Συμβουλές παιδοψυχολόγου για τους γονείς που διαβάζουν εκείνοι τα παιδιά τους

Αν διαβάζεις κι εσύ τα παιδιά σου για τα σχολικά τους μαθήματα, αυτές οι χρήσιμες συμβουλές από την παιδοψυχολόγο Χριστίνα Μπογιατζή θα σε βοηθήσουν να έρθεις ακόμη πιο κοντά με τα παιδιά και από ένα σημείο και μετά να μην σε χρειάζονται άλλο.

Δεν είναι λίγοι οι γονείς που διαβάζουν εκείνοι τα παιδιά τους. Τις περισσότερες φορές αυτό, ξεκινά από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, όπου τα παιδιά ακόμη δεν έχουν μάθει να διαβάζουν μόνα τους και φυσικά είναι πολύ νωρίς ακόμα για ιδιαίτερα και φροντιστήρια.

Οι γονείς όμως αγχώνονται για δύο βασικά πράγματα. Το πρώτο είναι αν το κάνουν σωστά κι αν πραγματικά βοηθούν το παιδί να μάθει με σωστούς παιδαγωγικούς τρόπους και το δεύτερο, πότε το παιδί θα σταματήσει να τους έχει ανάγκη πια στο διάβασμα.

Η παιδοψυχολόγος Χριστίνα Μπογιατζή μοιράστηκε ένα κείμενο μαζί μας σχετικά με το διάβασμα των παιδιών από τους γονείς τους. Συμβουλές γλυκές και αποτελεσματικές για να έρθετε ακόμη πιο κοντά μέσα από αυτήν την διαδικασία και φυσικά να μην σας έχουν ανάγκη από ένα σημείο και μετά.

«Βράσε ένα ρόφημα να το πίνετε μαζί για να νομίζει πως βγήκε μαζί σου. Κλείσε τηλεόραση και κινητά για να δει πόσο σημαντικό είναι για σένα να του μάθεις κάτι. Αν διαβάζεις Φυσική γίνε η ενέργεια, αν διαβάζεις Αρχαία βάλε σανδάλια και αν είσαι στα Κείμενα ανέβα σε σκαμνί να απαγγείλεις ποίηση.

Δείξε εικόνες κάθε νέας λέξης, μη δώσεις ξύλινο ορισμό της. Δείξε τη χαρά σου που θυμάσαι όσα είχες ήδη ξεχάσει από τα δικά σου μαθητικά χρόνια. Αποκλείεται να τα θυμάσαι όλα. Πες μπράβο κάπου στη μέση ακόμη και αν σε κοίταζε απλά στα μάτια.

Κάνε απρόσμενες ερωτήσεις για να δεις αν ταξιδεύει αλλού το μυαλό του. Αν ταξιδεύει αλλού, πάρε βαλίτσα κι ακολούθησε τον για λίγο. Θα τον φέρεις πίσω πιο εύκολα έτσι. Ευχαρίστησε τον που σου έδωσε την ευκαιρία να μάθεις νέα πράγματα.

Ρώτησέ το για τη δασκάλα του. Αν σου πει ότι δεν είναι καλή, μάθε πώς νιώθει μες στην τάξη, πράξε το αντίθετο όσο είσαι μαζί του. Γράψε ρεαλιστικούς στόχους μέχρι το διαγώνισμα, δώσε του αστείους τρόπους να θυμάται ανούσια πράγματα.

Διάβασέ τον μέχρι τελικής πτώσης, μέχρι να λάμπουν τα μάτια του από την ικανοποίηση ότι διάβασε μαζί σου ανεξαρτήτως βαθμού και απόδοσης. Πες του πως πλέον δε σε νοιάζει τι βαθμό θα πάρει, αρκεί να θυμάται πως το παλέψατε μαζί.

Δείξε του πως πέρασες καλά μαζί του. Πες το να το ακούσει. Θα δεις… Σε λίγο καιρό, δεν θα χρειαστεί την παρουσία σου. Θα σε έχει ήδη βάλει μέσα σε κάθε σελίδα.»

admin