί λαοί.

Φυσική: Τετράδιο εργασιών σελ. 113-114 κάναμε τις εργασίες για τους μονωτές και τους αγωγούς και σελ. 115 ξεκινήσαμε να μιλάμε για τον διακόπτη.

Δευτέρα 8 Απριλίου 2024  Καλή εβδομάδα με υγεία!

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 11, ενεργητική και παθητική σύνταξη, γράψαμε και στο τετράδιο εργασιών. Για το σπίτι: Στο τετράδιο εργασιών διαβάζουμε όσα γράψαμε και κάνουμε τις ασκήσεις.

Μαθηματικά: Βιβλίο μαθητή σελ. 13-14: Η στρογγυλοποίηση στους δεκαδικούς αριθμούς, διερεύνηση, θεωρία. Για το σπίτι: Τετράδιο εργασιών σελ. 11-12, ασκ. 1,3,4. Η στρογγυλοποίηση στους δεκαδικούς αριθμούς γίνεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως στους φυσικούς. Πρέπει να μελετήσουμε τη θεωρία για να την  καταλάβουμε και να κάνουμε εξάσκηση με επιπλέον ασκήσεις.

Φυσική: Τετράδιο εργασιών σελ. 112-113: Αγωγοί και μονωτές. Για το σπίτι: Μαθαίνουμε το συμπέρασμα καικάνουμε τις εργασίες 2,3.

Κοινωνική Αγωγή: Συνεχίσαμε λίγο με τη φυσική και μετά μας έκανε την παρουσίασή της η Μυρτώ για τις γυναικείες εφευρέσεις.

 

Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Γλώσσα, Μαθηματικά, Ιστορία: Αφιερώσαμε την ημέρα μας σε δράσεις που αφορούν την Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε πάνω στον σύνδεσμο:

https://www.odigostoupoliti.eu/4-apriliou-2024-panellinia-scholiki-imera-filozoias/

 

Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 10, ασκ. 3, θυμηθήκαμε την ενεργητική και παθητική φωνή των ρημάτων και την παραγωγή λέξεων. Τετράδιο εργασιών σελ. 25-27, διαβάσαμε οδηγίες για κατασκευές. Για το σπίτι: Τετράδιο εργασιών σελ. 27, ασκ. 1. Τη διαδικασία εκτέλεσης της κατασκευής θα τη γράψουμε σε δεύτερο πληθυντικό πρόσωπο προστακτικής.

Μαθηματικά: Τετράδιο εργασιών σελ. 9-10 κάναμε τις ασκήσεις 2,5 και πρόβλημα 2. Για το σπίτι: Στο τετράδιο μαθηματικών γράψαμε δύο ασκήσεις με δεκαδικούς αριθμούς.

 

Τρίτη 2 Απριλίου 2024

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 8-9: Κατασκευές της φύσης, ασκ. 1,2. Για το σπίτι: Στο τετράδιο εργασιών στην παραγωγή γραπτού λόγου περιγράφω μία ανθρώπινη κατασκευή (όποια θέλω, π.χ. τον πύργο του Άιφελ, τον Λευκό Πύργο κ.λ.π) και ορθογραφία τις λέξεις που γράψαμε στο τετράδιο: φωλιά, κέλυφος, οικοδομώ, σήραγγα, υπόγειος, -α, -ο, καταφύγιο, κολόνα, ιστός, πολύπλοκος, -η, -ο.

Ιστορία:  Βιβλίο μαθητή σελ. 70-72: Η νομοθεσία και η διοίκηση εκσυγχρονίζονται. Για το σπίτι: Διαβάζουμε το φυλλάδιο σε συνδυασμό με το κείμενο του μαθήματος. 

Φυσική:

Δευτέρα 1 Απριλίου 2024 Καλό  μήνα με υγεία!

Γλώσσα: Γράψαμε επαναληπτικό.

Μαθηματικά: Βιβλίο μαθητή σελ. 11-12: Διάταξη δεκαδικών αριθμών – Αξία θέσης ψηφίου στους δεκαδικούς. Για το σπίτι: Διαβάζουμε τη θεωρία στη σελ. 12 του βιβλίου μαθητή και από το τετράδιο εργασιών σελ. 9 ασκ. 1,4 και σελ. 10 πρόβλημα 1.

Φυσική: Τετράδιο εργασιών σελ. 110 -111. Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα.

Κοινωνική Αγωγή:  Έκαναν παρουσιάσεις δικών τους επιλογών δύο μαθήτριες.

 

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  Καλό Σαββατοκύριακο! Τη Δευτέρα θα γράψουμε επαναληπτικό στη Γλώσσα στην ενότητα: Παιχνίδια. Διαβάζουμε τις εγκλίσεις, τις καταλήξεις των ρημάτων σε -είται, -είτε, -ήστε, -ίστε, -είστε, τον συλλαβισμό λέξεων, τα απρόσωπα ρήματα, παρομοίωση, μεταφορά, κυριολεξία και την κλίση των επιθέτων σε -ος, -ο και σε -ων, -ουσα, -ον.

Μαθηματικά: Στην ώρα των μαθηματικών συμμετείχαμε σε ένα διαδικτυακό μάθημα με θέμα: “Ρωτήστε τους ειδικούς – Από πού προέρχεται η σοκολάτα που τρώμε; Ένα παραμύθι για το ταξίδι του σπόρου της σοκολάτας γίνεται η αφoρμή ώστε τα παιδιά να προσεγγίσουν την έννοια και την πρακτική του δίκαιου εμπορίου και να αναστοχαστούν πάνω σε ζητήματα διατροφικής δικαιοσύνης.

Φυσική: Κάναμε εργαστήριο δεξιοτήτων. Τελειώσαμε την εργασία με την κατασκευή του δέντρου και η κάθε ομάδα την παρουσίασε στην ολομέλεια της τάξης. 

Θρησκευτικά: Μιλήσαμε για την ιστορία του Ακάθιστου Ύμνου, που για τις επόμενες εβδομάδες θα ακούγεται κάθε Παρασκευή στις εκκλησίες μας.

 

 

 

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Γλώσσα: Κάναμε επαναληπτικές ασκήσεις της ενότητας που τελειώσαμε. Για το σπίτι: Στο τετράδιο εργασιών δύο ασκήσεις που γράψαμε από τον πίνακα και ένα φυλλάδιο για όσα παιδιά δεν τελείωσαν στο σχολείο.

Μαθηματικά: Ξεκινήσαμε την 5η ενότητα. Βιβλίο μαθητή σελ .9-10: Δεκαδικά κλάσματα-δεκαδικοί αριθμοί. Για το σπίτι: Διαβάζουμε τη θεωρία στη σελ. 10 του βιβλίου και από το τετράδιο εργασιών σελ. 7 άσκ.1 και σελ. 8 άσκ.3.

Ιστορία: Βιβλίο μαθητή σελ. 68: Ανακεφαλαίωση των μαθημάτων 17-22, τετράδιο εργασιών σελ. 29-31, ασκ.2,3,4,7,8. Για το σπίτι: Μαθαίνουμε την ανακεφαλαίωση στη σελ. 68 του βιβλίου και στην e-class κάνουμε όλα τα παιχνίδια των μαθημάτων της ενότητας από το μάθημα 17 έως το 21.

Εργαστήριο δεξιοτήτων: Κάναμε σε ομάδες ένα δέντρο σε ένα μεγάλο χαρτί όπου θα γράψουμε τους λόγους εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς και τις λύσεις που προτείνουμε. 

 

 

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 85-87, ασκ. 3,4,5,6. Μιλήσαμε για τα απρόσωπα ρήματα, τις εγκλίσεις, τις παρομοιώσεις και μεταφορές. Μάθαμε την κλίση των επιθέτων σε -ος, -ο και σε -ων, -ουσα, -ον. Για το σπίτι: Διαβάζουμε τον πίνακα στη σελ. 86 του βιβλίου μαθητή με την κλίση των επιθέτων και στο τετράδιο εργασιών κλίνουμε σύμφωνα με τον πίνακα τα εξής επίθετα: ο αριστούχος, η αριστούχος, το αριστούχο και ο υπάρχων, η υπάρχουσα, το υπάρχον.

Μαθηματικά: Συμμετείχε η τάξη σε κάποιον διαγωνισμό ζωγραφικής για το ηλιακό σύστημα και κάναμε ζωγραφιές.

 

Τρίτη 26 Μαρτίου 2024   Καλή εβδομάδα με υγεία!

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 82-84: Πνευματικά παιχνίδια, ασκ. 1 και 2. Μιλήσαμε για τη δομή της περίληψης και γράψαμε στο τετράδιο κάποια στοιχεία. Για το σπίτι: Στο τετράδιο εργασιών γράφουμε την περίληψη του μαθήματος με βάση τις λέξεις -κλειδιά και τους τίτλους των παραγράφων και ορθογραφία τις λέξεις που γράψαμε στο τετράδιο: πολιτεία, λίμνη, ξένοιαστα, υπηρέτης, κηρύττω, στενοχώρια, αξιωματικός, βασίλισσα.

Ιστορία: Βιβλίο μαθητή σελ. 67-68: Φιλικές σχέσεις και συγκρούσεις με τους Βούλγαρους και τους Ρώσους, β. Οι Ρώσοι. Για το σπίτι: Μαθαίνουμε το φυλλάδιο και διαβάζουμε το μάθημα από το βιβλίο. Στις επόμενες μέρες θα ανεβάσω στην e-class για τα δύο τελευταία μαθήματα. Την άλλη Πέμπτη 4 Απριλίου θα γράψουμε επαναληπτικό στην Δ ενότητα.

Φυσική: Τετράδιο εργασιών σελ. 108 εργ. 2,3,4, σελ. 109-110: Το ηλεκτρικό ρεύμα. Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα, θα τελειώσουμε την επόμενη φορά.

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

Γλώσσα, Μαθηματικά: Κάναμε τα κείμενα της επετειακής ενότητας για την 25η Μαρτίου 1821 από το βιβλίο και το ανθολόγιο.

Ιστορία, Εργαστήριο δεξιοτήτων: συνεχίσαμε με τα επετειακά και κάναμε μία δραστηριότητα στα εργαστήρια.

 

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Γλώσσα, Μαθηματικά: Κάναμε τα μαθήματα της επετειακής ενότητας για την 25η Μαρτίου 1821.

 

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024

Γλώσσα:  Δεν προχωρήσαμε παρακάτω.

Μαθηματικά: Βιβλίο μαθητή σελ. 65-66: Πιθανότητες, είδαμε τη θεωρία, τετράδιο εργασιών σελ. 65, ασκ. 1,2,3 και πρόβλημα 1. Για το σπίτι: Από το βιβλίο μαθητή σελ. 68 πρόβλημα 2 και από το τετράδιο εργασιών σελ. 68 πρόβλημα 2.

Ιστορία: Βιβλίο μαθητή σελ. 66-67: Φιλικές σχέσεις και συγκρούσεις με τους Βούλγαρους και τους Ρώσους, Α. Οι Βούλγαροι. Για το σπίτι: Διαβάζουμε το φυλλάδιο σε συνδυασμό με το κείμενο του βιβλίου.

Εργαστήριο δεξιοτήτων:  πρόληψη δασικών πυρκαγιών. Κάναμε μία εργασία σε ομάδες όπου σχολιάσαμε ένα βίντεο και έπειτα σχεδιάσαμε ένα δέντρο με κορμό, ρίζες και κλαδιά και γράψαμε επάνω διάφορες έννοιες σχετικές με την πυρκαγιά.

 

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 79-81: Κανόνες ορθογραφίας στις καταλήξεις των ρημάτων, ασκ. 3, 4, 5. Τετράδιο εργασιών σελ. 21-22, ασκ. 7. Για το σπίτι: Με βάση τους κανόνες  στις σελ. 79-80-81 του βιβλίου θα γράψουμε ορθογραφία. Άρα μελετάω τους κανόνες. Σας επισυνάπτω και ένα λινκ με ασκήσεις εξάσκησης, τις κάνετε και στο τέλος ελέγχετε τις απαντήσεις σας:

https://www.liveworksheets.com/w/el/glossa/188872

 

Μαθηματικά:  Κάναμε παρέλαση.

 

 

Τρίτη 12 Μαρτίου 2024

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 78-79: Ηλεκτρονικά παιχνίδια, ασκ. 1. Συζητήσαμε για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και την επίδραση τους στα παιδιά και γράψαμε μία παραγωγή σχετική με την κουβέντα μας, δηλ. τα θετικά και αρνητικά των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Για το σπίτι: Δύο ασκήσεις γραμματικής στο τετράδιο εργασιών στην ενότητα: Γραμματική- συντακτικό.

Ιστορία: Βιβλίο μαθητή σελ. 64-65: Το  Βυζάντιο εκχριστιανίζει τους Σλάβους. Για το σπίτι: Στην e-class θα ανεβάσω το βίντεο του μαθήματος και ασκήσεις.

