Χρόνος στην οθόνη : Τα μυστικά του καλού «μάνατζερ»

Με μερικά tips και κανόνες, το εγχείρημα γίνεται εύκολο για όλη την οικογένεια!

Είναι πραγματικά απίστευτη η έλξη που νιώθουν τα παιδιά μου για τις οθόνες. Αυτός είναι ο τρόπος ζωής των παιδιών σήμερα, ζουν με τηλεόραση και τεχνολογία από τη στιγμή που γεννιούνται, και η πανδημία έπαιξε κι εκείνη τον ρόλο της στο πώς οι οθόνες λειτουργούν καθοριστικά πλέον όχι μόνο στη διασκέδαση, αλλά και στην εκπαίδευση και την επικοινωνία τους.

Το πώς έχουν αλλάξει τα πράγματα το βλέπω ακόμα και σε σχέση με το τι λένε οι ειδικοί για το «screen time», την ώρα μπροστά στην οθόνη. Φορείς όπως το saferinternet4kids.gr και το ιρλανδικό PDST Technology in Education θεωρούν το screen time μια παρωχημένη πλέον έννοια. Περισσότερη σημασία από το ερώτημα «πόσο χρόνο περνά το παιδί μου σε μια οθόνη» έχει πλέον το πώς βοηθάμε και κατευθύνουμε το παιδί να διαχειρίζεται σωστά αυτόν τον χρόνο, με ποιοτικό περιεχόμενο και τη δική μας θετική παρουσία στο πλευρό του. Έτσι, οι γονείς πρέπει να γίνουμε «μάνατζερ» αυτού του χρόνου μέσα από διάφορες «στρατηγικές», απλά tips που βοηθούν καθημερινά όλους μας και πρώτα-πρώτα τα ίδια τα παιδιά!

Όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και στις οθόνες του σπιτιού πρέπει να υπάρχουν κανόνες. Τους φτιάχνουμε όλοι μαζί και φυσικά είναι «ανοιχτοί» σε προσαρμογές αν κάτι αλλάζει στη ρουτίνα ή στο πρόγραμμά μας. Ο πιο βασικός: Η τηλεόραση και όλες οι οθόνες κλείνουν όταν τρώμε, όταν διαβάζουμε για το σχολείο και όταν έχουμε επισκέψεις (σπάνια πλέον λόγω κορωνοϊού, αλλά το κρατάμε για μετά). Έτσι μπορούμε να συγκεντρωθούμε καλύτερα σε δραστηριότητες και περιστάσεις που ζητούν την πλήρη προσοχή μας.

Για την ποιοτική χρήση του χρόνου τηλεθέασης των παιδιών μια πολύ καλή λύση, πρακτική και ασφαλή είναι η χρήση πλατφόρμας με εξιδικευμένο περιεχόμενο ειδικά για παιδιά . Εκεί το κάθε παιδί μπορεί να παρακολουθήσει πλούσιο περιεχόμενο ειδικά για την ηλικία του και τα ενδιαφέροντά του σε ένα περιβάλλον απλό, διασκεδαστικό κι εύχρηστο. Για να είμαστε εντελώς σίγουροι ανά πάσα στιγμή για το τηλεοπτικό περιεχόμενο που βλέπουν και τα δύο παιδιά, δημιουργήσαμε στην πλατφόρμα με μια πολύ απλή διαδικασία τα δικά τους παιδικά προφίλ. Έτσι έχουν πρόσβαση σε ασφαλές περιεχόμενο ειδικά για το ηλικιακό group τους, περιεχόμενο που μάλιστα προσαρμόζεται ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους.

Ένας άλλος βασικός κανόνας είναι τα παιδιά μας να ζητούν άδεια πριν χρησιμοποιήσουν οθόνη. Έτσι έχουμε γνώση της χρήσης, του χρόνου διάρκειάς της και της φύσης της. Ξέρουμε αν το παιδί π.χ. βλέπει Disney Channel ή Boomerang στην πλατφόρμα ή αν ψάχνει κάτι στο internet για μια σχολική εργασία

Στρατηγικές πρέπει να έχουμε και για τη μετάβαση από τη screen time σε μια άλλη δραστηριότητα. Δεν θα τους το «κλείσουμε» ποτέ απότομα – θα τους ειδοποιήσουμε ότι έχουν άλλα πέντε λεπτά ή μέχρι να τελειώσει το επεισόδιο που παρακολουθούν στην πλατφόρμα και μετά… screen time τέλος! Επίσης το σωστό τάιμινγκ έχει σημασία: Αντί να τσακωνόμαστε να φύγουν από την οθόνη και να κάνουν μπάνιο, για παράδειγμα, κανονίζουμε την ώρα του μπάνιου αμέσως μόλις τελειώσει το επεισόδιο ή η ταινία.

Η καλύτερη στρατηγική: Να γίνουμε εμείς υπόδειγμα. Αφήνουμε δουλειές στη μέση, άπλυτα πιάτα στον νεροχύτη ή ρούχα στο πλυντήριο, για να δούμε την αγαπημένη μας σειρά; Τρώμε με το βλέμμα στο smartphone; Ποτέ. Ο καλός «μάνατζερ» είναι αυτός που εμπνέει την ομάδα μέσα από τη δική του συμπεριφορά!

admin