Φυσική: Τετράδιο εργασιών σελ. 107-108: Ένα απλό κύκλωμα, εργασία 1. Για το σπίτι: Έχουμε το ίδιο.

 

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024  Καλή εβδομάδα με υγεία!

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 75-77: Επιτραπέζια παιχνίδια, ασκ. 1,2,3. Μιλήσαμε για τα απρόσωπα ρήματα. Για το σπίτι: Ανάγνωση το κείμενο σελ. 75-76, ορθογραφία τις λέξεις που γράψαμε στο τετράδιο: αναγνώστης, χρονόμετρο, κλεψύδρα, ακρωτήριο, απλοποιώ, ιστοσελίδα, τρόπαιο, επιλογή, ποικιλία.

Μαθηματικά: Βιβλίο  μαθητή σελ. 65: Πιθανότητες, διερεύνηση α και β. Μιλήσαμε για τις πιθανότητες. Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα.

Φυσική: Τετράδιο εργασιών σελ. 104-107: Ένα απλό κύκλωμα. Το γνωρίσαμε κάνοντας το πείραμα του βιβλίου. Για το σπίτι: Μαθαίνουμε στη σελ. 104 από τι αποτελείται ένα απλό ηλεκτρικό κύκλωμα και το συμπέρασμα στη σελ. 107.

Κοινωνική Αγωγή: Έκανε παρουσίαση μία μαθήτρια. 

 

 

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024 Καλό Σαββατοκύριακο!

Μαθηματικά, Φυσική, Θρησκευτικά: Δεν προχωρήσαμε παρακάτω.

 

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

Γλώσσα: Δεν προχωρήσαμε παρακάτω.

Μαθηματικά: Τετράδιο εργασιών σελ. 63 άσκ. 2, σελ. 64 άσκ. 3. Για το σπίτι: Τετράδιο εργασιών σελ. 64: Διερεύνηση- Επέκταση το α και το β.

Ιστορία: Δεν προχωρήσαμε παρακάτω.

 

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

Γλώσσα, Μαθηματικά: Αφιερώσαμε τις ώρες σε δράσεις για την πανελλήνια ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού (που είναι σήμερα) με παρουσιάσεις και συζήτηση

Μετά από τη συζήτηση, τα παιδιά έβαλαν στόχο να είναι το σχολείο μας ένα χώρος ασφαλής και χαρούμενος και πατώντας τον σύνδεσμο μπορείτε να δείτε τι σκέφτηκαν ότι θα χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά τους.

https://wordart.com/ghdre24dgajr/%CE%B4.%CF%82.-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CF%80%CF%80%CF%89%CE%BD%2C%206.3.24%2C%20%CF%84%CE%BF%20%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF%20%CE%BC%CE%B1%CF%82%20%CF%80%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%BC%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9%20%CE%B1%CF%80%CF%8C…

 

Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 73-74, ασκ. 4,5. Τετράδιο εργασιών σελ.15-16, ασκ. 1. Εξάσκηση στις εγκλίσεις και στους κανόνες συλλαβισμού. Για το σπίτι: Τετράδιο εργασιών σελ. 17 άσκ. 3 και σελ. 4 σελ. 18.

Ιστορία: Βιβλίο μαθητή σελ. 61-63: Η φύλαξη των ανατολικών συνόρων και οι Ακρίτες. Για το σπίτι: Τετράδιο εργασιών σελ.26 ασκ. 1, 3. Στην e-class θα ανεβάσω το φυλλάδιο και ασκήσεις. Σας παρακαλώ πολύ να ελέγχετε κατά τακτά χρονικά διαστήματα.

Φυσική: Τετράδιο εργασιών σελ. 104: Ένα απλό κύκλωμα. Κάναμε προεργασία για το επόμενο πείραμά μας. Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα.

 

 

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024  Καλή εβδομάδα με υγεία!

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 70-73: Παραδοσιακά παιχνίδια, ασκ. 1, 2. Ξεκινήσαμε την 11η ενότητα. Θυμηθήκαμε τις εγκλίσεις των ρημάτων. Για το σπίτι: Ανάγνωση σελ. 70 το κείμενο, ορθογραφία τις λέξεις που γράψαμε στο τετράδιο και την άσκηση 3 σελ. 73 στο βιβλίο.

Αυτοκίνητο, συνοικία, πεζόδρομος, πλατεία,

διάλειμμα, χρησιμοποιώ, μιμούμαι, κίνηση,

κυνηγάωΒ

Μαθηματικά: Βιβλίο μαθητή σελ. 63-64: Χαρακτηριστικές τιμές δεδομένων – Μέση τιμή, διερεύνηση, θεωρία. Για το σπίτι: Από το τετράδιο εργασιών σελ. 63 άσκηση 1 και πρόβλημα 1.

Φυσική: Τετράδιο εργασιών σελ. 101-102: Πότε ανάβει το λαμπάκι; Κάναμε το πείραμα του βιβλίου με το λαμπάκι και είδαμε σε ποιες περιπτώσεις ανάβει. Για το σπίτι: Μαθαίνουμε το συμπέρασμα σελ. 102 και κάνουμε τις εργασίες 2, 3 σελ. 103

Κοινωνική Αγωγή: Κάναμε την εργασία στη σελ. 37 για κοινωνικά προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες. Για το σπίτι: Την εργασία με το δέντρο  στη σελ. 38 του βιβλίου.

 

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024     Καλό μήνα με υγεία!

Μαθηματικά: Τετράδιο εργασιών σελ. 62, διερεύνηση. Μάθαμε το διάγραμμα γραμμής και το εικονόγραμμα. Για το σπίτι: Μία άσκηση στο τετράδιο μαθηματικών, την οποία ανέβασα στην eclass στο μάθημα των Μαθηματικών στην ενότητα: Συλλογή, οργάνωση και αναπαράσταση δεδομένων.

Φυσική: Τετράδιο εργασιών σελ. 97: Τα είδη των φορτίων, εργασίες 1 και 2. Για το σπίτι: Μαθαίνουμε το συμπέρασμα στη σελ. 96 και όλη τη σελ. 97.

Θρησκευτικά: Συνεχίσαμε με Φυσική.

 

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Γλώσσα: Δεν προχωρήσαμε παρακάτω. Τη Δευτέρα θα ξεκινήσουμε την καινούρια μας ενότητα.

Μαθηματικά: Συλλογή, οργάνωση και αναπαράσταση δεδομένων, βιβλίο μαθητή σελ 62 διαβάσαμε τα παραδείγματα και τετράδιο εργασιών σελ.61 κάναμε το πρώτο πρόβλημα. Για το σπίτι: Από το βιβλίο μαθητή σελ. 67 το πρόβλημα 1. Έδωσα στα παιδιά ένα φύλλο μιλιμετρέ για να σχεδιάσουν και να συμπληρώσουν το ραβδόγραμμα της άσκησης.

Ιστορία: Βιβλίο μαθητή σελ. 58-60: Οι Βυζαντινοί και οι Άραβες. Ολοκληρώσαμε το μάθημα. Για το σπίτι: Διαβάζουμε το φυλλάδιο στην e-class σε συνδυασμό με το κείμενο του βιβλίου και κάνουμε τις ασκήσεις στην e-class, τα οποία θα ανεβάσω εντός των ημερών.

Εργαστήριο δεξιότητων: Είδαμε ένα βίντεο της wwf για την πρόληψη πυρκαγιών και συζητήσαμε για τα μέτρα πρόληψης, την αντιπυρική περίοδο, το σύστημα δασοπροστασίας και τον εθελοντισμό.

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Γλώσσα: Τετράδιο εργασιών σελ. 13-14, ασκ. 8,9,10. Ανθολόγιο σελ. 265-267: Ταξίδια γεμάτα περιπέτειες. Για το σπίτι: Ανάγνωση από το Ανθολόγιο σελ. 265: Κολοκυθοπειρατές και Καρυδοναύτες, σελ. 266: Στη φωλιά της Αλκυόνας. Στο τετράδιο εργασιών στην παραγωγή γραπτού λόγου κάνουμε την εξής άσκηση:

Η χρονομηχανή που κατασκεύασες είναι έτοιμη να σε ταξιδέψει στο παρελθόν. Έχεις τη δυνατότητα να πραγματοποιήσεις μόνο ένα ταξίδι. Πού θα ήθελες να ταξιδέψεις και τι θα ήθελες να δεις εκεί;

Μαθηματικά: Βιβλίο μαθητή σελ. 61-62: Συλλογή, οργάνωση και αναπαράσταση. Ξεκινήσαμε τη διερεύνηση. Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα.

 

 

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Γλώσσα: Βιβλίο  μαθητή σελ. 67, άσκ. 3. Θυμηθήκαμε τα διαλυτικά και γράψαμε ένα δεκάλεπτο τεστ στη γραμματική της ημέρας. Για το σπίτι: Στο τετράδιο εργασιών γράψαμε μία άσκηση γραμματικής: 1) Να τονίσετε τις παρακάτω λέξεις και να βάλετε διαλυτικά όπου χρειάζεται:

ευρωπαικος, ευφυια, Καιρο, ταιζω, ταισμα, φαι, σοι, σαιτα, καιμακι, εγωισμος, αυπνος, αυπνια, κοροιδο, κοροιδια, Πομπηια, θεικος, θειικος.

Ιστορία: Βιβλίο μαθητή σελ. 58-60: Οι Βυζαντινοί και οι Άραβες. Για το σπίτι: Θα ανεβάσω στην e-class ερωτήσεις και φυλλάδιο.

Φυσική: Ήρθε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας “Φωτοκύκλωση” και μας μίλησε για την ανακύκλωση λαμπτήρων, για την προστασία του περιβάλλοντος και για την ανακύκλωση γενικά.

 

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024  Καλή εβδομάδα με υγεία!

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 64-66: Η μηχανή του χρόνου, άσκ. 2. Για το σπίτι: Ανάγνωση το κείμενο στη σελ. 64: Η μηχανή του χρόνου και ορθογραφία τις λέξεις που γράψαμε στο τετράδιο: θαρραλέος, -α, -ο, χρονομηχανή, παρελθόν, πραγματοποιούμαι, ταχύτητα, απίθανο, σεναριογράφος.

Μαθηματικά: Γράψαμε επαναληπτικό στην 3η ενότητα: Κλάσματα

Φυσική:  Τετράδιο εργασιών σελ. 94-96:Στατικός ηλεκτρισμός. Για το σπίτι: Μαθαίνουμε το συμπέρασμα. 

Κοινωνική Αγωγή: Βιβλίο μαθητή σελ. 36-37: Απόψεις για την κλιματική αλλαγή. Για το σπίτι: Την εργασία στη σελ. 36 του βιβλίου.

 

 

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024  Καλό Σαββατοκύριακο!

Φυσική:  Γράψαμε επαναληπτικό στην ενότητα: θερμότητα.

Μαθηματικά: Κάναμε ασκήσεις επαναληπτικές στο τετράδιο μαθηματικών. Για το σπίτι: Τη Δευτέρα γράφουμε επαναληπτικό στην τρίτη ενότητα: Κλάσματα. Οι ασκήσεις θα είναι παραπλήσιες με αυτές που κάναμε σήμερα στο τετράδιο. 

Θρησκευτικά: Συνεχίσαμε με Μαθηματικά.

 

 

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 62-63: Ανεξήγητα φαινόμενα – Πέτρινοι γίγαντες, ασκ. 1,2. Για το σπίτι: Ανάγνωση το κείμενο στη σελ. 62 του βιβλίου και τις ασκ. 4,5 σελ. 63 του βιβλίου.

Μαθηματικά: Κάναμε επαναληπτικές ασκήσεις στο τετράδιο Μαθηματικών. Για το σπίτι: Θα ανεβάσω στην e-class ασκήσεις για εξάσκηση.

Ιστορία:  Τετράδιο εργασιών σελ. 24 ασκ. 3 και 4. Αφιερώσαμε το μάθημα στην ιστορία του Ακάθιστου Ύμνου. Για το σπίτι: Έχουμε το ίδιο μάθημα.

Εργαστήριο δεξιοτήτων: Ξεκινήσαμε την προεργασία για τον Πανέλληνιο διαγωνισμό με θέμα τη φιλοζωία.

 

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 60-61: Χαμένοι πολιτισμοί – Ατλαντίδα, ασκ. 1,2,3. Γράψαμε μια παραγωγή γραπτού λόγου με θέμα την άσκηση 3 σελ.61 του βιβλίου,  τετράδιο εργασιών σελ.7-9, άσκ.2. Για το σπίτι: Ανάγνωση το κείμενο σελ. 60 στο βιβλίο και ορθογραφία τις εξής λέξεις: καταποντίζομαι, πολιτισμός, σεισμός, μεγαλιθικός, -ή ,ό, μνημείο, οικοδόμηση, ορεινός, -ή, -ό, ερμηνεία.

Μαθηματικά: Τετράδιο εργασιών σελ. 55 ασκ. 1 και πρόβλημα 1. Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα. Θα κάνουμε αύριο επανάληψη την ενότητα.

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 56-59, ασκ. 4,5,6,7,8. Η γραμματική μας σήμερα είναι: Ο υποθετικός λόγος, ο χρόνος με γενική και αιτιατική πτώση, σύνθετες λέξεις με συνθετικό τη λέξη χρόνος και εκφράσεις με τη λέξη χρόνος. Για το σπίτι: Τετράδιο εργασιών σελ. 11 άσκ. 5.

Ιστορία: Βιβλίο μαθητή σελ. 55-57:Πέρσες και Άβαροι συμμαχούν εναντίον του Βυζαντίου. Για το σπίτι: Στην e-class θα ανεβάσω το μάθημα μαζί με ερωτήσεις και παιχνίδια. Μελετώ σε συνδυασμό με το κείμενο του βιβλίου.

Φυσική: Τετράδιο εργασιών σελ. 91-92: Θερμαίνοντας και  ψύχοντας τα αέρια. Για το σπίτι: Την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου θα γράψουμε επαναληπτικό στο κεφάλαιο της θερμότητας. Διαβάζουμε τα συμπεράσματα και τις εργασίες για το σπίτι από τη σελ. 70-92. Μπορεί να μας βοηθήσει και στο πράσινο βιβλίο σελ. 55 το γλωσσάρι και το Με μια ματιά.

 

Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024  Καλή εβδομάδα με υγεία!

Γλώσσα: Γράψαμε παραγωγή γραπτού λόγου με θέμα την άσκηση 2 σελ. 55 του βιβλίου μαθητή και κάναμε την άσκηση 3 σελ. 55-56, όπου θυμηθήκαμε τη δομή της παραγράφου. Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα.

Μαθηματικά: Βιβλίο μαθητή σελ .55-56: Αναγωγή στην κλασματική  μονάδα, διερεύνηση, θεωρία. Για το σπίτι: Από την άσκηση 1 του τετραδίου εργασιών σελ. 55 μόνο το πρώτο: Τα 2/5 του μέτρου είναι …εκ. Δεν ξεχνάμε τις ασκήσεις στην e-class, όπου θα ανεβάσω και για την αναγωγή στην κλασματική μονάδα, βήματα επίλυσης.

Φυσική: Τετράδιο εργασιών σελ .89-90: Θερμαίνοντας και ψύχοντας τα υγρά. Για το σπίτι: Μαθαίνουμε το συμπέρασμα.

Κοιν. Αγωγή: Μας παρουσίασαν τις εργασίες τους ο Αργύρης, ο Γιώργος και η Κική. 

 

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024 Καλό Σαββατοκύριακο!

Μαθηματικά: Τετράδιο εργασιών σελ. 53-54, προβλήματα 1,2,3. Κάναμε ασκήσεις στον πίνακα. Για το σπίτι: Στην e-class θα ανεβάσω προβλήματα στα Μαθηματικά στην ενότητα: Διαίρεση κλασμάτων.

Φυσική: Τετράδιο εργασιών σελ. 88: Συμπέρασμα και εργασίες 1,2,3. Για το σπίτι:  Μαθαίνουμε το συμπέρασμα και τις ερωτήσεις. Στο πράσινο τετράδιο Φυσικής διαβάζουμε την ενότητα: Θερμότητα σελ. 40-55.

Θρησκευτικά: Μιλήσαμε τους Αγίους Ακίλα και Πρίσκιλλα, τους αγίους προστάτες των συζύγων στην ορθόδοξη θρησκεία. Βιβλίο μαθητή σελ. 56-57: Μετάνοια, από τη συγχώρηση στην αγιότητα.

 

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ .54-55: Όνειρα για ταξίδια στ’ αστέρια, ασκ. 1. Ξεκινήσαμε την 10η ενότητα. Για το σπίτι: Ανάγνωση το κείμενο στη σελ. 54 και ορθογραφία τις λέξεις που γράψαμε στο τετράδιο: αναρωτιέμαι, ηλιακός, -ή,-ό, σύστημα, διαστημικός, -ή, -ό, ξενοδοχείο, επιβίβαση, αποβίβαση, ρουτίνα

Μαθηματικά: Τετράδιο εργασιών σελ. 53 κάναμε στον πίνακα τις ασκήσεις 1,2. Για το  σπίτι: Στο τετράδιο Μαθηματικών να κάνετε τις εξής διαιρέσεις: 

9/11 :3/4 =         8 : 5/6 =      6   2/3 : 4/5 =          5/2 :  1/4 =

5/7 : 5/7 =         2/15 : 5/8 =

Ιστορία: Συνεχίσαμε με Μαθηματικά. Δεν προχωρήσαμε παρακάτω.

Εργαστήριο δεξιοτήτων: Μας επισκέφτηκε το ΕΚΑΒ

 

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

Γλώσσα: Ανθολόγιο σελ. 65-66: Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα και 120-122: Η βιβλιοθήκη μας. Θέμα συζήτησης η αξία των βιβλίων. Έπειτα ζωγραφίσαμε μία εικόνα από το απόσπασμα: Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα. Για το σπίτι:  Στο τετράδιο εργασιών γράφουμε την εξής άσκηση: 

  • Να ψάξετε στο διαδίκτυο και να γράψετε γνωμικά για τα βιβλία και την αξία τους.

Μαθηματικά: Βιβλίο μαθητή σελ. 53-54: Διαίρεση κλασμάτων, διερεύνηση, θεωρία. Για το σπίτι: Τετράδιο εργασιών σελ. 53 από την άσκηση 2 κάνουμε την α1,β1,β2,β3.

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 41-43: Όταν η βιβλιοθήκη συναντά τους αναγνώστες, ασκ. 1,2,3. Η γραμματική μας σήμερα είναι το επίθετο ο πολύς, η πολλή, το πολύ και το επίρρημα πολύ. Επίσης είδαμε σύνθετες λέξεις με πρώτο συνθετικό τη λέξη βιβλίο, καθώς και σύνθετες λέξεις με πρώτο συνθετικό την πρόθεση συν. Βιβλίο γραμματικής σελ. 105. Για το σπίτι: Από το βιβλίο γραμματικής σελ. 105 μαθαίνω την κλίση του επιθέτου πολύς, πολλή, πολύ, θα είναι η ορθογραφία μας. Στην e-class θα ανεβάσω ασκήσεις. Τέλος πήραμε το δεύτερο τεύχος του τετραδίου εργασιών.

Ιστορία: Γράψαμε επαναληπτικό στην 3η ενότητα. Τα παιδιά τα πήγαν πάρα πολύ καλά.

Φυσική: Τετράδιο εργασιών σελ. 86: Θερμαίνοντας και ψύχοντας τα στερεά. Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα.

 

Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024  Καλή εβδομάδα με υγεία!

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 38-40, ασκ. 3,4,5. Κύριες και δευτερεύουσες προτάσεις, τα είδη τους, χρήση του κόμματος. Για το σπίτι: Θα στείλω στην e-class τα γραμματικά φαινόμενα του μαθήματος.

Μαθηματικά: Τετράδιο εργασιών σελ. 51-52: Πολλαπλασιασμός κλασμάτων, ασκ. 1,2,3, πρόβλημα 1. Για το σπίτι: Στο τετράδιο μαθηματικών γράψαμε πολλαπλασιασμούς κλασμάτων.

Α. Υπολόγισε τα παρακάτω γινόμενα:

4/5 x 2/3 =              7/18 x 3/5 =          11/24 x 9/10 =

1/18 x 9/2 =           8/12 x 7/1 =           5/2 x 4/5 =

Φυσική: Τετράδιο εργασιών σελ. 84-86: Βρασμός, εργασίες 1,2. Για το σπίτι: Μαθαίνουμε καλά το συμπέρασμα του  μαθήματος και αυτό που γράψαμε για τη βασική διαφορά μεταξύ εξάτμισης και βρασμού 

Κοινωνική Αγωγή: Συνεχίσαμε με Φυσική. Την επόμενη φορά θα κάνουν εργασία ο Γιώργος, η Κική και η Δήμητρα. 

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024 Καλό Σαββατοκύριακο!

Μαθηματικά: Βιβλίο μαθητή σελ .51-52: Πολλαπλασιασμός φυσικού αριθμού ή κλάσματος με κλάσμα  – Αντίστροφοι αριθμοί. Για το σπίτι: Στον τετράδιο μαθηματικών γράψαμε κάποιους πολ/σμούς κλασμάτων. Στην e-class έχω ανεβάσει στην ενότητα: Προσθέση και αφαίρεση κλασμάτων, προσθέσεις και αφαιρέσεις κλασμάτων για εξάσκηση.

Θρησκευτικά: Βιβλίο μαθητή σελ. 53-55: Ο ληστής στον Σταυρό, Η μεταστροφή του Αποστόλου Παύλου, το Μυστήριο της Μετάνοιας.

Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 36-37: Ποιοι είναι οι συγγραφείς; Μιλήσαμε για το βιογραφικό σημείωμα και στη γραμματική για τις ονοματικές και ρηματικές φράσεις. Για το σπίτι: Την άσκηση 1 σελ. 37 στο βιβλίο μαθητή. Θα ανεβάσω κάποια στιγμή στην eclass ασκήσεις και θεωρία για τις ονοματικές και ρηματικές φράσεις.

Μαθηματικά:  Κάναμε εξάσκηση στην πρόσθεση και αφαίρεση ετερώνυμων κλασμάτων στο τετράδιο και  στον πίνακα. Για το σπίτι: Θα στείλω στην e-class ασκήσεις για εξάσκηση.

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 33-35: Ο μαγικός κόσμος των βιβλίων. Ξεκινήσαμε την 9η ενότητα. Μιλήσαμε για την αξία της ανάγνωσης βιβλίων, είδαμε μια ταινία μικρού μήκους με θέμα τα μαγικά βιβλία και μάθαμε στη γραμματική μας για το ασύνδετο σχήμα. Για το σπίτι: Ανάγνωση το κείμενο στη σελ. 34 του βιβλίου: Ο μαγικός κόσμος των βιβλίων και ορθογραφία τις λέξεις που γράψαμε στο πρόχειρο: Υδρόγειος, σφαίρα, στριφογυρίζω, ποταμόπλοιο,συνδυασμός, ονειρεύομαι, σβήνω, μυθιστόρημα

Ιστορία: Βιβλίο μαθητή σελ. 53-54: Οι γείτονες των Βυζαντινών. Τετράδιο εργασιών σελ. 23 ασκ. 1,2,3. Για το σπίτι: Θα ανεβάσω στην e-class το φυλλάδιο, το βίντεο και ασκήσεις του μαθήματος. Το επαναληπτικό της Ιστορίας μεταφέρεται για την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου μιας και την Πέμπτη θα πάμε εκδρομή.

Φυσική:  Σήμερα είναι η Παγκόσμια ημέρα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο, οπότε αφιερώσαμε την ώρα σε μια συζήτηση σχετική με αυτή.

Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024 Καλή εβδομάδα με υγεία!

Γλώσσα: Γράψαμε επαναληπτικό στην έβδομη ενότητα. Κάναμε ασκήσεις συντακτικού στο τετράδιο εργασιών. Δεν προχωρήσαμε παρακάτω. Σε γενικές γραμμές τα παιδιά τα πήγαν πολύ καλά στο τεστ.

Μαθηματικά: Τετράδιο εργασιών σελ. 49-50, προβλήματα 1 και 3. Δεν κάνουμε όλες τις ασκήσεις. Για το σπίτι: Κάνουμε τις προσθέσεις κλασμάτων του προβλήματος 2 σελ. 50 του τετραδίου εργασιών. 

Φυσική: Τετράδιο εργασιών σελ. 82-83: Εξάτμιση και συμπύκνωση. Συμπληρώσαμε την παρατήρηση και το συμπέρασμα της συμπύκνωσης. Για το σπίτι: Μαθαίνουμε καλά τα συμπεράσματα του μαθήματος και κάνουμε τις εργασίες 1 και 2 στη σελ. 83.

Κοινωνική Αγωγή: Μας παρουσίασε η Μαρκέλλα την εργασία της με θέμα: Τα ανθρώπινα δικαιώματα. Διαβάσαμε από το βιβλίο Κοιν. Αγωγής κάποιες πληροφορίες για τα δικαιώματα. Την άλλη εβδομάδα θα παρουσιάσει ο Αργύρης και 

 

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024 Καλό Σαββατοκύριακο!

Τη Δευτέρα θα γράψουμε επαναληπτικό στην έβδομη ενότητα. Αυτά που διαβάζουμε είναι το συντακτικό, δηλ. ρήμα, υποκείμενο, αντικείμενο, κατηγορούμενο, συνδετικά ρήματα, μεταβατικά – αμετάβατα ρήματα και την τελευταία μας ορθογραφία, τις λέξεις που τελειώνουν σε -ια,εια.

Μαθηματικά: Βιβλίο μαθητή σελ. 49-50: Πρόσθεση κα αφαίρεση κλασμάτων. Μιλήσαμε για τα ομώνυμα και ετερώνυμα κλάσματα και τη διαδικασία μετατροπής των ετερώνυμων κλασμάτων σε ομώνυμα, καθώς και για την πρόσθεση και αφαίρεση κλασμάτων. Τέλος για τη μετατροπή ενός μεικτού αριθμού σε κλάσμα. Για το σπίτι: Στο τετράδιο Μαθηματικών γράψαμε ασκήσεις:

  • Να κάνεις τις παρακάτω προσθέσεις:

5/6 + 3/8 =             5/9 + 4/15 =         2/8 + 3/4=

 

  • Να κάνεις τις παρακάτω αφαιρέσεις:

5/6 – 1/3=             2/3 – 1/4=              3/4 – 2/3=

 

  • Να μετατρέψεις τους μεικτούς αριθμούς σε κλάσματα:

1  5/6=        3  2/5=         4  5/7=      2  9/8=        2  6/9=

Φυσική: Τετράδιο εργασιών σελ. 82: Εξάτμιση και συμπύκνωση. Σήμερα είπαμε για το φαινόμενο της εξάτμισης και κάναμε επανάληψη στην τήξη και πήξη. Για το σπίτι: Μαθαίνουμε το συμπέρασμα στη σελ. 82.

Θρησκευτικά: Μιλήσαμε για την Υπαπαντή του Κυρίου που γιορτάζεται σήμερα 2 Φεβρουαρίου.

 

Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024 Καλό μήνα με υγεία!

Γλώσσα: Ανθολόγιο σελ. 112-114: Ένα σακί μαλλιά. Αφού διαβάσαμε το κείμενο συζητήσαμε για την ενσυναίσθηση και τη συμπερίληψη και το πόσο σημαντικές δεξιότητες είναι. Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα. Δεν ξεχνάμε να μελετάμε το συντακτικό μας.

Μαθηματικά: Τετράδι εργασιών σελ. 47-48 κάναμε τις ασκήσεις 4,5,6 και το πρόβλημα 1. Για το σπίτι: Ασκήσεις στο τετράδιο Μαθηματικών:

  • Από το κλάσμα 6/24 να δημιουργήσεις δύο ισοδύναμα κλάσματα με:

Μεγαλύτερους όρους:

Μικρότερους όρους:

  • Να συμπληρώσεις τους όρους που λείπουν στα παρακάτω ισοδύναμα κλάσματα:

18/30 = 3/…. ,   24/36 = 2/….

Ιστορία: Βιβλίο μαθητή σελ. 51: Ανακεφαλαίωση. Παίξαμε παιχνίδια επανάληψης στον υπολογιστή. Για το σπίτι: Τετράδιο εργασιών σελ. 21-22 ασκ. 3,6,7. Την άλλη Πέμπτη θα γράψουμε επαναληπτικό στα μαθήματα 13-16. Διαβάζουμε καλά τα φυλλάδια και κάνουμε τις επαναληπτικές ασκήσεις και παιχνίδια στην e-class.

Εργαστήριο δεξιοτήτων:  Παρουσιάσαμε τις εργασίες που κάναμε στο προηγούμενο μάθημα και είδαμε ένα βίντεο με θέμα: Το δάσος.

 

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

Γλώσσα: Κάναμε επανάληψη τη θεωρία του συντακτικού της 7ης ενότητας και κάναμε ένα φυλλάδιο με ασκήσεις εμπέδωσης. Για το σπίτι: Διαβάζουμε καλά το φυλλάδιο και κάνουμε εξάσκηση στις ασκήσεις που ανέβασα στην e-class με θέμα: Συντακτικό στο μάθημα της γλώσσας. Τη Δευτέρα θα γράψουμε επαναληπτικό στην έβδομη ενότητα. Αυτά που διαβάζουμε είναι το συντακτικό, δηλ. ρήμα, υποκείμενο, αντικείμενο, κατηγορούμενο, συνδετικά ρήματα, μεταβατικά – αμετάβατα ρήματα και την τελευταία μας ορθογραφία, τις λέξεις που τελειώνουν σε -ια,εια.

Μαθηματικά: Κάναμε τις ασκήσεις που είχαμε στον πίνακα. Για το σπίτι: Την άσκηση 6 σελ. 48 του τετραδίου εργασιών.

 

 

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024   Καλή εβδομάδα με υγεία!

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 20: Μουσική και άλλες τέχνες. Μιλήσαμε για το πώς περιγράφουμε ένα έργο τέχνης, τετράδιο εργασιών σελ. 58-62, ασκ, 6,7,8,9. Μιλήσαμε για τα μουσικά όργανα, την ορχήστρα κλασικής μουσικής και κάναμε ασκήσεις συντακτικού. Για το σπίτι: Ορθογραφία τις εξής λέξεις: ληστεία, διαφωνία, αλιεία, συνήθεια, αλήθεια, μαντεία, νοσηλεία, ευτυχία, βασιλεία.

Μαθηματικά: Με τα τάμπλετ του σχολείου παίξαμε ένα διαδραστικό παιχνίδι προπαίδειας. Δεν προχωρήσαμε παρακάτω.

Φυσική: Συνεχίσαμε με Μαθηματικά. Δεν προχωρήσαμε παρακάτω.

Κοιν. Αγωγή: Παρουσίασαν τις εργασίες τους η Μυρτώ με θέμα την κλιματική αλλαγή και η Θωμαή με θέμα τον πλανήτη Γη. Την άλλη εβδομάδα παρουσίαζουν η Μαρκέλλα και ο Αργύρης.

 

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024  Καλό Σαββατοκύριακο!

Μαθηματικά: Δεν κάναμε. Αφιερώσαμε την ώρα στο πρωινό φαγητό.

Φυσική: Τετράδιο εργασιών σελ. 78-81: Τήξη και πήξη. Για το σπίτι: Μαθαίνουμε τα δύο συμπεράσματα στις σελ. 79 και 80 και κάνουμε την εργασία 2 σελ. 81.

Θρησκευτικά: Βιβλίο μαθητή σελ. 52: Η ιστορία του Ζακχαίου.

 

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024 Αύριο θα πάρουμε πρωινό στο σχολείο. Θα φέρω εγώ φρέσκο ψωμάκι και ο καθένας θα φέρει ό,τι θέλει για να συνοδέψει το ψωμί.

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 18-19, ασκ. 2,4. Για το σπίτι: Θα μοιράσω αύριο κάποιες ασκήσεις συντακτικού.

Μαθηματικά: Βιβλίο μαθητή σελ. 47-48: Σύγκριση και διάταξη κλασμάτων. Τετράδιο εργασιών σελ. 47, άσκ. 1. Για το σπίτι:  Μελετάμε πολύ προσεκτικά τη θεωρία στη σελ. 48 για να μπορούμε να κάνουμε σύγκριση τα κλάσματα. Τετράδιο εργασιών σελ. 47 ασκ. 2,3. Προσέχουμε ό,τι είπαμε στο μάθημα (κοιτάμε τους αριθμητές, τους παρονομαστές, τη διαφορά μεταξύ αριθμητή και παρονομαστή)

Ιστορία: Βιβλίο μαθητή σελ. 49-50: Το βυζαντινό κράτος μεγαλώνει και φτάνει στα παλιά σύνορα της αυτοκρατορίας. Για το σπίτι: Μαθαίνουμε το μάθημα με τη βοήθεια του φυλλαδίου. Τετράδιο εργασιών σελ. 20 ασκ. 2. Στην e-class θα ανεβάσω υλικό για μελέτη.

Εργαστήριο δεξιοτήτων: Μετά από την παρακολούθηση ενός βίντεο της WWF για τις αιτίες πρόκλησης πυρκαγιών χωριστήκαμε σε τέσσερις ομάδες των δύο παιδιών και απαντήσαμε σε κάποιες ερωτήσεις σχετικές με τα λεγόμενα του βίντεο. Σε άλλο μάθημα θα γίνει η παρουσίαση των εργασιών από τις ομάδες σε όλη την τάξη.

 

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Γλώσσα: Τετράδιο εργασιών σελ. 58 άσκ. 5. Βιβλίο  μαθητή σελ. 17-18:Τραγούδια και στίχοι, ασκ. 1,2. Για το σπίτι: Ορθογραφία τις λέξεις που γράψαμε στο πρόχειρο: παιδιά, κύκλος, γραφείο, χάρτινος, -η, -ο, μέλισσα, αυτοκίνητο, γλυκός, -ιά, -ό, βραδιά, προκυμαία.

Μαθηματικά: Συνεχίσαμε με Γλώσσα.

 

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

Γλώσσα: Τετράδιο εργασιών σελ. 53-57, ασκ. 2,3,4. Κάναμε εξάσκηση στη συντακτική ανάλυση. Για το σπίτι: Ανάγνωση το κείμενο στη σελ. 53 του τετραδίου εργασιών: Είναι η μουσική ένας ακόμα θόρυβος στη ζωή μας; , ορθογραφία τα συνδετικά ρήματα που είχαμε γράψει στο τετράδιο εργασιών: είμαι, γίνομαι, φαίνομαι, λέγομαι, βρίσκομαι, καλούμαι, ονομάζομαι, θεωρούμαι, παρουσιάζομαι, εκλέγομαι, διορίζομαι κ.ά. (Προσπαθούμε να τα μάθουμε απ’ έξω). Δεν ξεχνώ να μελετώ το συντακτικό.

Ιστορία: Κάναμε επανάληψη το μάθημα της Αγίας Σοφίας. 

Φυσική: Είδαμε ένα βίντεο για τη θερμότητα – θερμοκρασία και κάναμε τις εργασίες 1,2,3,4 του τετραδίου εργασιών σελ. 77. Για το σπίτι: Έχουμε επανάληψη το ίδιο μάθημα.

 

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024  Καλή εβδομάδα με υγεία!

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 14, σήμερα μιλήσαμε για τα συνδετικά ρήματα και το κατηγορούμενο. Στο τετράδιο εργασιών γράψαμε κάποια στοιχεία για τα ρήματα και μια άσκηση συντακτικής ανάλυσης. Στον πίνακα κάναμε παραδείγματα συντακτικής ανάλυσης απλών προτάσεων. Για το σπίτι: Διαβάζουμε πολύ καλά το συντακτικό που γράψαμε στο τετράδιο και τα πινακάκια στη σελ. 14 του βιβλίου. Μία άσκηση στο τετράδιο. 

1)Στις προτάσεις που ακολουθούν να κάνεις συντακτική ανάλυση, να βρεις δηλ. το υποκείμενο, το ρήμα, το αντικείμενο ή το κατηγορούμενο:

Η παραδοσιακή μουσική θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική.

Στο στάδιο φιλοξενούνται κάθε χρόνο σημαντικές εκδηλώσεις.

Το βιβλίο φαίνεται παλιό.

Τις προσκλήσεις προμηθεύτηκε η μητέρα μου από τη δουλειά της.

Την κυκλοφορία των αυτοκινήτων ρυθμίζει ο τροχονόμος.

Μαθηματικά: Βιβλίο μαθητή σελ. 46 κάναμε τις εφαρμογές και τον αναστοχασμό και στο τετράδιο εργασιών τις ασκήσεις 1,2 και το πρόβλημα. Για το σπίτι: Την άσκηση 3 σελ. 45 του τετραδίου εργασιών.

Φυσική: Τετράδιο εργασιών σελ. 74-77: Θερμοκρασία – θερμότητα: Δύο έννοιες διαφορετικές. Για το σπίτι: Μαθαίνουμε τα συμπεράσματα και τις προτάσεις που υπογραμμίσαμε. 

Κοινωνική Αγωγή: Μας έκανε παρουσίαση ο Ιπποκράτης το θέμα του που ήταν: Η Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατόπιν διαβάσαμε από το βιβλίο αγωγής σχετικά με το θέμα.

 

 

 

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024 Καλό Σαββατοκύριακο!

Μαθηματικά: Βιβλίο μαθητή σελ. 45-46: Ισοδυναμία κλασμάτων – Απλοποίηση κλασμάτων. Κόψαμε τις ράβδους των κλασμάτων και κάναμε ασκήσεις κατανόησης της ισοδυναμίας κλασμάτων. Για το σπίτι: Μαθαίνουμε καλά τη θεωρία του μαθήματος στη σελ. 46 του βιβλίου με τα παραδείγματα. 

Φυσική: Τετράδιο εργασιών σελ. 72-73. Συμπληρώσαμε την παρατήρηση του δεύτερου πειράματος και το συμπεράσμα. Για το σπίτι: Μαθαίνουμε το συμπέρασμα του μαθήματος στη σελ. 72.

Θρησκευτικά: Κάναμε μαθηματικά.

 

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ .12-13: Μουσικά όργανα. Κάναμε το φυλλάδιο που είχαμε και διαβάσαμε το παρακάτω μάθημα. Για το σπίτι: Ανάγνωση μόνο τα κείμενα στα γαλάζια πλαίσια και ορθογραφία τις λέξεις που γράψαμε στο πρόχειρο: υλικά, όργανα, αρχαιότητα, ποικιλία, εφευρίσκω, ποτήρια, ερασιτέχνης. Επίσης δεν ξεχνάμε να μελετάμε το συντακτικό.

Μαθηματικά: Τετράδιο εργασιών σελ. 43-44 κάναμε τις ασκήσεις που είχαμε στο σπίτι και όλες τις υπόλοιπες. Για το σπίτι: Στο τετράδιο μαθηματικών γράψαμε δύο ασκήσεις.

Ιστορία: Τετράδιο εργασιών σελ. 18-19 κάναμε τις ασκήσεις 3,4,5. Για το σπίτι: Δεν προχωρήσαμε παρακάτω. Διαβάζουμε το ίδιο μάθημα.

Εργαστήριο δεξιοτήτων:  Συμπληρώσαμε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά  με τις δασικές πυρκαγιές.

 

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 11: το αντικείμενο. Μάθαμε σήμερα για το αντικείμενο και κάναμε εξάσκηση στη συντακτική ανάλυση μιας απλής πρότασης, δηλ. πώς να βρίσκουμε το Υ (υποκείμενο), το Ρ (ρήμα), το Α (αντικείμενο) μιας πρότασης. Για το σπίτι: Μελετάμε και μαθαίνουμε πολύ καλά το συντακτικό στις σελ. 10 και 11 του βιβλίου μαθητή και κάνουμε τις δύο ασκήσεις στο φυλλάδιο. 

Μαθηματικά: Βιβλίο μαθητή σελ. 44 κάναμε τα παραδείγματα και τις εφαρμογές. Για το σπίτι: Τετράδιο εργασιών σελ. 43 άσκηση 1 και σελ. 44 πρόβλημα 2.

 

Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή β’ τεύχος σελ. 8-10: Εγώ σε συναυλία; Ξεκινήσαμε την έβδομη ενότητα της Γλώσσας, όπου είναι πολύ σημαντική ενότητα, γιατί μαθαίνουμε το Συντακτικό, δηλ. τη λειτουργία του ρήματος, τα είδη του υποκειμένου, του αντικειμένου, τα απρόσωπα ρήματα, τα άμεσα και έμμεσα αντικείμενα, το κατηγορούμενο. Για το σπίτι: Ανάγνωση το κείμενο σελ. 8-9: Η συναυλία αρχίζει, ορθογραφία τις λέξεις που γράψαμε στο πρόχειρο: συναυλία, συγκρότημα, ρυθμίζω, ήχος, εισιτήριο, μικρόφωνο, χειροκρότημα, αίθουσα. Επίσης διαβάζουμε και μαθαίνουμε τα κόκκινα τμήματα στη σελ. 10, όπου λέει για τα ρήματα και το υποκείμενο.

Ιστορία: Βιβλίο μαθητή σελ. 47-48: Η Αγία Σοφία, ένα αριστούργημα της αρχιτεκτονικής. Για το σπίτι: Μαθαίνουμε καλά το φυλλάδιο σε συνδυασμό με το κείμενο του μαθήματος. Στην e-class θα ανεβάσω το αργότερο μέχρι αύριο ένα βιντεάκι με το μάθημα και κάποιες ασκήσεις σε μορφή παιχνιδιού.

Φυσική: Τετράδιο εργασιών σελ. 70-71: Το θερμόμετρο. Κάναμε το πρώτο πείραμα. Για το σπίτι: Μαθαίνουμε  το συμπέρασμα στη σελ. 71 για τα θερμόμετρα σελ. 71.

 

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024  Καλή εβδομάδα με υγεία!

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 84-86, ασκ. 2,3,4. Σήμερα μιλήσαμε για τη δομή μιας πρόσκλησης , τι πρέπει να περιλαμβάνει και κάναμε επανάληψη τον ευθύ και πλάγιο λόγο. Επίσης στο τετράδιο εργασιών σελ. 50-51 κάναμε ένα μέρος της άσκησης 7, όπου μάθαμε τις παρώνυμες λέξεις. Για το σπίτι: Τετράδιο εργασιών σελ. 52 άσκ. 8 και ορθογραφία την άσκηση 7 της σελ. 50-51, να μάθουμε τις λέξεις με τις εξηγήσεις τους. Από αύριο φέρνουμε μαζί μας το δεύτερο τεύχος του βιβλίου της Γλώσσας.

Μαθηματικά: Βιβλίο μαθητή σελ. 43-44: Το κλάσμα ως πηλίκο διαίρεσης. Για το σπίτι: Μαθαίνουμε καλά τη θεωρία στη σελ. 44 του βιβλίου, βασικές μαθηματικές έννοιες και διεργασίες και από το τετράδιο εργασιών σελ. 43 άσκ. 2 και πρόβλημα 1.

Φυσική: Τετράδιο εργασιών σελ. 70: Το θερμόμετρο. Ξεκινήσαμε την ενότητα: Θερμότητα. Σήμερα μιλήσαμε για τη χρησιμότητα του θερμόμετρου. Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα.

Κοινωνική Αγωγή: Η Κυριακή είχε να μας παρουσιάσει μια εργασία που ετοίμασε για την Ελλάδα. Κάθε εβδομάδα κάποιο παιδί θα ετοιμάζει κάποιο θέμα που θα τους δίνω για να το παρουσιάζουν στην τάξη στους συμμαθητές τους. Για την άλλη Δευτέρα θα έχει να παρουσιάσει ο Ιπποκράτης με θέμα: Η Ευρωπαϊκή Ένωση

 

Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024  Καλό Σαββατοκύριακο!

Μαθηματικά: Τετράδιο εργασιών σελ. 41-42, ασκ. 2,3, πρόβλημα 1. Κάναμε τις ασκήσεις στον πίνακα. Για το σπίτι: Στο τετράδιο μαθηματικών γράψαμε μία άσκηση μετατροπής: 

  • Να μετατρέψεις τα καταχρηστικά κλάσματα σε μεικτούς αριθμούς:

3/2  =                       5/2 =                    10/8 =

 

11/4=                      5/3 =                     20/8 =

 

11/6 =                      16/5 =                  6/4 =

Φυσική: Τετράδιο εργασιών σελ. 65-67: Το ταξίδι της τροφής. Κάναμε δύο πειράματα για να κατανοήσουμε τη λειτουργία του σάλιου και της χολής στο πεπτικό σύστημα του ανθρώπου. Κάναμε επίσης την 1η και 2η άσκηση σελ. 67. Για το σπίτι: Τετράδιο εργασιών σελ. 67 άσκηση 3, συμπληρώνω το σταυρόλεξο.

Θρησκευτικά: Συνεχίσαμε με Φυσική.

 

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 81: Οι φίλοι τραγουδάνε. Μιλήσαμε για τις μαντινάδες και τι συμβολίζουν.  Για το σπίτι: Ορθογραφία τις λέξεις που γράψαμε στο πρόχειρο: εμπιστοσύνη, φτωχός, στριφογυρίζω, ανησυχώ, πελώριος, -α, -ο, εύχομαι, διασχίζω, παιχνίδι, παρακλητικά. Στο τετράδιο εργασιών κολλήσαμε μία άσκηση γραμματικής. (Τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου να έχουμε μαζί το Α΄και Β΄τεύχος της Γλώσσας)

Μαθηματικά: Από το μικρό βιβλίο των κλασμάτων κάναμε τις ενότητες 3 και 5. Μάθαμε για τις κλασματικές μονάδες και για γνήσια και καταχρηστικά κλάσματα. Για το σπίτι: Τετράδιο εργασιών σελ. 41 άσκ.3. Στο τετράδιο μαθηματικών κολλήσαμε μία άσκηση με κλασματικές μονάδες.

Ιστορία: Βιβλίο μαθητή σελ. 45-46: Οι Δήμοι αναστατώνουν την πρωτεύουσα με τη “στάση του Νίκα”. Για το σπίτι: Μαθαίνουμε καλά το φυλλάδιο του μαθήματος και κάνουμε ανάγνωση το κείμενο του βιβλίου. 

Εργαστήριο δεξιοτήτων: Ξεκινήσαμε τον δεύτερο κύκλο των εργαστηρίων: Φροντίζω το περιβάλλον, στην υποενότητα: Φυσικές καταστροφές και το θέμα που θα μας απασχολήσει είναι: Οι δασικές πυρκαγιές.

 

 

 

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 80 άσκ. 3. Σήμερα μιλήσαμε για τον διαχωρισμό άρθρου από τον αδύνατο τύπο της προσωπικής αντωνυμίας. Για το σπίτι: Βιβλίο μαθητή σελ. 82-83: Οι φίλοι γιορτάζουν, διαβάζουμε το κείμενο και απαντάμε στις ερωτήσεις της πρώτης άσκησης.

Μαθηματικά: Βιβλίο μαθητή σελ. 41-42: Κλάσματα μεγαλύτερα της ακέραιης μονάδας. Για το σπίτι: Τετράδιο εργασιών σελ. 41 άσκ.1

 

Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024

Γράψαμε επαναληπτικό στα Μαθηματικά το πρώτο δίωρο.

Ιστορία: Παραμείναμε στο ίδιο μάθημα. Κάναμε μια επανάληψη. Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα.

Φυσική: Τετράδιο εργασιών σελ. 64: Το ταξίδι της τροφής συνεχίζεται. Μιλήσαμε για τα όργανα του πεπτικού συστήματος και το ταξίδι της μπουκιάς στο σώμα μας. Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα.

 

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024   Καλή χρονιά σε όλους με υγεία και χαρά και ό,τι επιθυμείτε!  

Γλώσσα: Αφού κουβεντιάσαμε για το πως περάσαμε στις διακοπές μας προχωρήσαμε στο βιβλίο μαθητή σελ. 77-78: Ιστορίες με φίλους. Θυμηθήκαμε τον ευθύ και πλάγιο λόγο. Για το σπίτι: Ανάγνωση το κείμενο του βιβλίου σελ. 77-78 και ορθογραφία τις εξής λέξεις: φυσαρμόνικα, εξακολουθώ, βουρκώνω, πανέμορφος, -η,-ο, χαίρομαι, σκοτεινιάζω, πλημμυρισμένος, -η,-ο, ερημιά. (Επειδή αύριο θα γράψουμε επαναληπτικό στα Μαθηματικά δεν θα κάνουμε Γλώσσα, οπότε την ορθογραφία θα τη γράψουμε την Τετάρτη).

Μαθηματικά: Θυμηθήκαμε τα κλάσματα, δεν προχωρήσαμε σε επόμενο μάθημα,είδαμε τη θεωρία στο βιβλίο μαθητή σελ. 40 και κάναμε τα προβλήματα 1,2,3 του τετραδίου εργασιών σελ. 39-40. Για το σπίτι: Θα γράψουμε επαναληπτικό στις κάθετες πράξεις, στα κριτήρια διαιρετότητας, στα πολλαπλάσια, στους διαιρέτες, στο ΕΚΠ, στις σύντομες διαιρέσεις με το 10,100, 1.000. 

Φυσική:  Τετράδιο εργασιών σελ. 62-63 συμπληρώσαμε τις εικόνες με τα διάφορα μέρη των δοντιών και γράψαμε το συμπέρασμα. Για το σπίτι: Τετράδιο εργασιών σελ. 63 εργασίες 1 και 3.

Κοινωνική Αγωγή: 

 

Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

Σήμερα δεν κάναμε μάθημα, είχαμε γενικές πρόβες. Αύριο σχολάμε 11.30 και ερχόμαστε στο σχολείο το απόγευμα για τη γιορτή στις 16.45.

 

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023  Καλή εβδομάδα με υγεία!

Γλώσσα: Πήραμε το δεύτερο τεύχος του βιβλίου γλώσσας και ξεκινήσαμε την ενότητα των Χριστουγέννων. Για το σπίτι: Ανάγνωση το κείμενο: Χριστουγεννιάτικο δώρο στο δεύτερο τεύχος του βιβλίου μαθητή σελ. 24

Μαθηματικά, Φυσική, Κοιν. Αγωγή: Δεν προχωρήσαμε παρακάτω, κάναμε πρόβα το θεατρικό μας και είδαμε μία ταινία.

 

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023  Καλό Σαββατοκύριακο!

Μαθηματικά: Τελειώσαμε μια χριστουγεννιάτικη κάρτα

Φυσική: Τετράδιο εργασιών σελ. 61, μιλήσαμε για τα νεογιλά και τα μόνιμα δόντια. Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα.

 

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Γλώσσα: Γράψαμε μόνο ορθογραφία. Δεν προχωρήσαμε παρακάτω.

Μαθηματικά: Βιβλίο μαθητή σελ. 40, διαβάσαμε κάποιους κανόνες που ισχύουν για τα κλάσματα και κάναμε την εφαρμογή και τις ερωτήσεις αναστοχασμού. Τετράδιο εργασιών σελ. 39 κάναμε τις ασκ. 1,2 και 3. Για το σπίτι: Τετράδιο εργασιών σελ. 40 πρόβλημα 2 και 3. Έδωσα στα παιδιά το μικρό βιβλίο των κλασμάτων με όλη τη θεωρία των κλασμάτων συγκεντρωμένη. Το έχουν κάθε μέρα μαζί τους.

Ιστορία: Ξεκινήσαμε την τρίτη ενότητα. Βιβλίο μαθητή σελ. 42-44: Ο Ιουστινιανός μεταρρυθμίζει τη διοίκηση και τη νομοθεσία. Για το σπίτι: Μαθαίνουμε το μάθημα με τη βοήθεια του φυλλαδίου. Τετράδιο εργασιών σελ. 16 άσκ. 1. Στις διακοπές των Χριστουγέννων θα ανεβάσω στην e-class κάποιες εργασίες.

Εργαστήριο δεξιοτήτων: Κάναμε πρόβες το θεατρικό μας.

 

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 76 κάτω- κάτω και τετράδιο εργασιών σελ. 48-49, άσκ. 6. Μιλήσαμε για τις ομώνυμες λέξεις ( ακούγονται το ίδιο, αλλά διαφέρουν στη σημασία και στην ορθογραφία τους). Για το σπίτι: Ορθογραφία τις λέξεις της άσκησης 6 σελ. 49 του τετραδίου εργασιών. Να γνωρίζουμε τη σημασία της κάθε λέξης για να μπορούμε να αντιστοιχίσουμε την κάθε λέξη με τη σημασία της.

Μαθηματικά, Θρησκευτικά: Κάναμε πρόβες το θεατρικό μας.

 

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

Γλώσσα: Τετράδιο εργασιών σελ. 42-44, ασκ. 1, 2. Μιλήσαμε για τον ευθύ και πλάγιο λόγο και πώς κάνουμε μετατροπή από το ένα είδος στο άλλο. Επίσης είδαμε λίγο τους δυνατούς και αδύνατους τύπους της προσωπικής αντωνυμίας. Για το σπίτι:  Άσκηση 4 στο τετράδιο εργασιών σελ. 45. 

Ιστορία, Φυσική: Κάναμε πρόβες το θεατρικό μας.

 

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023  Καλή εβδομάδα με υγεία!

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ .74-76, άσκ. 4: Παραγωγή και σύνθεση της λέξης φίλος. Για το σπίτι: Ανάγνωση το κείμενο στη σελ. 41 τετραδίου εργασιών και κάνουμε την άσκηση 1 σελ. 42 του τετραδίου εργασιών. Εξασκούμαστε στον ευθύ και πλάγιο λόγο.

Μαθηματικά: Βιβλίο μαθητή σελ. 39, διερεύνηση 1,2. Ξεκινήσαμε την τρίτη ενότητα, όπου θα ασχοληθούμε με τα κλάσματα, τις πράξεις κλασμάτων, τη σύγκριση και διάταξη κλασμάτων. Για το σπίτι: Τετράδιο εργασιών σελ. 39 άσκηση 1.

Φυσική: Τετράδιο εργασιών σελ. 59-60: Τα δόντια μας. Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα.

Κοιν. Αγωγή: Κάναμε χριστουγεννιάτικες ζωγραφιές για ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης.

 

 

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023  Καλό Σαββατοκύριακο!

Μαθηματικά: Κάναμε τις ασκήσεις που είχαμε στο τετράδιο. Για το σπίτι: Τετράδιο εργασιών σελ. 35 άσκ. 5. Την Τετάρτη ή την Πέμπτη θα γράψουμε επαναληπτικό στη 2η ενότητα. Διαβάζουμε τις πράξεις, πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμό, διαίρεση, πολλαπλάσια, διαιρέτες, ΕΚΠ, κριτήρια διαιρετότητας.

Φυσική: Τετράδιο εργασιών σελ. 58 είδαμε τις ασκήσεις που είχαμε και μιλήσαμε για πρόγραμμα υγιεινής διατροφής και τι επιλογές έχουμε. Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα.

 

 

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

Γλώσσα: Δεν προχωρήσαμε παρακάτω. Για το σπίτι: Βιβλίο μαθητή σελ .74 άσκ. 3.

Μαθηματικά, Ιστορία: Κάναμε πρόβες το θεατρικό μας. Είδαμε ταινία.

Εργαστήριο δεξιοτήτων: Τελειώσαμε σήμερα τον πρώτο κύκλο.

 

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 74, συντακτικό. Φυλλάδιο με θεωρία και ασκήσεις. Μάθαμε σήμερα δύο είδη δευτερευουσών προτάσεων, τις τελικές και τις αποτελεσματικές ή συμπερασματικές. Για το σπίτι: Μαθαίνω τι είναι οι τελικές και αποτελεσματικές προτάσεις και κάνω τις ασκήσεις στο φυλλάδιο.

Μαθηματικά: Βιβλίο μαθητή σελ. 35, κάναμε στον πίνακα ασκήσεις πολλαπλασιασμού, διαιρέσεις, βρήκαμε κοινά πολλαπλάσια, διαιρέτες αριθμών, ασκήσεις με κριτήρια διαιρετότητα. Για το σπίτι: Τετράδιο εργασιών σελ. 35 ασκ. 2 και σελ. 36 προβλήματα 1 και 3.

Θρησκευτικά: Μιλήσαμε για την Αγία Βαρβάρα, τον Άγιο Σάββα και τον Άγιο Νικόλαο.

 

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 72-73: Φίλοι από άλλες χώρες, ασκ. 1,2. Ξεκινήσαμε την 6η ενότητα του βιβλίου. Για το σπίτι: Ανάγνωση το κείμενο στις σελ. 72-23, ορθογραφία τις εξής λέξεις: επικοινωνία, δημοσιεύω, αναπτύσσω, αναμνηστικός, ενθύμιο, φωτογραφία, ανθοδοχείο, μαστίχα, χρωματιστός, -ή, -ό.

Ιστορία: Γράψαμε επαναληπτικό στη δεύτερη ενότητα.

Φυσική: Τετράδιο εργασιών σελ. 57. Για το σπίτι: Μαθαίνουμε το συμπέρασμα και κάνουμε τις εργασίες 1, 2 στη σελ. 58

 

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023  Καλή εβδομάδα με υγεία! Αύριο γράφουμε ιστορία. Διαβάζουμε για το εκπαιδευτικό σύστημα, για την τετραρχία, για την επιλογή της Κωνσταντινούπολης για πρωτεύουσα, για το διάταγμα των Μεδιολάνων, για τον Κωνσταντίνο, τον Ιουλιανό και το Θεοδόσιο.

Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική: Μας επισκέφτηκε η παραολυμπιονίκης καβαλιώτισσα Αλεξάνδρα Δήμογλου όπου είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Κάναμε πρόβες το θεατρικό μας.

Κοινωνική Αγωγή: Κάναμε λίγο Φυσική για την πυραμίδα δραστηριοτήτων

 

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023 Καλό μήνα με υγεία!

Μαθηματικά: Βιβλίο μαθητή σελ. 35: Επαναληπτικό 2ης ενότητας. Θυμηθήκαμε τι μάθαμε σ’ αυτήν την ενότητα και κάναμε στο τετράδιο προσθέσεις και αφαιρέσεις. Για το σπίτι: Στο τετράδιο Μαθηματικών γράψαμε κάποιες πράξεις για εξάσκηση. Τις κάνουμε κάθετα: Προσθέσεις: 67.905+9.097= ,  308.739 + 795.064 = Αφαιρέσεις: 189.719 – 114.361= ,  443.072 – 96.928 = ,  Πολ/σμούς: 118 x 15 = , 904 x 84 = , διαιρέσεις: 24.216 : 24 =,  1.152 : 72 =.

Φυσική: Συνεχίσαμε λίγο με Μαθηματικά και δεν προχωρήσαμε παρακάτω. 

 

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Γλώσσα: Δεν κάναμε μάθημα ξεκινήσαμε τις πρόβες για το θεατρικό μας.

Μαθηματικά: Τετράδιο εργασιών σελ.33 ασκ. 1,2,3,4. Για το σπίτι: Τετράδιο εργασιών σελ. 34 πρόβλημα 1.

Ιστορία: Βιβλίο μαθητή σελ .40: Ανακεφαλαίωση μαθημάτων Β’ ενότητας, κεφάλαια 5-12. Παίξαμε κάποια κουίζ με επαναληπτικές ασκήσεις της ενότητας. Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023 θα γράψουμε επαναληπτικό στη Β’ ενότητα.

Εργαστήριο δεξιοτήτων: Κάναμε πρόβες. 

 

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Γλώσσα:  Δεν προχωρήσαμε παρακάτω, λόγω αρκετών απουσιών. Κάναμε στην τάξη φυλλάδιο με επαναληπτικές ασκήσεις της ενότητας. Για το σπίτι: Θα σας στείλω στην  e-class ασκήσεις.

Μαθηματικά, Θρησκευτικά: Κάναμε τα καραβάκια των ευχών για την Αγία Βαρβάρα που γιορτάζει στις 4 Δεκεμβρίου. 

 

 

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Γλώσσα: Τετράδιο εργασιών σελ. 35 άσκ. 4, εμπλουτισμός λεξιλογίου, Ανθολόγιο σελ. 85-87: Η καρδιά ενός ποντικού. Για το σπίτι: Ανάγνωση ένα απόσπασμα από το κείμενο στο Ανθολόγιο: Από την αρχή έως …σελ. 86: Περισσότερο, είπε. Πολύ περισσότερο.Ορθογραφία τις λέξεις που γράψαμε στην άσκηση 4 του τετραδίου εργασιών σελ. 35: κυνοκομείο, νοσοκομείο, γηροκομείο, μελισσοκομείο, πτωχοκομείο, ανθοκομείο, τυροκομείο, γαλακτοκομείο, τρελοκομείο.

Ιστορία: Βιβλίο μαθητή σελ. 38-39: Η εκπαίδευση στο Βυζάντιο. Για το σπίτι: Μαθαίνω το μάθημα με τη βοήθεια του φυλλαδίου και κάνω την άσκηση 1 του τετραδίου εργασιών σελ. 15.

Φυσική: Τετράδιο εργασιών σελ. 56: Ισορροπημένη διατροφή. Ξεκινήσαμε να μιλάμε για τη διατροφική πυραμίδα. Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα.

 

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023  Καλή εβδομάδα με υγεία!

Γλώσσα:  Βιβλίο μαθητή σελ. 60, η κλίση των επιθέτων σε -ύς, -ιά, -ύ, σελ. 61-62: Τα ζώα της εξοχής, άσκ. 1,2, τα οριστικά και αόριστα άρθρα. Για το σπίτι: Ανάγνωση το κείμενο στη σελ. 61, ορθογραφία τις εξής λέξεις: βραδινός, -ή, -ό, θυμωμένος, -η, -ο, συνέχεια, παίρνω, κατεβαίνω, κατσικάκι, απελπισμένος, -η, -ο, πηγαίνω, αυτοκίνητο. Και τις ασκ. 9,10 του τετραδίου εργασιών σελ. 39-40. Επίσης μαθαίνουμε την κλίση του επιθέτου σε ύς, -ιά, -ύ.

Μαθηματικά: Βιβλίο μαθηματικών σελ. 33-34: Η διαίρεση στους φυσικούς αριθμούς. Για το σπίτι: Άσκηση 6 σελ. 33 του τετραδίου εργασιών. Διαβάζουμε στη θεωρία τις έννοιες της διαίρεσης, βιβλίο σελ. 34.

Φυσική: Ξεκινήσαμε το πεπτικό σύστημα. Είδαμε στον πίνακα κάποια πρώτα στοιχεία για την τροφή και τις ομάδες των τροφίμων. Δεν μπήκαμε στο βιβλίο. 

Κοιν. Αγωγή: Κάναμε χριστουγεννιάτικη κατασκευή.

 

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023  Καλό Σαββατοκύριακο!

Φυσική: Γράψαμε επαναληπτικό.

Μαθηματικά: Δεν προχωρήσαμε παρακάτω. Για το σπίτι: Μία άσκηση στο τετράδιο Μαθηματικών με τα κριτήρια διαιρετότητας.

 

 

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023  Αύριο γράφουμε επαναληπτικό στη φυσική.

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 58-59: “Αγάπες… με ουρά”, άσκ. 1. Για το σπίτι: Βιβλίο μαθητή σελ. 59 άσκ.3.

Μαθηματικά: Βιβλίο μαθητή σελ. 31-32, ασκ. 2,5, πρόβλημα 1. Κάναμε τις ασκήσεις που είχαμε. Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα.

Ιστορία: Διαβάσαμε τα κείμενα του βιβλίου σελ. 37 παράλληλα με τις ερωτήσεις του βιβλίου και του τετραδίου εργασιών σελ. 14. Δεν προχωρήσαμε παρακάτω. Για το σπίτι: Μπορούμε να διαβάζουμε τα κεφάλαια από το 5 και μετά γιατί θα γράψουμε επαναληπτικό μετά την ανακεφαλαίωση.

Εργαστήριο δεξιοτήτων: Φτιάξαμε το προσωπικό μας ασανσέρ οξυγόνου, που το χρησιμοποιούμε όταν νιώθουμε θυμό.

 

 

 

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 57, ασκ. 3,4. Μιλήσαμε για τα επίθετα σε -ής, -ιά, -ί και για τις απλές και επαυξημένες προτάσεις. Για το σπίτι: Την άσκηση 4 σελ.57 του βιβλίου, γράφω μια ιστορία στο τετράδιο  χρησιμοποιώντας όσο πιο πολλά επίθετα σε -ής, -ιά, -ί μπορώ.

Μαθηματικά: βιβλίο  σελ. 32, θεωρία, εφαρμογή, αναστοχασμός. Τετράδιο εργασιών σελ. 31,32 ασκ.1,6. Για το σπίτι: Μαθαίνω πολύ καλά τη θεωρία για τα κριτήρια διαιρετότητας και κάνω τις ασκήσεις 3,4 δελ. 31 του τετραδίου εργασιών.

Θρησκευτικά: Συνεχίσαμε με Μαθηματικά και το υπόλοιπο της ώρας το αφιερώσαμε στο στόλισμα του δέντρου.

 

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Γλώσσα: Αφιερώσαμε λίγο χρόνο για να μιλήσουμε για τα εισόδια της Θεοτόκου που είναι σήμερα. Είδαμε τα πρώτα βήματα για το πώς να συνδεόμαστε στην η-τάξη (e-class) του πανελλήνιου σχολικού δικτύου. Βιβλίο μαθητή σελ. 55-56: Τα χαρακτηριστικά των ζώων, άσκηση 1 και 2 τις κάναμε προφορικά. Μιλήσαμε για τα επίθετα. Για το σπίτι: Ανάγνωση το κείμενο σελ. 55, ορθογραφία τις εξής λέξεις: υπομονετικός, -ή, -ό, εκπαίδευση, τρίχωμα, σταχτής, -ιά, -ί, ανεξάρτητος, -η, -ο, αποκλειστικά, ζυγώνω, έξυπνος, -ή, -ό.

Ιστορία: Βιβλίο  μαθητή σελ., 36-37: Η καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο. Για το σπίτι: Μαθαίνω το μάθημα διαβάζοντας από το βιβλίο σε συνδυασμό με το φυλλάδιο. Προετοιμάζω για το επόμενο μάθημα τις ερωτήσεις 1,2,3,4 του τετραδίου εργασιών σελ. 14

Φυσική: Διαβάσαμε πληροφορίες από το πράσινο βιβλίο της Φυσικής και σημειώσαμε τι θα διαβάσουμε για το επαναληπτικό της Παρασκευής.

 

 

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023  Καλή εβδομάδα με υγεία!

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 52-54: Ο Τεντέν και ο Μιλού. Μάθαμε για τις αιτιολογικές προτάσεις και τους αιτιολογικούς συνδέσμους και διαβάσαμε το κόμικ του Τεντέν. Τετράδιο εργασιών σελ. 31-33, άσκ. 2, την κάναμε προφορικά, πώς μεγαλώνουμε μία απλή πρόταση. Για το σπίτι: Την ίδια ορθογραφία (κλίση των άρθρων) και την άσκηση 6 σελ. 36-37 του τετραδίου εργασιών, η οποία έχει να κάνει με τις αιτιολογικές προτάσεις.

Μαθηματικά:  Κάναμε τις ασκήσεις που είχαμε, επιμείναμε στο ΕΚΠ και προχωρήσαμε στο βιβλίο σελ. 31: Κριτήρια διαιρετότητας. Για το σπίτι: Στο βιβλίο σελ. 32 μαθαίνω από έξω τα κριτήρια διαιρετότητας του 2, του 5 και του 10.

Φυσική: Τετράδιο εργασιών σελ. 52-53: Τροφές και ενέργεια. Για το σπίτι: Μαθαίνουμε το συμπέρασμα και κάνουμε τις εργασίες 1,2,3. Την Παρασκευή θα γράψουμε επαναληπτικό στην ενότητα: Ενέργεια. Διαβάζουμε: Τι είναι οι μορφές ενέργειας, ποιες είναι, τις αποθήκες(πηγές) ενέργειας, τις μετατροπές από τη μία μορφή σε μία άλλη.

Κοινωνική Αγωγή: Ανοίξαμε και τακτοποιήσαμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

 

 

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023 

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 69-70: Ο Φωκίων ήταν ελάφι. Για το σπίτι: Θα έχουμε την ίδια ορθογραφία.

Μαθηματικά: Τετράδιο εργασιών σελ. 29 ασκ.3. Για το σπίτι: Στο τετράδιο Μαθηματικών τρεις ασκήσεις.

Ιστορία: Βιβλίο μαθητή σελ. 34-35: Το Παλάτι, ο Ιππόδρομος και οι Δήμοι. Για το σπίτι: Τετράδιο εργασιών σελ. 13 άσκ.1,2. Μαθαίνουμε το μάθημα σε συνδυασμό με το φυλλάδιο.

Εργαστήριο δεξιοτήτων:  Κάναμε την ασπίδα μας, όπου παρουσιάσαμε τα ταλέντα μας, το αγαπημένο μέρος μας, τα αγαπημένα μας πρόσωπα και κάποιο γεγονός που μας  έκανε να νιώσουμε περήφανοι. Τις παρουσιάσαμε στην ολομέλεια και τις αναρτήσαμε στον πίνακά μας.

 

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

Γλώσσα: Μιλήσαμε για τα μέρη του λόγου, κλιτά και άκλιτα και κάναμε ένα βιβλιαράκι, το οποίο το έχουμε πάντα στην τσάντα μας και εννοείται ότι το διαβάζουμε. Δεν προχωρήσαμε παρακάτω στο βιβλίο. Για το σπίτι: Συνεχίζουμε με την ίδια ορθογραφία και στο τετράδιο έχουμε μία άσκηση που αναφέρεται στα μέρη του λόγου. Ανάγνωση το κείμενο στη σελ. 69-70: Ο Φωκίων ήταν ελάφι. Σκεφτόμαστε και απαντάμε στις ερωτήσεις του μαθήματος σελ. 70, δεν τις γράφουμε.

Μαθηματικά: Βιβλίο μαθητή σελ. 30 κουβεντιάσαμε τον αναστοχασμό, τετράδιο εργασιών σελ. 30 προβλήματα 2,3. Για το σπίτι: Τετράδιο εργασιών σελ. 30 το πρόβλημα 4.

Θρησκευτικά: Βιβλίο μαθητή σελ. 48-49: Η άρνηση του Πέτρου και η έμπρακτη μετάνοιά του, Ο Ιούδας μεταμελείται, αλλά δε ζητά συγχώρηση. Κουβεντιάσαμε για τις έννοιες της μετάνοιας και της μεταμέλειας.

 

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023 Καλή εβδομάδα με υγεία!

Γλώσσα: Αφήσαμε την κανονική ροή των μαθημάτων και ξεκινήσαμε την ενότητα που είναι αφιερωμένη στην επέτειο της 17ης Νοεμβρίου 1973. Βιβλίο  μαθητή σελ. 66-68: Πολυτεχνείο ’73, Τριήμερο στα κάγκελα, Μικρός τύμβος, Κοίτα με στα μάτια, Άγνωστος αγωνιστής. Ανθολόγιο σελ. 223: η εξέγερση. Για το σπίτι: Ανάγνωση το κείμενο: Τριήμερο στα κάγκελα, σελ. 67 του βιβλίου, την ίδια ορθογραφία, η κλίση των άρθρων. Θα σας στείλω μέιλ με κάποια λινκ για εξάσκηση στην ορθογραφία.

Ιστορία: Βιβλίο μαθητή σελ. 31-33: Η Αυτοκρατορία χωρίζεται σε Ανατολική και Δυτική. Για το σπίτι: Διαβάζουμε και μαθαίνουμε το φυλλάδιο σε συνδυασμό με το μάθημα στο βιβλίο. Τετράδιο εργασιών σελ. 12 άσκ. 3.

Φυσική: Τετράδιο εργασιών σελ. 51-52: Τροφές και ενέργεια. Για το σπίτι: Τετράδιο εργασιών σελ. 52: Συμπληρώνω ποια τρόφιμα έχουν την περισσότερη και ποια τη λιγότερη ενέργεια από τη στήλη  με τα τρόφιμα.

 

 

 

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023  Καλό Σαββατοκύριακο!

Μαθηματικά: Βιβλίο μαθητή σελ. 30: Διαβάσαμε τη θεωρία, τι είναι πολλαπλάσια, κοινά πολλαπλάσια, ελάχιστο κοινό πολλαπλάσιο, διαιρέτες ενός αριθμού. Μάθαμε τον σύντομο τρόπο εύρεσης του ΕΚΠ. Θα σας στείλω τον τρόπο σε διαφάνεια. Για το σπίτι: Από το τετράδιο εργασιών σελ. 27 την άσκ. 2, στο τετράδιο μαθηματικών γράψαμε μία άσκηση να υπολογίσουμε το ΕΚΠ κάποιων αριθμών.

Φυσική: Τετράδιο εργασιών σελ. 48-50: Η ενέργεια υποβαθμίζεται. Για το σπίτι: Μαθαίνουμε από έξω το συμπέρασμα του μαθήματος, και στις ασκήσεις κοιτάμε τις μετατροπές της ενέργειας.

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

Γλώσσα: Δεν προχωρήσαμε παρακάτω. Διορθώσαμε τις παραγωγές γραπτού λόγου . Για το σπίτι: Στο επαναληπτικό που γράψαμε διαπίστωσα ότι τα περισσότερα παιδιά μπερδεύουν πολύ τις πτώσεις των άρθρων, ιδιαίτερη αδυναμία στη γενική και αιτιατική πτώση. Σας στέλνω ένα πινακάκι, το οποίο θα το έχουμε για ορθογραφία την Τρίτη.

Μαθηματικά: Είδαμε κάποιες διαφάνειες στον υπολογιστή για τα πολλαπλάσια, τα κοινά πολλαπλάσια και τους διαιρέτες των αριθμών και στο βιβλίο μαθητή ξεκινήσαμε τη διερεύνηση σελ. 29: Πολλαπλάσια και διαιρέτες, ασκ. 1,2. Για το σπίτι: Τετράδιο εργασιών σελ. 29 ασκ. 1,4,5.

Ιστορία: Συνεχίσαμε λίγο με τα Μαθηματικά.Είδαμε τις ασκήσεις του τετραδίου εργασιών. Δεν προχωρήσαμε παρακάτω.

Εργαστήριο δεξιοτήτων: Είδαμε και κουβεντιάσαμε τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου: Τι με θυμώνει πιο πολύ, και κάποιες διαφάνειες με τα συναισθήματά μας και πώς μπορούμε να τα διαχειριστούμε.

 

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

Γλώσσα: Γράψαμε επαναληπτικό.

Μαθηματικά: Τετράδιο εργασιών σελ. 27-28, ασκ. 6, αντιμεταθετική ιδιότητα του πολλαπλασιασμού, προβλήματα 1,2,3. Για το σπίτι: Στο τετράδιο μαθηματικών κολλήσαμε ένα  φυλλάδιο με ασκήσεις πολλαπλασιασμού.

Θρησκευτικά: Μιλήσαμε για τη σημερινή γιορτή των Αγίων Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ.

 

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 52, άσκ. 2 : περιγράφω ένα ζώο και μαθαίνω τις αιτιολογικές προτάσεις. Αφού είδαμε τι πρέπει να περιλαμβάνει μια παραγωγή γραπτού λόγου με θέμα την περιγραφή κάποιου ζώου, γράψαμε μία με θέμα: Ένα ζώο που αγαπώ. Για το σπίτι: Διαβάζουμε για το αυριανό επαναληπτικό.

Ιστορία: Βιβλίο μαθητή σελ. 29-30: Ο χριστιανισμός γίνεται επίσημη θρησκεία. Τετράδιο εργασιών σελ. 11 ασκ. 1,2. Για το σπίτι: Διαβάζουμε το μάθημα στη σελ. 29-30 του βιβλίου σε συνδυασμό με το φυλλάδιο και στο τετράδιο εργασιών συμπληρώνουμε την άσκηση 3 στη σελ. 11.

Φυσική: Τετράδιο εργασιών σελ. 48-49: Η ενέργεια υποβαθμίζεται. Για το σπίτι: Θα συνεχίσουμε την άλλη φορά δεν προλάβαμε να το ολοκληρώσουμε.

 

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023  Καλή εβδομάδα με υγεία!

Γλώσσα: Ξεκινήσαμε την 4η ενότητα. Βιβλίο μαθητή σελ. 50-52: Ο Μάγκας, ασκ.1. Τετράδιο εργασιών σελ. 29-30, ασκ.1 γράφω μια ιστορία. Μιλήσαμε για τα επίθετα και τις μετοχές. Για το σπίτι: Ανάγνωση το κείμενο της σελ. 50-51 του βιβλίου, ορθογραφία τις λέξεις: δίδυμος, -η, -ο, επίσκεψη, πανηγύρι, θυμώνω, ανακατεύομαι, διάσημος, -η, -ο, έξυπνος, -η, -ο.

Την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023 θα γράψουμε επαναληπτικό στη δεύτερη ενότητα. Στο τετράδιο εργασιών γράψαμε ποια γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα συναντήσαμε και έχουμε να διαβάσουμε. Θα σας στείλω στα email συγκεντρωμένη τη γραμματική της ενότητας για περισσότερη ευκολία.

Μαθηματικά: Βιβλίο μαθητή σελ. 28 και φυλλάδιο με τεχνικές πολλαπλασιασμού. Κάναμε ασκήσεις στον πίνακα. Για το σπίτι: Διαβάζουμε καλά τις τεχνικές και τα παραδείγματα από το φυλλάδιο και με βάση αυτές λύνουμε τις εξής ασκήσεις, από το τετράδιο εργασιών σελ. 27 άσκηση 1 και από τη 2η άσκηση έχουμε γράψει στο τετράδιο μαθηματικών δύο  πολ/σμους, 27 χ 99 και 14 χ 101

Φυσική: Συνεχίσαμε με Μαθηματικά. Στη φυσική δεν προχωρήσαμε παρακάτω. Είδαμε δύο βίντεο για τις μορφές ενέργειας, τις πηγές ενέργειας και ότι η ενέργεια μεταβάλλεται. Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα.  Θα σας στείλω ένα λινκ με τα βίντεο για να τα μελετήσουν τα παιδιά. Είναι αρκετά βοηθητικά στη μελέτη.

https://www.youtube.com/watch?v=ZgHjTMljIq4

https://www.youtube.com/watch?v=KtVu-wLFK8Q

Κοινωνική Αγωγή: Κάναμε εργαστήριο. Μία εργασία με τίτλο: “Σχετικά με μένα”, όπου εστιάσαμε στα θετικά γνωρίσματά μας και σκεφτήκαμε τομείς αδυναμίας μας που χρήζουν βελτίωσης και βοήθειας. Έπειτα τα παρουσιάσαμε  με χρώματα και  με λέξεις  σε λουλούδια. 

 

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023  Καλό Σαββατοκύριακο!

Μαθηματικά: Βιβλίο  μαθητή σελ. 27: Ο πολλαπλασιασμός στους φυσικούς αριθμούς, διερεύνηση και συζήτηση. Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα.

Φυσική: Συνεχίσαμε με Μαθηματικά. Στο υπόλοιπο 20λεπτο μαζέψαμε σκουπίδια στην αυλή.

 

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 37 άσκ.3. Η άσκηση αναφέρεται στα τοπικά, χρονικά και τροπικά επιρρήματα. Τετράδιο εργασιών σελ. 27 άσκ. 9 κάναμε το κρυπτόλεξο. Για το σπίτι: Την άσκηση 8 σελ.27-28 του βιβλίου μαθητή. Αφού διαβάσουμε το κείμενο: Να δοθεί ή όχι το τραμ στην κυκλοφορία; εντοπίζουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του τραμ και τα καταγράφουμε επιγραμματικά στις δύο στήλες στο τετράδιο εργασιών.

Μαθηματικά: Βιβλίο μαθητή σελ. 26 κάναμε τον αναστοχασμό και την εφαρμογή. Μιλήσαμε για τη σημασία του σημαδιού “ίσον”, ότι εκφράζει μία σχέση ισορροπίας, δηλ. ό,τι υπάρχει από τη μία μεριά του ίσον υπάρχει από την άλλη. Επίσης για το πώς επαληθεύουμε τις πράξεις της πρόσθεσης και της αφαίρεσης. Τετράδιο εργασιών σελ. 25 κάναμε στον πίνακα την άσκηση 1, πως να υπολογίζω με τον νου και τα προβλήματα 1 και 2. Για το σπίτι: Την άσκηση 3 και 4 (για όποιον δεν την έκανε) του τετραδίου εργασιών σελ. 25. Αν δυσκολευόμαστε με τον νου κάνουμε τις αφαιρέσεις κάθετα στο τετράδιο. 

Ιστορία: Είδαμε τις ερωτήσεις που είχαμε για το σπίτι και κάναμε την άσκηση 3 του τετραδίου εργασιών σελ. 10, δεν προχωρήσαμε παρακάτω. Για το σπίτι: Το ίδιο μάθημα, Η Κωνσταντινούπολη οχυρώνεται κα στολίζεται με έργα τέχνης.

Εργαστήριο δεξιοτήτων: Σήμερα μιλήσαμε για τον θυμό και πώς μπορούμε να τον διαχειριστούμε. Σας στέλνω ένα λινκ όπου θα πατήσετε επάνω και θα απαντήσετε στις ερωτήσεις, διαλέγοντας μία απάντηση κάθε φορά. Στο τέλος πατάμε υποβολή και την επόμενη φορά θα δούμε τα αποτελέσματα και θα τα κουβεντιάσουμε.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfrV3E7NzFjqkj4FodIIEaX765v1bQIMtoSnICfUVzxEWiQ-Q/viewform?usp=sf_link

 

 

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 38 άσκ. 5. Για το σπίτι: Η άσκηση 5 σελ. 38 λίγο παραλλαγμένη στο τετράδιο εργασιών.

Μαθηματικά: Βιβλίο μαθητή σελ. 25-26: Η πρόσθεση και η αφαίρεση στους φυσικούς αριθμούς. Για το σπίτι: Μαθαίνω τις έννοιες στη σελ. 26 του βιβλίου μαθητή και κάνω τις ασκήσεις 2 και 4 σελ.25 του τετραδίου εργασιών.

Θρησκευτικά: Βιβλίο μαθητή σελ. 47: Η παραβολή του κακού δούλου. Επίσης διαβάσαμε για τη σημερινή γιορτή , των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού.

 

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 36-37: Υπόγειες διαδρομές. Γραμματική μιλήσαμε για τα αριθμητικά και τις κατηγορίες τους. Βιβλίο γραμματικής σελ. 122-129: Τα αριθμητικά. Διαβάσαμε τους κανόνες και είδαμε παραδείγματα. Για το σπίτι: Ανάγνωση το κείμενο στο βιβλίο  σελ. 36: Υπόγειες διαδρομές. Ορθογραφία τις λέξεις: διαδρομή, υπόγειος, -α, -ο, προάστιο, ατμομηχανή, ηλεκτρικός, -ή, -ό, σιδηρόδρομος, εγκαίνια, γεγονός, συμπληρώνω. Μαθαίνω καλά το πινακάκι της σελ. 37 με τα αριθμητικά. Άσκηση για το τετράδιο εργασιών: Γράφω και στα τρία γένη τα τακτικά αριθμητικά της άσκησης 3 του βιβλίου σελ. 37

Ιστορία: Βιβλίο ιστορίας σελ. 26-28: Η Κωνσταντινούπολη οχυρώνεται και στολίζεται με έργα τέχνης. Για το σπίτι: Διαβάζουμε καλά το μάθημα από το βιβλίο και το φυλλάδιο και απαντάμε στις δύο ερωτήσεις που έχουμε γράψει.

Φυσική: Τετράδιο εργασιών σελ. 46-47: Η ενέργεια αλλάζει συνεχώς μορφή. Για το σπίτι: Μαθαίνουμε το συμπέρασμα και τις εικόνες με τις μετατροπές της ενέργειας. Κάνουμε την άσκηση 2 του τετραδίου εργασιών σελ. 47

 

–Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023 

Μαθηματικά: Γράψαμε επαναληπτικό στην 1η ενότητα.

Γλώσσα, Ιστορία: Διαβάσαμε για την ιστορία του Αγίου Δημητρίου, η οποία συνδέεται με τα χρόνια των διωγμών από τους Ρωμαίους αυτοκράτορες και ζωγραφίσαμε την εικόνα του.

Εργαστήριο δεξιοτήτων: Μιλήσαμε για τα συναισθήματα. Κάναμε πρόβες τα ποιήματά μας

 

 

 

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 47: Κατοχή, Ανθολόγιο σελ. 215-217: Η παρέλαση. Μιλήσαμε για τα χρόνια της γερμανικής κατοχής, τις συνθήκες διαβίωσης, τις κακουχίες, γενικά για τον πόλεμο και την ειρήνη όπου ζωγραφίσαμε τις δύο αυτές έννοιες.  Για το σπίτι: Ανάγνωση το ποίημα σελ. 47 του βιβλίου. 

Μαθηματικά: Κάναμε στον πίνακα τις ασκήσεις που είχαμε και προχωρήσαμε στα προβλήματα 1,2,3,4 της σελ. 22 του βιβλίου. Για το σπίτι: Κάνουμε επανάληψη στους αριθμούς, ανάγνωση, διάταξη, σύγκριση, στρογγυλοποίηση στις διάφορες θέσεις, άρτιοι, περιττοί. Αύριο γράφουμε το πρώτο επαναληπτικό.

Θρησκευτικά: Κάναμε πρόβες τα ποιήματά μας. Σας παρακαλώ πολύ τα παιδιά που έχουν ποιήματα να τα μάθουν καλά. Όσα έχουν να τα διαβάσουν από μέσα προσέχουμε τα σημεία στίξης, όσα έχουν να τα μάθουν από έξω περισσότερη εξάσκηση.

 

Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023

Γλώσσα: Βιβλίο μαθητή σελ. 44-45: Η Ιταλία μάς κήρυξε τον πόλεμο!, σελ. 46: Η πείνα. Για το σπίτι: Ανάγνωση το κείμενο: Η πείνα, σελ. 46

Ιστορία: Βιβλίο μαθητή σελ. 23-25: Μια νέα πρωτεύουσα, η Κωνσταντινούπολη.Τετράδιο εργασιών σελ. 8 κάναμε τις ασκήσεις 1 και 3. Για το σπίτι: Διαβάζουμε το μάθημα σελ.23-24. από το βιβλίο με τη βοήθεια του φυλλαδίου. Τετράδιο εργασιών σελ. 9 ασκ. 3,4,5. Τις διαβάζουμε και σκεφτόμαστε τις απαντήσεις, δεν τις γράφουμε. Θα τις συζητήσουμε στο επόμενο μάθημα. 

Φυσική: Τετράδιο εργασιών σελ. 45-47: Η ενέργεια αλλάζει συνεχώς μορφή. Δεν τελειώσαμε το κεφάλαιο, θα συνεχίσουμε την άλλη φορά. Για το σπίτι: Δεν έχουμε τίποτα.

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023 Καλή εβδομάδα με υγεία!

Γλώσσα: Γράψαμε μια παραγωγή γραπτού λόγου με θέμα: Μια βόλτα στην πόλη, συγκεκριμένα ήταν η άσκηση 7 σελ. 25 του τετραδίου εργασιών. Βιβλίο μαθητή σελ. 42: Η πορεία προς το μέτωπο. Μπήκαμε στην επετειακή ενότητα της 28ης Οκτωβρίου. Για το σπίτι: Ανάγνωση το κείμενο στη σελ. 42 του βιβλίου.

Μαθηματικά: Βιβλίο μαθητή σελ. 21-22: Επαναληπτικό 1ης ενότητας, ασκήσεις και προβλήματα 1,2,3. Για το σπίτι: Τετράδιο εργασιών σελ. 21, ασκ. 1,2,3. Την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου θα γράψουμε επαναληπτικό στην πρώτη ενότητα. 

Φυσική: Τετράδιο εργασιών σελ.43-44: Η ενέργεια αποθηκεύεται. Για το σπίτι: Διαβάζουμε καλά ό,τι γράψαμε στο βιβλίο και συμπληρώνουμε τις τρεις τελευταίες εικόνες που δεν κάναμε από την άσκηση 2. Όποια παιδιά δεν πρόλαβαν κάνουν και τις δύο ασκήσεις.

Κοινωνική Αγωγή: Κουβεντιάσαμε για τους κανόνες της τάξης μας, τους καταγράψαμε και τους υπογράψαμε.